Echte mannen

Bij mijn research voor mijn boek over feminisme kom ik interessante dingen tegen. Research is misschien een groot woord voor bij de huisarts een blad in handen te nemen dat ik anders meteen over zou slaan: Men’s Health. Het is duidelijk niet voor mij bedoeld, en na een kwartiertje bladeren was al helder dat het niet zozeer gaat over gezondheid maar over hoe je een echte man kunt worden. Dat past geheel in de tijd, want de klacht dat mannen tegenwoordig geen echte mannen meer zijn maar te veel zijn ‘gefeminiseerd’ wordt weer luid.

De grap is dus dat aan de ene kant wordt beweerd dat er zoiets is als een natuurlijke mannelijkheid, terwijl aan de andere kant duidelijk wordt dat het echt heel veel werk is om een echte man te zijn, dat je er veel voor moet doen en vooral ook veel voor moet laten. Mannelijkheid is niet ‘natuur’, het moet worden gecultiveerd met gewichtheffen en keiharde vetverbranding.

In Men’s Health veel foto’s van hoe het moet: jong blijven of in ieder geval doen alsof – er is in het maartnummer maar één foto van een oudere man en dat is als illustratie bij een artikel over genen. Je moet vooral uren werken aan je spieren, pagina na pagina staat vol met de oefeningen voor een total body workout, sterker sneller jonger, met veel foto’s van nors en nurks kijkende echte mannen met gespierde blote bovenlijven, want vriendelijk glimlachen dat doen alleen vrouwen en watjes. Het kost wat om een beetje stoer over te komen. De paar vrouwen die er in voorkomen zijn uiteraard ook jong en sexy, en hebben weinig om het lijf.

Een van mijn stellingen in mijn boek is dat mannelijkheid vooral bewezen moet worden door niet vrouwelijk te zijn, en dat wordt in dit blad ruimschoots geïllustreerd. Zo staan er wel recepten in (veel vlees uiteraard, echte mannen eten geen sla) maar die zijn wel afkomstig van mannelijke chefkoks, je zou eens iets van een vrouw leren. Veel mannen speeltjes uiteraad, die heten gadgets. Zo lees je: ‘eindelijk een tandenborstel voor mannen – in woest aantrekkelijk zwart’. En tussen de smartwatches en trainingscomputers ook de eerste echte kinderwagen voor mannen, een gestroomlijnd ding waarmee je achter je kind aan kunt hardlopen en hem zelfs achteraan je fiets kunt hangen zodat je vaderschap geen inbreuk doet op je noodzakelijke workout. Verder komen kinderen uiteraard in het hele blad niet voor, en het woord ‘huwelijk’ is ook een no-no. Verder tips: hoe krijg je oesters open met een schroevendraaier en hoe trap je een deur in – en hoe verbijt je daarbij je pijn. De geciteerde trainer doet dat door het mantra: ‘het is maar goed dat ik zo’n hufter ben’.

Ook aandacht voor een groot probleem voor echte mannen: hoe versier je een vrouw. Want dit is het punt: echte mannen hebben natuurlijk seks, en wel met een vrouw uiteraard, het liefst met het soort dat in het blad in lingerie is afgebeeld, maar verder wil je je toch eigenlijk zoveel mogelijk van die wispelturige en veeleisende wezens distantiëren. Zo kun je in de brievenrubriek, de mannelijke versie van lieve Lita de zorgen vinden van een man wiens vriendin op zijn inbox de berichtjes van een andere vrouw had gevonden en nu helemaal over de zeik was. Tja, is het antwoord, als vrouwen vreemdgaan is dat voor hen vaak meer een emotionele dan een seksuele affaire en daarom gelooft ze je ‘we zijn alleen maar vrienden’ waarschijnlijk niet. Dus als je contact wilt houden met die andere vrouw: berichten meteen deleten.

Hoe kun je de overhand houden in je relaties met vrouwen? Om te beginnen: maak haar onzeker en jezelf aantrekkelijker door je met andere vrouwen te omringen. Doe desnoods alsof en neem je zuster mee naar de bar. En nu het kernprobleem: wat als je een vrouw tegenkomt met een fantastisch lichaam en met hersens? Lastig, want een vrouw met intelligentie schat zichzelf hoog in en maakt het jou als man dus moeilijk. Dus wat je te doen staat: sla een deuk in haar zelfvertrouwen. Verstoor jullie conversatie met negatieve complimenten. Zeg bijvoorbeeld: als je ook nog blond was geweest zou ik als een blok voor je vallen. Blijf haar drie stappen voor, betaal op je dates de rekening met grote flappen en niet met muntjes, laat je niet manipuleren want dat doet ze: met mokken en huilen, en hou haar regelmatig op afstand: blijf ver weg van haar sluwe charmes. Maar zeg toch maar af en toe dat je haar mening belangrijk vindt, want daar houden vrouwen van.

Uiteraard komt in het blad het woord seks veelvuldig voor – met enige aandacht voor kwesties als haaruitval en erectieproblemen, maar het woord liefde nooit. Vrouwen doen aan liefde, echte mannen niet.
Fijne relatie heb je met een echte man.

Het is niet makkelijk om een echte man te zijn. Je moet voortdurend op je hoede zijn. Je moet voortdurend presteren, en veel doen alsof. En dit is de nare grap: juist de kunstmatige stoere mannelijkheid die met dit blad wordt gepropageerd is zo slecht voor de gezondheid: het is niet voor niets dat vrouwen nog steeds langer leven dan mannen. Lees Men’s Health en je leeft gegarandeerd korter.

Er is weinig echts aan echte mannen.