Vreemdeling in Nederland – zondag 22 april

Het zijn belangrijke bijeenkomsten in De Nieuwe Liefde, voor iedereen die zich bezighoudt met het asielbeleid, met vluchtelingen, met ‘illegalen’ die er uit gedreigd te worden gezet. Geeske Hovingh leidt de middagen, er komt een interessant publiek, en deze keer wordt extra interessant omdat het gelukt is om iemand van het IND uit te nodigen.

De Nieuwe Liefde is op de Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam, het is om 14.00, en toegang is gratis.

VREEMDELING IN NEDERLAND – TERUGKEER (APR)

Gesprek over de situatie van vluchtelingen die moeten of willen terugkeren naar hun land van herkomst. Hoe gaat gedwongen terugkeer in zijn werk? Wat kunnen de gevolgen zijn? En wat als een vluchteling wil terugkeren maar dit niet mogelijk is? Deze en andere vragen rond het thema ‘terugkeer’ staan tijdens deze middag centraal. Asielzoekers, beleidsmakers en politici komen aan het woord.

Sprekers (onder anderen): Hans Faber, directeur Internationale Aangelegenheden van de Dienst Terugkeer en Vertrek; Lenie van Goor, coördinatrice van ‘Maatwerk bij Terugkeer’, een organisatie die streeft naar het faciliteren van een menswaardige terugkeer; Angelina van Kampen, beleidsmedewerker bij Vluchtelingenwerk, en enkele ‘ervaringsdeskundigen’, mensen die uit eigen ervaring weten wat het is om (gedwongen) terugkeer naar hun land van herkomst te moeten voorbereiden.

Ook zullen er enkele fragmenten uit de film Vol Spécial worden vertoond, over de manier waarop Zwitserland speciale vluchten uitvoert om mensen uit te zetten. Muzikale omlijsting door zangeres Rajae El Mouhandiz.

Het programma staat onder leiding van cultureel antropoloog Geeske Hovingh. Toegang vrij, graag van tevoren aanmelden bij geeske.hovingh@denieuweliefde.com.