Freedom Flotilla nieuws (2)

Ik schreef het al eerder: wie zich actief inzet voor de Freedom Flottila – door mee te varen of het te ondersteunen – kan rekenen op een meer dan een normale portie van laten we het ‘negatieve aandacht’ noemen. De beroemde Zweedse schrijver Henning Mankell, (van de Wallander boeken) die voor de tweede keer meevaart kan er over meepraten.

In een artikel dat ook verscheen in Haaretz, hier , schrijft hij dat op 28 november 2010 een artikel verscheen waaruit bleek dat de Israelische minister van Buitenlandsze Zaken alle ambassades in Europa’s grote steden een dringende oproep had gestuurd om een lijst op te stellen met duizend ‘bondgenoten’ die via de media of met andere methoden ingezet konden worden voor de PR campagnes van Israel.

Mankell werd de laatste tijd gepest door een nieuwe methode: een onbekend persoon had zijn identiteit gekaapt en was bezig met een fake facebookpagina op de naam van Jenning Mankell. Vervolgens werden er in zijn naam ook emails rondgestuurd. Op Fb en in de emails leugens, die kennelijk bedoeld waren om Mankell in discrediet te brengen: dat hij een aanhanger zou zijn van Hezbollah, en anti-Iraelische berichten, zorgvuldig zo gecomponeerd dat ze bijna waar zouden kunnen zijn – maar het niet waren. Mankell heeft de facebook pagina kunnen laten verwijderen, maar kan nu zelf niet meer onder zijn eigen naam op facebook – dat kan hem minder schelen. Je kunt nooit bewijzen dat de Israelische regering dan wel de Israelische ambassade in Zweden hier direct verantwoordelijk zijn, of dat er sprake is van enthousiaste amateurs die denken dat ze Israel kunnen dienen door het verspreiden van leugens, maar dit hoort bij de nieuwe methoden.

Kunnen we in Nederland over meepraten, want ook het bekende rijtje namen van mensen die voor Palestijnse rechten opkomen, Harry van Bommel, Dries van Agt, Gretta Duisenberg en ik kregen te maken met fake tweets die in onze naam werden verstuurd, die vooral antisemitische suggesties bevatten. Het kost even tijd, maar die valse twitteraccounts zijn inmiddels gesloten, en Bertus Hendriks, ook een slachtoffer van die campagne, heeft aangifte gedaan. Ik bedoel maar: zo doen ze dat. Liegen. Vals beschuldigen. Proberen zwart te maken.

In het geval van Mankell (of in dat van mij) werkt de methode niet. Mankell kan zijn eigen woordje doen, en niemand die hem ook maar enigszins heeft gevolgd gelooft die aantijgingen, op de mensen na die er toch al van overtuigd zijn dat eenieder die opkomt voor mensenrechten en international recht, en daarbij wijst naar Israel die die op grote schaal en al langdurig schendt, een geheide antisemiet is, of iemand die ‘Israel wil vernietigen’.

In Frankrijk is het wel gelukt om de Franse boot aan de flottielje tegen te houden. De organisatoren hebben de passagiers aangeraden om op een andere boot mee te varen, nadat een actie van de ‘joodse gemeenschap’ (woorden van Y-Net, hier) tot gevolg had dat het schip dat al gekocht was niet aan mocht meren in Marseille, en ook verzekeringsmaatschappijen na de druk die op hen was uitgeoefend niet meer mee wilden werken.

Trots vertelt een niet met name genoemd lid van die joodse gemeenschap aan Y-net dat ze vijfhonderd brieven hebben verstuurd, hebben gebeld en gemaild, alle parlementsleden hebben benaderd, en de politieke partijen hebben gewaarschuwd wat de consequenties zouden zijn als ze niet zouden meewerken om de Franse boot tegen te houden. Gelukt, kennelijk.

Of dit soort acties uiteindelijk het imago van Israel werkelijk zal verbeteren is natuurlijk de vraag, maar de mensen die zich zo geweldig inzetten om er voor te zorgen dat Israel gewoon door kan gaan met het schenden van het internationaal recht, en het illegaal opsluiten van de bevolking van Gaza denken van wel.

4 gedachten over “Freedom Flotilla nieuws (2)

 1. Hallo Anja,
  Dit las ik net op facebook: REPORTS OF THE FRENCH FLOTILLA BOAT NOT SAILING ARE FALSE!!! The boat will sail and next Saturday there will be a large manifestation of support in Marseille.

  Helaas stond de bron er niet bij.Ik zal het navragen.

 2. Beste Anja, je schrijft hierboven: “die valse twitteraccounts zijn inmiddels gesloten”. Maar dat lijkt niet helemaal te kloppen. De valse Anja Meulenbelt is inderdaad geschorst: http://twitter.com/suspended

  Maar de valse Gretta Duisenberg is er nog steeds: http://twitter.com/DuisenbergG
  En hierop staan gore antisemitische uitspraken zoals “Joden zijn ook geen mensen. Onmensen zijn het!”

  Verder: één valse Bertus Hendriks is geschorst: http://twitter.com/suspended
  Maar intussen is er een nieuwe BertusHendriks2: http://twitter.com/BertusHendriks2

  en deze verwijst ook nog eens naar een valse MrTomSchalken: http://twitter.com/MrTomSchalken

  Een schandalig geheel dus. Het valt wel op dat zich zowel bij de vrienden van Israël als bij de vrienden van Geert W. een aantal minder frisse mensen bevindt!

 3. @ Paul Kuiper (3):

  Jouw laatste zinnen onderschrijf ik ten volle. “Minder frisse mensen” lijkt me eigenlijk nog een eufemisme.

  Gelukkig is het wel zo, dat de maker(s) zich direct verraadt/verraden door de inhoud van de teksten. Het is meteen duidelijk dat het niet om de echte personen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *