Hoedjes

0700918prinsjes-071.jpg

Hoedjes: de nieuwe oogst van het jaar.

Die liepen van grootscheepse herfststukken met halve fazanten er in tot symbolische vijf-veertjes-op-het-hoofd-is-ook-bijna-een-hoed, van Mariko Peters. Opvallend: onze voorzitter Yvonne Timmerman droeg er dit jaar geen. Terwijl zij op een kleinere troon tegenover Hare Majesteit gezeten (mosterdgele robe met een toets bordeaux in de hoed, maar dat weet iedereen al) de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal voor moest zitten.

0700918prinsjes-004.jpg

0700918prinsjes-022.jpg

0700918prinsjes-026.jpg

0700918prinsjes-014.jpg

0700918prinsjes-037.jpg

0700918prinsjes-038.jpg

0700918prinsjes-040.jpg

0700918prinsjes-042.jpg

0700918prinsjes-043.jpg

0700918prinsjes-051.jpg

0700918prinsjes-055.jpg

0700918prinsjes-076.jpg

0700918prinsjes-079.jpg

0700918prinsjes-084.jpg

Het blijft een lange zit, maar ik kwam mijn tijd wel door. Met fractiegenoten van de overkant die ik anders niet zo vaak zie, naast Remi Poppe die er bekend om staat dat hij eens na leve de konining! in plaats van hoera! hoera! hoera! riep: hoezo? hoezo? hoezo? Ik kwam vriendinnen van de fanclub tegen, Agnes Jongerius in een fantastisch pak, Naima Azough die in de commissie van in- en uitgeleide zat, en iets moois Marokkaans met muntjes op haar hoofd had, van haar grootmoeder, met nog echte Nederlandse dubbeltjes erin, Samira Bouchibti, ook voor het eerst met hoed. Ik sprak Khadija Arib. Zonder. De vrouwen uit de andere partijen die net als ik graag de vrouwenemancipatie ondersteunen en die ik zo vaak tegenkom op dezelfde bijeenkomsten.

Het viel me op, toen we eindelijk langs het blok met de regering naar buiten liepen, hoeveel mensen ik inmiddels persoonlijk ken, in de politiek, in de regering. Aboutaleb natuurlijk, ook al van voor hij staatssecretaris werd, Plasterk, Van Middelkoop die vier jaar collega was in de EK, Rouvoet kon ik ook groeten. Sharon Dijksma. Ik heb mezelf zo lang als marginaal gedefinieerd, als activiste meer, dat het me nu opvalt dat ik eigenlijk al middenin het politieke centrum van de samenleving zit – hoe is dat toch zo gekomen? (Voordat iemand het woord pluche gaat noemen, ik was niet van plan om van mening of activisme te veranderen, hoor)

0700918prinsjes-009.jpg

Nou en wie had er nou de mooiste hoed? Krista was natuurlijk weer prima, deze keer met een hoed op over het recht op onderdak, met een eigen gast: Willem, straatadvocaat. Maar Krista is van mijn partij en elk jaar met een ferme act op haar hoofd. Naima vond ik ook mooi, met die subtiele Marokkaanse statement.

0700918prinsjes-018.jpg

Mijn prijs gaat naar de twee vrouwen die op wacht stonden bij de ingang. Met van die berenmutsen op. Ook emancipatie.

0700918prinsjes-027.jpg

0700918prinsjes-030.jpg

Of misschien toch maar naar een reeks van hoeden buiten mededinging. Ze waren er weer, als elk jaar.

0700918prinsjes-057.jpg

0700918prinsjes-059.jpg

0700918prinsjes-061.jpg

0700918prinsjes-062.jpg

0700918prinsjes-066.jpg

0700918prinsjes-069.jpg

0700918prinsjes-074.jpg

En dan was er nog die mevrouw die zei: kom ik niet op de foto omdat ik geen hoed op heb? Jawel hoor.

0700918prinsjes-063.jpg

Ik maakte nog wat foto’s van onze gasten.

0700918prinsjes-031.jpg

0700918prinsjes-103.jpg

0700918prinsjes-003.jpg

Dit was de frivole kant van prinsjesdag. Over de inhoud komen we nog te spreken.

11 gedachten over “Hoedjes

 1. De hoed van Krista is inderdaad erg mooi altijd. Voor de rest hou ik vooral van de classy hoeden. Beatrix en Maxima hadden het erg goed gedaan. De opzichtige hoeden hoeven van mij niet zo (zonder politiek statement). Wat Sharon Dijksma bijvoorbeeld probeerde… AFSCHUWELIJK. (Ik ben sowieso geen Dijksma-fan).

  De klederdracht-hoedjes en de berenmutsen van het uniform van de wacht zijn ook erg mooi. Stukken beter dan de ‘wat is het’-creatie van Dijksma of het zuurstok-roze-met-knal-paarse-pijn-aan-je-ogen-geval van Agnes Jongerius.

  Dat Remi ‘hoezo’ roept in plaats van ‘hoera’: Super, alleen ik zou het niet zo gauw doen. Maar ja, ik ben natuurlijk niet zo anti-koningshuis als het leeuwendeel van mijn partijgenoten.

 2. Wel eens een poes gezien die in het water was gevallen? Blijft weinig van over. Als mijn haar plat zit ben ik mezelf niet meer, en met een hoed op voel ik me een travestiet. Ik maak mijn statements wel op mijn weblog.

 3. de kamervoorzitter draagt geen hoed, omdat zij gastvrouw is. Het dragen van een hoed zou daarmee in strijd zijn. Vandaar!

 4. Het hoedje van Naima had als versiering Nederlandse Wilhemina dubbeltjes, hoorde ik haar vertellen op de radio gisteren. Zou dat te maken hebben met integratie? šŸ™‚ šŸ˜€ šŸ˜€ Het staat in elk geval prachtig. (PS: ik ben soms een tikje cynisch, soms wat spottend en soms probeer ik grappig te zijn)…

 5. Het had mij nou juist weer zo leuk geleken, als iemand het had geflikt om met een diepvries-kip op het hoofd te lopen. Statements:
  – Probeer nou eens het hoofd koel te hoden
  – De veren zijn op de verkeerde plekken terecht gekomen. Zowel op de hoedjes van opsmuk-dames als in de kont bij te veel ‘haantjes’
  -Uiteindelijk worden toch weer degenen die al het minst hadden nog verder uitgekleed.

 6. Begin jaren 80 liep ik mee in A.dam in een demonstratie tegen het plaatsen van kruisraketten in ons land.

  Er stond toen aan de kant van een straat een klein groepje mannen met een SP spandoek, ik had nog nooit van die partij gehoord, zij stonden daar ook een leuze te roepen en wel deze : LEVE DE KONINGIN HOEZO HOEZO HOEZO. Ik vond het wel leuk gevonden en als de gelegenheid zich voordoet roep ik het zelf ook nog wel eens.

  Waarschijnlijk was Remy Poppe daar toen ook bij, dat weet ik niet.

  Maar het blijft een poppekast, veel mensen vinden het een hoogtepunt van het jaar maar als ik dit rondtrekkend circus door Den Haag zie lopen met alle toeters en bellen, versierde paarden, lakeien ernaast denk ik wel eens, zouden ze dit nu zelf ook leuk vinden.

 7. Ik vind dat mannen eigenlijk ook best een hoed (of pet) zouden kunnen dragen naar zo’n gelegenheid. Wat dat betreft is Willem Alexander nog het meest geĆ«mancipeerd ook al draagt hij het ding de meeste tijd onder z’n arm mee…

 8. Het heeft even geduurd, maar vanochten realiseerde ik mij plots, dat gisteren bij de algemene beschouwingen het best denkbare nieuws gepresenteerd is: ALLE PROBLEMEN IN NEDERLAND ZIJN VOORBIJ! Tenminste… dat is de enige conclusie die IK kan trekken uit de woorden van Wilders. Hij zei dat de Islam het grootste probleem van Nederland is. Ieder weldenkend mens weet, dat de Islam helemaal geen probleem is. Ergo, als het grootste probleem GEEN probleem is, zijn alle (andere) problemen opgelost. (Waar zou ik terecht moeten, om mijn financiĆ«le wanhoop even recht te laten trekken?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *