Klokkenluider Vanunu wil graag weer een normaal leven

Er is nog actie gevoerd om Vanunu vrij te krijgen, ook door de SP. Dat was lang geleden.

Mordechai Vanunu, die een technicus was in de kernenergieproductie in Israël, gaf vijfentwintig jaar geleden aan de Britse pers de informatie door dat Israël bezig was met het produceren van kernwapens – hij vond dat dat niet geheim mocht blijven. Nu was het nauwelijks geheim, want iedereen vermoedde dat al, maar het duurde vele jaren voordat Israël dat openlijk toe zou geven.

Als in een van die jongensboekverhalen waar Israël zo goed in is, werd Vanunu uit Engeland naar Rome gelokt (Israël wilde liever Margaret Thatcher niet in verlegenheid brengen door hem daar te kidnappen), werd daar gepakt door agenten van de Mossad, de Israëlische geheime politie, gedrogeerd en illegaal het land uitgesmokkeld, waarna hij in Israël wegens hoogverraad en spionage werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Die hij heeft uitgezeten, een groot deel daarvan in isolatie.

Darmee was het lijdensverhaal nog niet afgelopen. Toen hij in 2004 werd vrijgelaten mocht hij het land niet uit. Het werd hem verboden om met buitenlandse journalisten te praten, wat hij regelmatig aan zijn laars lapte, hoewel hij niets anders meer te vertellen had dan hoe de Israëlische overheid zijn leven tot een ellende maakte. Vervolgens werd hij dan weer opgepakt, en weer vrijgelaten. En altijd in de gaten gehouden.

Nu heeft Israël een nieuwe wet, waarbij eenieder die beschuldigd wordt van spionage of landverraad van zijn staatsburgerschap beroofd kan worden. Vanunu wil dat graag, want hij houdt het in Israël niet uit, waar iedereen hem kent, en waar hij nergens zijn gezicht kan laten zien zonder uitgescholden en bedreigd te worden als landverrader. Waarmee hij in feite, schrijft hij aan de minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai, nog steeds gegijzeld wordt, hoewel hij zijn straf tot de laatste dag heeft uitgezeten.

De reden dat het staatsapparaat hem niet wil laten gaan, is, naar hun zeggen, dat hij dan opnieuw geheimen door kan geven aan het buitenland. Voor iedereen die even nadenkt absurd, waar zou Vanunu in die jaren gevangenis nieuwe geheimen vandaan hebben moeten halen, als hij er al naar solliciteerde om opnieuw in de gevangenis te verdwijnen. Het ziet er meer naar uit dat Vanunu, een klokkenluider die altijd een pacifist was, en dat is gebleven, de vrijheid niet wordt gegund.

The Guardian (hadden wij maar zo’n krant) vindt dat de UK te hulp moet komen, als het land dat er destijds medeverantwoordelijk voor was dat hij gekidnapt kon worden.
Ik hoop dat die man eindelijk zijn rust wordt gegund.

The Guardian, hier.

2 gedachten over “Klokkenluider Vanunu wil graag weer een normaal leven

  1. Israel zal hem nooit laten gaan, daar zijn ze te wraakzuchtig voor.
    Hij heeft zijn straf uitgezeten tot de laatste minnuut. In een normaal land is iemand dan gewoon vrij, zo niet in Israel. ben je tegen ze, dan wordt je een paria. Vreselijk triest voor deze man.
    Ik heb hem wel eens in het Jerusalem hotel zien zitten, en wel eens gedacht om naar hem toe te stappen om even ee praatje te maken, maar ik durfde niet, bang dat hem dat weer aangerekend zou worden. Hem werdt ook verboden om met buitenlanders te praten. Ze hebben hem zo geisoleerd, vreselijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *