Ook gij, Timmermans?


(Timmermans helemaal rechts)

Achteraf heb ik er erge spijt van, die ene keer dat ik uit pure vermoeidheid geen aantekeningen heb gemaakt van wat er werd gezegd, terwijl ik altijd zit te pennen. Had niemand me even kunnen waarschuwen dat die man minister van Buitenlandse Zaken zou worden?

Want het was een debat over Palestina/Israël, en aan tafel zaten drie politici: Joël Voordewind, ChristenUnie, Harry van Bommel, SP en Frans Timmermans, PvdA. De eerste twee waren geen verrassing, Voordewind was vreselijk, met zijn Israëlofilie, maar dat wisten we al, Van Bommel was prima, met zijn nadruk op internationaal recht waar ook Nederland Israël aan hoorde te houden, maar dat wisten we ook al. De grote verrassing was voor mij Timmermans die veel fermer voor de dag kwam dan ik voor mogelijk had gehouden. Tegen de nederzettingen, bezetting moet opgeheven, dat werk. Ik weet ze helaas niet meer letterlijk want ik had hem daar nu graag mee willen confronteren, nu hij minister is geworden. Want minister Timmermans lijkt voor geen meter op de politicus Timmermans toen hij in een zaal mensen die voor een overgroot deel kritisch tegenover Israël staan eens stevig uitpakte. Maar dat was dan ook vóór de verkiezingen. Tsjonge, wat kan ik me alweer verheugen op de dag dat hij het ambt zal verlaten, wat zal hij daar net als zovele politici van opknappen. Want. Bij de eerste de beste gelegenheid dat hij kan laten zien dat het hem menens is, blijkt hij bijna even erg als Rosenthal die we juichend uitgeleide hebben gedaan.


(Tiny Kox)

Lees het commentaar van Tiny Kox op Joop. Kox was niet alleen acht jaar mijn fractievoorzitter in de Eerste Kamer, hij is vooral belangrijk omdat hij door de Raad van Europa is benoemd als speciaal rapporteur over de relatie met Palestina.

Eind november zal de Palestijnse president Abbas de Verenigde Naties vragen om Palestina de status van ‘non member observer state’ te verlenen. Naar verwachting krijgt hij daarvoor een ruime meerderheid. Abbas’ verzoek komt nadat eerder het veto van de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad toekenning van het volle VN-lidmaatschap aan de Palestijnen blokkeerde.
Opmerkelijk is dat de nieuwe Nederlandse regering vandaag aankondigt dat Nederland zich zal verzetten tegen deze beperkte statusverhoging van Palestina. Dat terwijl de PvdA, de partij van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, steeds vóór statusverhoging voor de Palestijnen pleitte. Dit staat op de PvdA-standpuntensite:
“Als Israël eenzijdig blijft weigeren aan de onderhandelingstafel te verschijnen en ondertussen doorgaat met het bouwen van illegale woningen en nederzettingen in bezet gebied, kan en mag de Palestijnse autoriteit daarvoor niet gestraft worden en dient de internationale gemeenschap de statusverhoging van de Palestijnse staat in de VN te ondersteunen.”

Dat standpunt botst frontaal met de stellingname van Timmermans nu.

Lees complete artikel: hier.