Het verhaal bij de foto

World Press Photo of the Year 2011

Het is een prachtige foto, deze World Press Photo of the Year 2011. Maar wat is het, wie zijn het, in deze moderne piëta?

De vrouw heet Fatima Al-Qaws, en de jonge man in haar armen is haar zoon, Zayed. Het is in Jemen. Zayed raakte gewond tijdens een demonstratie tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh. Zijn moeder hoorde op de radio dat er gevochten werd en dat er doden waren. Zij rende naar het veldhospitaal in een moskee waar ze haar zoon niet vond, maar buiten vond ze hem op straat liggen. Dat is het moment dat ze hem in haar armen nam, en de Spaanse fotograaf, Samuel Aranda, de foto maakte. Dat de foto vergeleken wordt met de piëta van Michelangelo vindt hij prima, maar hij heeft die mensen niet laten poseren, hij was niet bezig met een compositie van een esthetisch beeld, hij drukte gewoon af terwijl de kogels hem om de oren vlogen, zegt hij. Maar als zijn foto met de bekroning de aandacht trekt voor de mensen in Jemen, dan is hij er blij mee.

De foto is met de andere bekroonde beelden te zien in de Oude Kerk in Amsterdam, tot 17 juni.