De ‘beschaving’ van Wilders

Tussendoortje. Las een ingezonden brief in de VK die ik leuk vond. Hierbij:

Geert Wilders wil onze beschaving verdedigen tegen ‘de islam’. Even los van de vraag of er wel een reële dreiging is, wat wil hij eigenlijk verdedigen? Wat verstaat hij eigenlijk onder ‘onze beschaving’? Niet de rechtstaat. Hij vindt de rechtbank niks en hij vindt de rechter niks.

Niet onze cultuur van Bach, Mozart, Beethoven, Rembrandt, Van Gogh, Heijermans en vele anderen. Geld voor deze ‘elitecultuur’ is weggegooid geld. Er kan niet genoeg op worden bezuinigd. Hetzelfde geldt voor ontwikkelingssamenwerking, het schoolvoorbeeld van christelijke naastenliefde. Voor Wilders een zinloze linkse hobby.

Ook onze eigen democratie hoort er niet bij. Zijn eigen PVV zit met 24 zetels in de Tweede Kamer maar ze is niet democratisch. De heer Wilders is absolute alleenheerser en zijn fractieleden durven nauwelijks een zelfstandige uitspraak te doen. De enige die het woord voert is de grote leider zelf.

Dus geen rechtstaat, geen cultuur, geen christelijke naastenliefde, geen democratie. Maar ook geen koningshuis, geen natuur, en vooral geen tolerantie voor mensen met een ander geloof. Meneer Wilders, wat verstaat u eigenlijk wel onder ‘onze beschaving’?

Peter Simon, Apeldoorn

14 gedachten over “De ‘beschaving’ van Wilders

 1. Bas Heijne maakt een vergelijkbare observatie in het NRC:

  “Ook hier gaat het om het gebaar. Daarom kun je gemakkelijk eerst voorstellen om het dragen van een hoofddoek te belasten en vervolgens eisen dat het dragen van een hoofddoek in het openbaar vervoer van Noord-Holland moet worden verboden – wat raar is als je er net belasting over hebt betaald. (…)

  Het werkt ook omgekeerd: je kunt honend de superioriteit van de westerse cultuur over de islamitische afkondigen, omdat zij geen Mozart kennen, en tegelijk het orkest dat de muziek van Mozart uitvoert afdoen als „een tromboneclubje voor de elite”, dat onmiddellijk moet worden opgeheven.

  Je hemelt een cultuur op die je zelf wilt afbreken; zolang je maar een snaar bij de ontevreden burger raakt, kun je met het Hollandse populisme alle kanten op.”

  Bas Heijne, De ziekte die Holland heet, 19-02-2011

 2. Nou, tot Wilders’ verdediging moet ik zeggen dat hij dierenliefde in elk geval wél onder beschaving verstaat. Ik heb hem in elk geval op krantenfoto’s en TV-filmpjes op pad gezien met een jong hondje aan de lijn en een poesje op de arm. Ontroend! Daarmee heeft hij vast ook gescoord bij de bejaarden die hij bezocht. 🙂

 3. Geert Wilders wil onze beschaving verdedigen tegen ‘de islam’ = geert wilders wil dat in het jaar 2080 maximaal 10% van de nederlanse bevolking moslim is.

 4. Exact. En dat is volstrekt belachelijk. a. slaat het nergens op, b. gaat hij daar niet over, c. kan hij dat niet. Iedereen die op die halve zool stemt laat zich een oor aannaaien, want nu al krijgt hij niet voor elkaar wat hij beloofd heeft.

 5. =quote=
  6.Nou, tot Wilders’ verdediging moet ik zeggen dat hij dierenliefde in elk geval wél onder beschaving verstaat.
  =unquote=

  Tja, Hitler was ook dol op zijn hond Blondi en andere dieren. Vol van dierenliefde dus, dat zegt dus helemaal niks.

 6. ….volgens mij was Wilders slechte leerling,vooral geschiedenis kennis ontbreekt(nog veel andere )! Beschaving is niet iets statisch,iets wat in een keer is ontstaan,maar altijd in beweging
  (perpetuum mobile) Civilisaties kommen en gaan.Toen Islamitische civilisatie was aan de Top, en wetenschappers bezig waren met: astronomie, mathematiek, vertaling van Griekse filosofen, medicine,
  toen Bagdad telde duizenden bibliotheken,en had water leidingen , kanalisaties, hamam, bestrating….ton stonk Paris,en lag in de modder…Nijmegen bestond toen niet….

 7. Tja maar wie stopt dit soort
  wij landen met een heli in Libië.
  hadden deze mensen niet iemand kunnen brengen ipv halen.
  Nu zitten zij vast terwijl Wilders daar zoveel had kunnen (af)leren
  Frans Hendriks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *