Mohammed Assaf won voor Palestina

Het was een enorm feest voor alle Palestijnen – een jonge man uit een vluchtelingenkamp bij Khan Younis in de Gazastrook won Arab Idols. Hij heeft een geweldige stem, klassiek Arabisch, en om het nog mooier te maken heeft hij veel belemmeringen moeten overwinnen om mee te kunnen doen, hij heeft iemand bij de grens met Egypte om moeten kopen, en omdat hij te laat was ook nog over een muur moeten klimmen om in het hotel te komen waar de audities plaatsvonden – en hij is het geworden. Gaza ging uit zijn dak. Rammalah ook: opgetogen Palestijnen zeiden: hij heeft meer gedaan voor de Palestijnse eenheid dan onze leiders. En Assaf steekt niet onder stoelen of banken dat hij dit doet voor Palestina, hij staat er met een keffiya om, of met een Palestijnse vlag.

Voor westerse oren is het moeilijk om de subtiliteiten van de klassieke Arabische muziek te horen. Maar die jongen uit het vluchtelingenkamp heeft met zijn stem een geweldig bereik, en hij is geen ster die snel zal verbleken.

Lees meer over zijn muziek bij Claar, daar zitten ook nog wat linkjes om te kunnen luisteren. Hier.