Werken aan je eigen gezondheid

Beloning voor zo intensief bezig zijn met een gezondere leefstijl: bij mijn driemaandelijkse controle, met een door mij vroegtijdig aangevraagde jaarlijkse bloedcontrole, blijk ik op alle fronten helemaal in orde.

Ik had al geen hoge bloeddruk meer, mijn diabeteswaarden waren al omlaag en nu is mijn cholesterol ook in orde. Helemaal uit de rode cijfers! Daar heb ik best een tijd over gedaan, anderhalf jaar geleden opgehouden met alcohol, toen met roken gestopt, toen een voor 90% plantaardig dieet, geen vlees en vrijwel geen zuivel meer, en kijk wat een resultaat! Ik ben vijftien kilo afgevallen zonder te ‘dieten’, slik geen maagzuurremmers meer, voel me veel lekkerder en fitter, en wat zijn mijn knieën blij met minder kilo’s.

Ik had het erover met de assistente die mijn driemaandelijkse diabetescontrole doet: je kunt je erbij neerleggen dat je ziek bent en het met medicijnen doen, maar je kunt ook veel zelf doen door je leefstijl bij te stellen. Dat is voor veel mensen tamelijk moeilijk, je moet oude gewoontes doorbreken, en vaak helpt je omgeving daar ook bepaald niet bij. Ik heb het allemaal zelf uit moeten zoeken, ik heb overal hulp bij ingeroepen want ik ken mezelf, qua goede voornemens ben ik geen held, en kijk! Het gaat niet zomaar, het kost inzet en tijd en volhouden, maar je kunt echt behoorlijk wat aan je eigen gezondheid doen. Een garantie is het natuurlijk nooit, ik kan morgen onder de tram komen of kanker krijgen of dood omvallen, maar volgens de prognoses heb ik een dikke kans op heel wat (gezonde) levensjaren erbij. En het heeft ook aardig wat bijgedragen aan mijn tevreden gevoel dat ik mijn lot zelf in handen heb genomen en mezelf de moeite waard vind om mijn best voor te doen. Kortom: alles wat ik ervoor moet laten is inmiddels vervangen door andere prettige en minder slechte gewoontes. Ik kom niks tekort, zit beter in mijn vel en ben innig tevreden met deze overwinning op mijzelf.