Donner doet niet meer aan multikul

0700918prinsjes-071.jpg
(Prinsjesdag 2007)

Minister Donners verwachte ‘integratienota’ is verschenen. Daaruit begrijpen wij nu een paar dingen: dat de integratie van migranten niet meer iets is waar de regering zich voor in wil zetten, dat doen die lui zelf maar, op eigen kosten en op eigen verantwoordelijkheid. En verder is Donner ook niet meer geïnteresseerd in verhalen over diversiteit en verschillende culturen, er is maar één cultuur leidinggevend, en dat is de Nederlandse.

Het is interessant dat het verwijt van rechts altijd was dat links de integratie van migranten maar op zijn beloop had gelaten – en kijk nou toch eens naar de rotzooi zeggen ze – en dat nu onze rechtse regering nu expliciet zegt dat het hun zaak niet meer is. Wel proberen migranten buiten de deur te houden, wat zoals gezegd nauwelijks gaat lukken, maar niets doen aan de migranten die er al zijn: geen betaalde inburgeringscursussen meer en vooral ook geen subsidies aan ‘etnische’ initiatieven en organisaties. Ze zoeken het maar uit, zegt Donner, uiteraard een beetje beleefder, meer omfloerst en met aanzienlijk meer woorden. Het kabinet wil geen beleid meer dat gebaseerd is op herkomst, omdat dat mensen ‘opsluit’ in hun eigen etnische groep.

Han van der Horst, commentator bij Joop schreef daar een mooi cynisch stuk over, hier .
“Multi-culti? You ain’t seen nothing yet. Nu krijgen we zeker in de grote steden pas echt parallelle structuren. Donner heeft zelfredzaamheid gevraagd. Hij zal zelfredzaamheid krijgen. Mensen gaan het op hun eigen manier doen en dat zal niet de zijne zijn.”

Want Donner zou het kunnen weten, want het is uit ervaring en onderzoek allang bekend: emancipatie, want daar hebben we het over, gebeurt niet alleen individueel, maar vooral ook groepsgewijs. Mensen die hun weg moeten vinden, hun plek in deze maatschappij, hebben daar elkaars ondersteuning bij nodig, dat geldt voor alle zich emanciperende groepen, zoals dat eens ook gold voor vrouwen en homo’s. Die vormen van zelforganisatie, zijn vaak de tussenstap voor participatie. Jean Tillie toonde het al eerder aan (hier en hier): in gemeentes waarin zulke zelforganisatie-initiatieven van migranten worden ondersteund is de politieke participatie van migranten hoger. En dat vindt Donner niet meer nodig. Erg dom.

En nog wat: wat is nu eigenlijk die Nederlandse cultuur waar iedereen zich maar aan aan moet passen, kan iemand dat nu eens precies uitleggen? Lees de Groene van deze week, die heel actueel antwoord geeft op die vraag die nog niet gesteld was. De schreven een special over ‘eilandenrijk’ Nederland, waar vele groepen zich terugtrekken in het eigen cultuurtje, de protestanten die zich op hebben gesplitst in diegenen die de PKN dienst bijwonen, en de ‘Herstelden’ die daar niets van moeten weten, de jeugdketen op het Friese platteland, de Polen, Kroaten en Tsjechen die in Rotterdam in containers wonen ver van de bewoonde wereld, de streng gereformeerde rechtse enclave in Veen, mensen die schijt hebben aan wat er buiten hun dorp gebeurt, de scheiding tussen de villa’s en de arbeiderswoningen in Velp, gescheiden door het spoor, of ga eens kijken op Texel. “Iedereen leeft op zijn eigen eiland”. Waar vinden we de ware Nederlandse cultuur?

Dus of minister Donner dan ook nog even wil zeggen welke van de 853 Nederlandse culturen nu eigenlijk dominant hoort te zijn? De mijne zal het wel niet worden.

En lees ook Abu Pessoptimist, hier.

6 gedachten over “Donner doet niet meer aan multikul

 1. Dus de cultuur, waar juist nu ruim 200 miljoen euro op bezuinigd gaat worden, is leidend geworden?

  Mooi is dat. Het migrantenbeleid had al Kafka-achtige trekken, maar als je nu als migrant kennis moet maken met de Nederlandse cultuur, dan zijn ineens de plaatselijke theaters en/of musea gesloten.

  Bizar.

 2. De omschrijving van het Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66), vandaag in de Volkskrant, vind ik wel treffend: “De brief van de minister is een kale kleerhanger met niets eraan.”

  Als maar weer die onzin over het “mislukken” van de culturele samenleving, alsof die niet gewoon feitelijk bestaat.

  Moesten de regeringspartijen misschien nog wat “Wilders-freundliche” teksten debiteren, met het oog op de steun die men nodig heeft in andere “dossiers”?

 3. Er zijn binnen Nederland vast veel verschillende culturen, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen waarden zijn waar in Nederland over het algemeen positief over geoordeeld wordt. Waarden waar(bijna) alle volksvertegenwoordigers postitief tegenover staan, ook al zullen ze over de invulling van mening verschillen, zijn bijvoorbeeld gelijkwaardigheid, democratie, individuele verantwoordelijkheid, milieubewustzijn, emancipatie, scheiding der machten, mensenrechten en scheiding van kerk en staat.
  Ik kan met mijn gezond verstand dan ook niet verklaren dat volksvertegenwoordigers enerzijds deze waarden hartstochelijk promoten en zelfs willen exporteren naar andere landen (officieel EU beleid), maar tegelijkertijd weigeren om de eigen waarden als maatstaf voor de integratie voor nieuwkomers te stellen.
  Overigens verwacht ik niet zoveel van de integratienota. Integratie gebeurt door werk en onderwijs, niet door snoeien in subsidies, een integratiecursus en verboden die in de marge werken.

 4. Het lijkt mij ook wel nuttig om die mooie waarden ook eens als maatstaf te gebruiken om de doorsnee autochtoon aan te toetsen. Mijn veronderstelling is dat de migranten daar niet veel slechter bij wegkomen dan de gevestigde inboorlingen. Neem gelijkwaardigheid. Niet speciaal een waarde die hoog in het vaandel staat bij de PVV. Democratie, ook niet echt. Mensenrechten, kun je onze gehele regering wel even op doorlichten, komen er niet zo best van af. Scheiding staat en kerk, daar heb je de nieuwe gedoogpartner SGP al, die er voor gezorgd heeft dat de VVD de liberale principes meteen overboord zet.
  Ik bedoel maar. Zogauw je begint over ‘onze’ normen en waarden kun je het volgens diezelfde normen en waarden niet maken om daar alleen de nieuwkomers op te toetsen.

 5. @3-4.
  Zover denken veel Nederlanders niet eens door.
  Voor hen gaat het om de keuze tussen blote billen of hoofddoekje.

  Groet,
  Gerrie

 6. @4: helemaal gelijk. Gelijke monninken gelijke kappen. Dat kan ik de SP wel nageven, die zijn kritisch op deze waarden richting autochtonen, dat moet ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *