7 gedachten over “Brievenactie voor Palestijnse gevangene

  1. Sorry dat ik verstek laat gaan bij deze brievenactie. De Hamas-terroristen die de aanslagen in Be’er Sheva gisteren hebben opgeeist noemden die moordacties een geschenk voor de hongerstakende Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen. Met zulke geschenken hebben die gevangenen mijn handtekening niet echt nodig, lijkt me.

  2. Bert,

    Dacht je dat? Ik denk eerder dat je dat als “een handtekening voor Sharon c.s.” kan zien. Denk er ook aan dat de grote meerderheid van die gevangenen zich niet aan het opblazen van burgers hebben schuldig gemaakt.

    Maar goed. Lees eens wat oudere berichten in deze weblog, zou ik zo zeggen. Dan krijg je het grotere verband wat voor ogen.

    Mazzel & broge, Evert

  3. JA! Laten we dat ook in Nederland doen. Een brievenactie om al die “arme” criminelen uit de gevangenissen te krijgen.

  4. In Nederland, het geciviliseerde westen weet je wel, hebben we de gewoonte om mensen pas crimineel te noemen wanneer ze een proces hebben gehad en zijn veroordeeld. In Nederland zitten er dus geen mensen in de gevangenis zonder een vorm van proces. Dus ben ik er niet voor om een handtekeningenactie hier om gedetineerden vrij te laten. In Israël zitten duizenden mensen zonder vorm van proces, en dus zonder een mogelijkheid om zich te verdedigen en zonder te weten voor hoe lang ze zitten in de gevangenis. Dat is dus tegen de fundamentele mensenrechten en tegen de Vierde Conventie van Geneve die ook door Israël is ondertekend. Ik vind dat wel een reden om te protesteren.

  5. With all due respect, Anja, maar hier speel je wel heel duidelijk de rol van ‘vak-demagoog’, zoals je jezelf ooit in een interview noemde.
    Kijk eens op de website van een voor zover ik weet ook door jou gerespecteerde Israelische mensenrechtenorganisatie, BeTselem, ( http://www.betselem.org.il/ ) onder de kop Main > Administrative Detention, want dat is waar we het hier over hebben: “detention without charge or trial, authorized by administrative order rather than by judicial decree”. Kijk dan eens onder de kop Statistics, en je zult zien dat het gaat om 731 ( IDF )+ 20 ( IPS, de gevangenisdienst ) = 751 gevangenen in augustus 2004. Dat zijn natuurlijk 751 gevallen te veel van administratieve hechtenis, maar sorry, dat zijn geen duizenden mensen die zonder vorm van proces vast zitten, zelfs niet als je er de 1,176 mensen bijtelt die vallen onder de categorie “detained until end of legal process”. O.k., de getallen zijn afkomstig van het Israelische leger en de gevangenisdienst, maar geloof me, ook die zijn niet in staat om duizenden gevallen te laten ‘verdwijnen’ in de statistieken zonder dat BeTselem daar gewag van zou maken.
    Ik geloof zeker dat er onder de 3.997 + 3.290 = 7.287 gevangenen ( dit komt aardig overeen met het aantal van “7.500 politieke gevangenen” dat op de Intal-website wordt genoemd ) mensen zitten die onschuldig zijn of om de verkeerde redenen gearresteerd zijn. Dat is misdadig genoeg, en het is goed dat daar actie tegen wordt ondernomen. Ik voel er echter weinig voor om deel te nemen aan wat voor actie dan ook die impliciet of expliciet solidariteit met al die 7.287 gevangenen bepleit, omdat het overgrote deel van die mensen wel degelijk veroordeeld is, in een groot aantal gevallen voor steun of deelname aan terreuracties tegen Israelische ‘doelen’, zoals de bomaanslagen in Be’er Sheva afgelopen dinsdag. Ik weet het, ook aan Palestijnse zijde vallen onschuldige slachtoffers, en dat vind ik verschrikkelijk, ook al schrijf ik daar niet over iedere keer als dat gebeurt. Maar het spijt me, als de Hamas of wat voor organisatie dan ook een gruwelijke bomaanslag een ‘”gift” to striking Palestinian prisoners in Israeli jails” noemt, heb ik even geen zin om een brief te schrijven, een handtekening te zetten of anderszins solidair te zijn met alle political/security prisoners.
    Nog een laatste opmerking wat betreft overdrijving en andere vormen van demagogie. De werkelijkheid waarover je schrijft is triest genoeg. Je hebt echt geen leugens of hyperbolen nodig om je gelijk te krijgen.

    PS:
    Beste Evert,

    wat je met de tweede zin van jouw commentaar wilt zeggen is me niet duidelijk. Ik geloof overigens dat ik – ook al woon ik hier al meer dan 12 jaar – een redelijk perspectief heb gekregen, deels door middenin de rotzooi te leven, deels door intensieve contacten met geinteresseerde en goed geinformeerde mensen die in en buiten de regio wonen, en deels via elektronische en andere media.
    Waarom jij een quasi-yiddishe groet als ‘handtekening’ gebruikt is me trouwens een raadsel.

  6. Bert je haalt een aantal zaken door elkaar. Er zijn acties gaande vanwege de mensonterende omstandigheden waaronder alle gevangenen, veroordeeld of niet leven. De hongerstaking is inmiddels afgeblazen omdat een aantal eisen zijn ingewilligd. Daarbij gaat het om ruim 7.000 gevangenen – naar schatting. Ik zei zeker niet dat al die gevangenen zonder proces vastzitten.
    Dan is er deze brievenactie. Die gaat om één specifieke gevangene die zonder proces vastzit.
    Dan gaat het verder om de gevangenen die zonder proces zitten opgesloten. B’Tselem zegt dus volgens de laatste telling dat het er 750 zijn. Dat is een conservatieve schatting, en met reden, omdat er altijd wel mensen zijn die zeggen dat B’Tselem overdrijft. Dat is dus het minimum, want uiteraard geeft het leger nooit de werkelijke cijfers door. Als er net weer een paar invallen zijn geweest zijn het er weer een heleboel meer. Maar dat is het punt natuurlijk niet. Het punt is dat het gewoon is geworden dat Israël aan de lopende band mensen zonder vorm van proces opsluit, en dat zijn er wel degelijk vele duizenden geweest.
    En nog iets: het leger is wel degelijk in staat om mensen te laten ‘verdwijnen’, vaak weet familie niet waar ze zijn, advocaten kunnen maar met heel veel moeite achterhalen waar ze zitten, Palestijnse organisaties worden zelden geloofd, er is pas een gevangenis ontdekt waarvan de Israëli’s zeiden dat die niet bestond.
    Blijf jij maar volhouden dat dat demagogie en leugens zijn.

  7. Even wat meer achtergrond informatie.Zo ken ik een jongen uit bethlehem die 2 jaar heeft vastgezeten omdat hij “illegaal”de nacht doorbracht in jerusalem. Hij werkte daar, omdat er in bethlehem geen werk is, en was niet in staat om terug te keren naar huis. Werd snachts opgepakt, en hoppa, 2 jaar voor het “illegaal zijn” Een andere jongen zat in een gemeenschappelijke taxi, en een van die passagiers uit die taxi, die totaal geen band had met deze jongen, heeft zich een paar uur later opgeblazen. Deze jongen heeft 3 jaar in de gevangenis gezeten. Hij was 16 toen hij ‘veroordeeld’werd. Dan is er dat 16jarige meisje uit een klein dorp dichtbij nablus. Ze werd gearesteerd voor het waarschijnlijk steken met een mes van een joodse settler vrouw. maar het slachtoffer was niet te vinden. De aanklacht veranderde voor het waarschijnlijk steken (alleged stabbing) van een israelische soldaat. Dit meisje is tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld in januari 2002. Op dezelfde dag stond er ook een Joodse settler terecht voor het vermoorden van een palestijns jongetje. Hij had dit jongetje aangereden, en was er nog een paar keer overheen gegaan. het jochie was 8 jaar. Deze meneer werd veroordeeld voor een half jaar community service. Een echte rechtstaat he.
    En zo zijn er honderden gevallen.
    Daarbij komt dat de eisen van de gevangenen geen politieke eisen waren, maar humane eisen. Zelfs al zouden ze schuldig zijn aan weet ik weet niet wat, dan moet men ze menselijk behandelen. geen traangas in de cellen spuiten, geen marteling, iedereen minstens een matras, en bezoek of telefonisch contact van en met familie leden.
    Ik ken een jongen die tot 9 jaar veroordeeld is, hij was op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Hij was 15 toen er dicht bij hem een tas werd gevonden met een draadje wat eruit stak. Volgens de ouders had hij er niets mee te maken, maar al de informatie die men heeft is “top-secret”. men weet niet zo goed waarom hij nou precies 9 jaar heeft gekregen. Deze jongen kan op het moment niet lopen, omdat hij, tijdens zijn detentie, compleet in elkaar is geslagen, geen dokter gezien, omdat hij weigerde, tijdens een interrogation van de cellen, hij weigerde om ook zijn onderbroek uit te trekken. regelmatig worden de gevangenen lichamelijk onderzocht, waarop is niet duidelijk, hij kreeg de opdracht om zijn onderbroek uit te doen, waar alle gevangenen en bewakers bij waren, en dat wilde hij dus niet. pas een paar weke later hoorden de ouders dat hij weken lang in isolatie had gezeten, omdat ze hem niet konden bezoeken, op het moment is hij niet in staat om te lopen, vanwege de pakken slaag die hij heeft gehad, en men probeert een arts bij hem te krijgen. Wat ook moeizaam gaat.
    Zo kan ik tig verhalen vertellen over de situatie in
    gevangenissen in israel, en in de Westbank. Zoek via google over informatie over de gevangenis in de Negev woestijn ketzion of bijgenaamd Ansar 3. Of kijk op de volgende link, een artikel van een Engelse journalist die onderzoek heeft gedaan. Op deze website vind je meerdere artikelen over gevangenissen in Israel, er staat ook een artikel tussen over de ‘geheime gevangenis”. http://www.jkcook.net/Articles3.htm#►Political%20Tourism .

    Dan is er ooknog de website.www.addameer.org. Hier kan je veel info vinden over de behandeling van gevangenen in Israelsiche gevangenissen.
    Dan ook nog een andere vraag voor diegenen die zo veroordelend spreken over de Palestijnse gevangenen.Uit een onderzoek vorig jaar gedaan is gebleken dat 40 % van de palestijnse bevolking vast heeft gezeten. Zou hieruit blijken dat de Palestijnen crimineler zijn dan een doorsnee volk, of zou het ook iets te maken kunnen hebben met onderdrukking etc. waartegen men in opstand komt. Ik denk het laatste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *