De laatste keer…


(Zij die vertrekken. Paul, Nanneke, ik, Kees, Sineke. Met Emile)

Verrassing, gisteren in onze fractiekamer in Den Haag: Emile Roemer kwam langs, met Bas en Daniel, een camera en grote bossen bloemen, om de vertrekkers en de blijvers te bedanken voor de afgelopen vier jaar trouwe dienst voor volk en partij. Hartstikke tof van Emile. Behalve dat hij een prima partijleider is, is hij ook ontzettend aardig voor ‘zijn’ mensen.

Vijf mensen van onze fractie komen niet meer terug in de kamer, en gisteren was onze laatste normale dag als senatoren. Nou komt er nog een afscheid van de kamer, volgende week, en een afscheid van onze fractie, in juni gaan we een weekeinde weg, maar we werden toch een beetje melancholiek – vooral omdat de ene helft doorgaat, straks met een paar nieuwe fractieleden, en de andere helft vertrekt. We hebben toch veel met elkaar meegemaakt, in de afgelopen acht jaar.

Nooit meer vrijdagsavond opgeschrikt door de bel: o ja de dikke weekeindenveloppe.
Nooit meer vroeg op, en met koffie in de trein de laatste papieren doornemen.
Nooit meer dat gevoel, als je het Binnenhof oploopt, wat een voorrecht het toch is daar te mogen werken.
Nooit meer al die vriendelijke goeiemorgens van alle mensen die er werken – heeft iemand een idee wat een bedrijf dat is achter de schermen?
Nooit meer een halve meter post door hoeven nemen in de postkamer en wegkieperen wat je niet nodig hebt.
Nooit meer al die trappen op naar de fractiekamer.
Nooit meer Paul die de agenda heeft klaargelegd en koffie voor ons inschenkt (ze zullen hem nog missen).
Nooit meer zien hoeveel moeite Tiny moet doen om dat stelletje ongeregeld een beetje bij elkaar te hameren.
Nooit meer dat ritueel van handjes geven aan de bewindslieden, de voorzitter en de griffiers.
Nooit meer naast Geert in ons vaste bankje ploffen, en elkaars papiermassa terugduwen.
Nooit meer plaatsvervangend trots als er een van ons het goed doet in het debat.
Nooit meer achteraf naar het Plein om bij een pilsje de politiek nog even door te nemen en de adrenaline te laten zakken.
Ik ga het wel missen, hoor.


(De hele fractie, op Tuur na die in het buitenland zat.)

21 gedachten over “De laatste keer…

 1. Bedankt voor je inzet Anja. Dit geldt overigens voor allemaal.
  Emile is inderdaad een sympathiek mens.

  Jan.N

 2. Jammer Anja dat je stopt! Voordeel is wel dat je nu nog meer kunt richten op je weblog. Met name de strijd tegen het Zionistisch bewind. Gezien de toespraken van Obama en Netanyahu hard nodig!

 3. Nog meer tijd achter de computer? Nee hoor. Het blijft gewoon hetzelfde, alleen dan niet meer op een SP weblog.
  En wat een taal, Sam, ‘de strijd tegen het Zionistisch bewind’ – vind je het goed als ik gewoon opkom voor de rechten van Palestijnen en een werkelijke democratie in Israel, met gelijke rechten voor alle burgers? Dan ben je het zionisme vanzelf ook kwijt, dat kan dan naar het museum, want dat gaat niet samen met democratie, maar het klinkt een stuk minder pompeus.

 4. Zeker jammer Anja, dat je uit de Eerste Kamer vertrekt, want de SP kan fractieleden als jij heel goed gebruiken! Aan de andere kant heb je, als ik het goed begrijp, ook een gevoel van opluchting, dat je niet alle wat vervelende kanten van het Kamerwerk hoeft te blijven meemaken. En je blijft natuurlijk bloggen.

  Wat een bizarre Eerste Kamerverkiezing! Als de SGP niet had verzaakt in een al lang bestaande afspraak met de CU (waaraan de CU zich in 2007 wél hield, zodat de SGP toen een tweede Eerste Kamerzetel verwierf), en haar Statenleden niet op het CDA (maar op de CU) hadden gestemd, had de oppositie een meerderheid van 38 zetels gehad!
  En een D66-Statenlid was zo vriendelijk ongeldig te stemmen en zo de SP een achtste zetel te gunnen…..

 5. (5) Toch heb ik er geen prettig gevoel over dat de SP door zo’n
  potlood-vergissing er een stem bij kijgt. Zou het niet van hoogstaand moreel en politiek besef getuigen als de SP zou stemmen om alsnog die stem aan D66 toe te kennen? Tenslotte mag die stem dan ongeldig zijn volgens het boekje, maar feitelijk is ie dat niet.

  Het zal wel allemaal politiek gezien niet correct van me zijn, maar zo denk ik er wel over.

  Jan.N

 6. Hartstikke bedankt voor wat je al die tijd met hart en ziel en verstand en ervaring hebt gedaan. Ik was altijd trots dat jij voor ons in die Eerste Kamer zat. Ik ga je missen!

 7. (6) Dat er van alles heel raar is bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer daar zijn we het zo over eens. Die idiote koehandel over restzetels, het feit dat een paar mensen – statenleden – zoveel macht in handen krijgen terwijl ze daar eigenlijk geen mandaat voor hebben, en het feit dat één menselijke fout zoveel gevolgen kan hebben – dat moet allemaal duidelijk anders. Onze voorzitter, Tiny Kox vindt dat ook, en gaat zich er sterk voor maken dat er betere afspraken komen, tot we zover zijn dat het kiessysteem zelf op de helling kan – dat gaat nogal duren want daar is een grondwetswijziging voor nodig.
  Bij de vorige ronde raakte de SP een zetel kwijt, omdat een van de lager geplaatste mannen op de lijst een paar vriendjes in de Staten opgetrommeld had om op hem te stemmen, tegen alle democratisch genomen afspraken in de partij in.
  Over dat ‘afstaan’ van onze achtste zetel, nu er deze keer fouten zijn gemaakt in ons voordeel in plaats van fouten in ons nadeel: wij kunnen als partij helemaal geen zetel afstaan aan een andere partij. Mocht Tuur zijn zetel opgeven dan gaat die automatisch door naar de volgende op de lijst. Er is geen regeling dat de ene partij een zetel weg kan geven aan een andere partij dus dat gaat sowieso over. (Zou ook raar zijn als dat kon. Stel je voor, die meneer die nu in zijn eentje in de kamer zit voor de SGP vindt het teveel worden en hij wil meer tijd voor zijn boerderij, en geeft zijn zetel weg aan – nou noem maar op. Dan roept iedereen: kiezersbedrog.)
  Maar er zal zeker over gepraat worden of de regels op dit punt niet te streng zijn. Beetje dom was het wel hoor, voor je gaat stemmen op zoiets cruciaals, wetende dat één stem zo’n gewicht heeft, mag je wel even nalezen hoe je dat moet doen.

 8. (7) Het voelt wel een beetje of ik te gast ben op mijn eigen begrafenis, Anne-Marie, al die mensen die me gaan missen! Ik blijf actief, ik kan niet eens anders, en we gaan elkaar nog tegenkomen al is dat waarschijnlijk niet op de partijraad. En dank voor je lieve woorden.

 9. Ik zie iedere keer weer hetzelfde kleine clubje mensen die je een veer in je kut steken ( Jan Noort. Olav Meier en die Mineur)

  Het begint wel een beetje op te vallen . De kritici worden natuurlijk keihard weggecensureerd, net zoals je vrindjes Mao, Stalin en Pol pot dat deden.

  Verder is het natuurlijk mooi dat je opdondert uit die Alzheimer Kamer.

 10. Anja, ik kwam er op, omdat er op de televisie een bericht verscheen dat de eerste kamer hier zelf over moest beslissen.
  Wat betreft jouw betoog, ja, daar kan ik ook inkomen.

  Jan.N

 11. (10) Kijk, weer zo’n leukerdje, anoniem natuurlijk, reuze dapper, bedelft ongeveer dagelijks mijn weblog met z’n stront, en vraagt zich dan af waarom ik hem er af flikker. Als illustratie. Dit was meteen ook weer je laatste keer, schattebout. De volgende zwiep ik er weer ongelezen af.

 12. (11) Ja, er is nog een sessie aanstaande dinsdag om de zaak te bespreken in de EK, maar het zou me verbazen als daar veel anders uit zou komen dan het stellige voornemen om te bekijken hoe het beter kan in de toekomst.

 13. @ Jan (6 en 11) en Anja (8):

  Niet alleen was tevoren schriftelijk informatie verstrekt over de stemprocedure door de desbetreffende Commissaris van Koningin of het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ook werd nog mondeling vlak vóór de stemkming toelichting gegeven met vermelding van het rode potlood (dat in de wet staat)! En dat rode potlood lag in het stemhokje, achter een richeltje. Tja, hoe dom kan je zijn…..

  Maar ja, gelukkig is deze vergissing niet ten goede gekomen aan regeringscoalitie!

 14. In ieder geval zijn we het met z’n drieën eens dat het een ontzettend stomme streek is geweest van de betrokkene en dat het maar gelukkig is, dat de stem niet naar de regeringscoalitie is gegaan.

  Aan alle bloggianen: Prettig weekend!

  Jan.N

 15. (10) Aan de held srggjsr.
  Eigenlijk ben je i.v.m. je vulgaire mailtje het niet waard om commentaar te krijgen. Maar mijn naam is genoemd en daarom wil ik je zeggen dat ik Anja Meulenbelt hoog acht wat betreft intelligentie, integriteit, kennis en empathie.
  De fascisten zeiden al in de dertiger jaren: De intelligentia moet als eerste worden uitgeroeid.

  Jan.N

 16. Iets anders,

  Als het gaat om verbeteringen in de democratie, heb ik een idee. Naast een regeerakkoord moet er een- ik geef het maar even een naam- Sociaal Plan komen. Hierin moet een partij een filosofische en/of ideologische onderbouwing geven van de voorgenomen maatregelen. En niet alleen dat, bovendien moet elke partij dit wetenschappelijk onderbouwen. De achterliggende gedachte is dat de kiezer meer inzicht krijgt in het gedachtegoed en beweegredenen van een partij. Dit idee zit al langer in mijn hoofd. Graag hoor ik of het onzin is of niet…

 17. @17

  Naast een regeerakkoord moet er een- ik geef het maar even een naam- Sociaal Plan komen.

  Heel goed idee, Piet, en dus bestaat het al. Alleen heet het partijprogramma. Waarin elke partij een filosofische, ideologische en economische onderbouwing geeft van de eigen voorstellen. En vaak ook nog wetenschappelijk verantwoord.

  Het belangrijkste kenmerk dat alle partijprogramma’s met elkaar delen is dat niemand ze leest.

 18. Vaak lees ik alleen maar ,maar bij deze vind het ook jammer dat je stopt. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat er ook weer nieuwe uitdagingen te wachten staat en/of meer tijd voor oude . Ik ben benieuwd hoe je nieuwe weblog eruit gaat zien en inde tussen tijd tot de volgende demonstratie.

 19. Beste Clara,

  Dank voor je reactie. Ik bedoelde eigenlijk iets anders dan een partijprogramma. Je hebt gelijk dat je in een partijprogramma veel kunt lezen over de intenties en beweegredenen van een politieke partij, maar wat ik altijd mis is een brede integrale wetenschappelijke toetsing op alle onderdelen van een programma en dus veel meer dan nu het geval is de wetenschap erbij betrekken. Een tweedelig document-wettelijk vastgelegd met criteria en vormvoorschriften- van een partijprogramma met een onafhankelijke beoordeling daarnaast. Maar ik zat maar wat te brainstormen hoor. Ik geloof dat ik teveel wantrouwen heb in partijprogramma’s.

  Beste Anja,

  Veel geluk en succes met je andere bezigheden. Hoop je stem nog lang te horen in dit kikkerlandje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *