Bananen-citroen-kokos-amandeltaart

Op verzoek: het recept voor mijn overheerlijke bananen-citroen-kokos-amandeltaart. Het is helemaal zonder meel, boter, of geraffineerde suiker, wel met een paar bio-eitjes. Het is dus ook een glutenvrije taart, en geheel volgens de aanbevelingen van de orthomoleculaire voedingsrichtlijnen. Ik heb het recept uit Weten van (h)eerlijk eten, van Rineke Dijkstra.

Het is een lekker soort beton, behoorlijk zwaar dus, aan een plakje heb je wel ongeveer een maaltijd. Maar het is ook heel geschikt om onderweg mee te nemen, in plaats van die nep-energie repen die je als ’tussendoortje’ kunt kopen (energie=suiker) en het bewaart je voor broodjes kaas en kroketten op hongerige momenten. De taart is goed in te vriezen. Vries een paar plakjes in en je hebt altijd iets lekkers en voedzaams om mee te nemen.

Hier het recept:

5 rijpe bananen
4 bio-eieren
100 gram kwark
1 eetlepel kokosolie

3 eetlepels haverzemelen
300 gram fijne havermout
50 gram kokos
50 gram amandelmeel
3 eetlepels zonnebloempitten
1 zakje gehakte gemengde noten of amandelschaafsel
1 biologische citroen
eventueel 2 theelepels bindmiddel als arrowroot

naar smaak:
kaneel
kardemom
vanillepoeder of vanillesuiker
stevia of ahorn- of agavesiroop
citroenextract

Pureer de eieren, bananen, kwark en kokosolie. Ik deed dat in de blender, je kunt je ook het schompes prakken. Was de citroen, rasp het geel van de schil, doe dat door het mengsel, pers de citroen uit en doe het sap erbij. Schep daarna alles erdoorheen en roer goed door. Proef op zoet en citroenig. Ik deed er nog een zwiepje citroenaroma doorheen. Doe in een ingevette bakvorm, gaat een uur in een op 160 graden voorverwarmde oven.

Over de spullen:
. Citroen. Omdat je ook de schil gebruikt is het belangrijk een schoongeboende biologische citroen te gebruiken. Van ‘gewone’ citroenen is de schil niet eetbaar.
. Er staat kokosolie, maar je koopt het in een pot, en dan is het geen olie maar vast. Het smelt makkelijk bij een beetje warmte. Ik bak ook in kokosolie, het is gezonder dan in olijfolie tenzij je olijfolie hebt speciaal om in te bakken. Kokosolie is duur, maar je doet er lang mee.
. De bananen moeten rijp zijn, dat maakt het zoeter en smeuïger.
. Gebruik ‘goede’ suiker. Stevia is een plantaardig zoetmiddel zonder calorieën. Ik vind het helaas niet lekker, dus ik gebruik agavesiroop. Daar zit wel suiker in maar het schijnt niet zo’n suikerkick te geven als witte suiker.
. In havermout zitten geen gluten.
. Of bindmiddel echt nodig is weet ik niet, ik deed het wel, met een schepje arrowroot.

Alle ingrediënten zijn te koop in de Eko-plaza’s en andere natuurwinkels.