Nederzettingen Westoever legaal?

Bericht van de NOS: ‘Nederzettingen Westoever legaal’

Een door de Israëlische regering ingestelde commissie adviseert alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever een legale status te geven. De commissie, onder leiding van een voormalig rechter van het hooggerechtshof, stelt dat de Westoever geen bezet gebied is.

“Israëliërs hebben het wettelijke recht om zich te vestigen in Judea en Samaria en het stichten van nederzettingen kan op zichzelf niet als illegaal worden beschouwd”, aldus de commissie in het advies.

Bericht hier.

Waarmee – nog eens – is aangetoond dat rechters in Israël, zelfs die van het Hooggerechtshof, het internationale recht aan de laars lappen. Zelfs de VS gaan dit niet erkennen. Het enige land dat ervan uitgaat dat het koloniseren van Palestijns gebied legaal is, is de koloniserende mogendheid Israël zelf.

En nog iets: feitelijk wordt het Palestijnse land geannexeerd en bij Israël getrokken. Maar niet de bevolking – die blijft rechteloos. Die leeft zonder vertegenwoordigd te zijn, en zonder de meest basale burgerrechten, onder een Israëlisch regime. Israël kan nog steeds denken dat ze overal mee weg komen, maar is feitelijk zichzelf steeds verder aan het isoleren. Ze gaan er prat op deel uit te maken van de westerse, beschaafde wereld, maar ontmaskeren zichzelf steeds verder als de laatste koloniale mogendheid die er nog is. Er gaat een moment komen dat ook de westerse regeringen, die nu het liefst wegkijken, dit niet meer recht kunnen praten.