Niet élke planteneter is gezond

Goed stuk van Boele de Planteneter. En raak. Mijn beeld over vegetariërs was ook dat ik de gezondheid en de energie er niet aan af zag. Niet speciaal aantrekkelijke mensen dus. Niet van: zo wil ik ook zijn, dacht ik.

Zo’n beeld blijft hangen, vegetariërs als wat grauwe en ook nogal erg ethische en soms dogmatische mensen – en dat terwijl ik mensen in mijn omgeving had die geen vlees aten en bepaald geen humorloze fanatici waren. Natuurlijk helpt zo’n beeld ook om je geweten te sussen – als het niet gezond is om vleesloos te eten hoef je je biefstukje niet te missen.
Maar. Geen vlees meer eten alleen, is geen garantie voor een goede gezondheid.

citaat:

Maar er zijn ook veganisten die wel consequent alle dierlijke voeding vermijden en toch nog ongezonde keuzes maken. Soms bevat hun menu teveel geraffineerde suikers, omdat ze evengoed veel snoepen en veel fabriekseten kiezen. Soms bevat hun menu teveel vetten, omdat ze heel veel noten en zaden eten of royaal zijn met olijfolie. En er zijn veganisten die vooral op granen leven en niet of nauwelijks groente en fruit eten. En dan zijn er nog de veganisten die structureel te weinig eten (komt nogal eens voor bij veganisten die alleen maar rauw eten) en dus bleek en mager door het leven gaan. In alle gevallen zullen ze tekorten oplopen en vroeg of laat tegen gezondheidsproblemen aanlopen.

Lees stuk van de Planteneter, hier.