Shooting the Family

Een paar interessante bijeenkomsten. Aanbevolen!
(Dank je, Claar)

Historisch Platform, Imagine IC en ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis/ Universiteit van Amsterdam) presenteren:
Shooting the Family
19, 23 maart en 2 april, locatie Imagine IC

In drie film- en gespreksavonden discussiëren wetenschappers, studenten, filmmakers en families bij Imagine IC over veranderende familierelaties als gevolg van migratie. Steeds vaker staat de Marokkaans-Nederlandse familie centraal in media-uitingen, variërend van televisie en cinema tot homemovies. Aanleiding voor Shooting the Family is een onderzoeksproject van ASCA over de familie in relatie tot migratie en media. Het project heeft een dubbele betekenis: enerzijds staan traditionele familieverhoudingen onder druk (shoot the family), anderzijds komt de familie in diverse media steeds weer terug (the family shot).

Met Naima El Bezaz, Aicha Laoukili, Fouad Laroui, Abdellah Mehraz, Herman Obdeijn , Mohamed Rabbae, Najib Taoujni, Karim Traïdia, Fenna Ulichki en Tarik Yousif.

Zaterdag 19 maart 15:00 – 17:30 uur
Historische filmmiddag
Tijdens de Nederlandse boekenweek ””””Geschiedenis van de Lage Landen”””” organiseert het Historisch Platform een filmmiddag over arbeidsmigratie van Marokko naar Nederland. Aan de hand van films, documentaires en authentiek beeldmateriaal blikken panel en publiek terug op de verbeelding van de komst van Marokkaanse vaders naar Nederland. Waarom kwamen zij naar Nederland? Hoe trad de Nederlandse overheid op na het tekenen van de eerste verdragen met Marokko in 1969? En wat was de reactie van de Nederlandse regering na 1974? Panelleden: Herman Obdeijn (historicus), Mohamed Rabbae (politicus), Najib Taoujni (filmmaker) en Fenna Ulichki (Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland).

Woensdag 23 maart 17:00 uur
Familie en transnationale media
ASCA presenteert de wetenschappelijke bundel Shooting the Family: Transnational Media and Intercultural Values (Amsterdam University Press). Aan de hand van filmfragmenten spreken Naima El Bezaz (schrijfster Minnares van de duivel), Karim Traïdia (maker De onmacht en De Poolse bruid) en Fouad Laroui (schrijver Judith en Jamal en De uitvinding van God)over veranderende familierelaties onder invloed van migratie, interculturele ontmoetingen en transnationale media. Het boek Shooting the Family: Transnational Media and Intercultural Values
(red. Patricia Pisters & Wim Staat) wordt uitgegeven door Amsterdam
University Press.

Zaterdag 2 april 15:30 – 17:30 uur
Homevideo
Feestelijke première homevideo van de Marokkaans-Nederlandse familie Buchipti onder regie van Aicha Laoukili (een productie van Imagine IC). Gespreksleider Tarik Yousif (uitgever Hallal) laat het publiek aan het woord over partnerkeuze, mannen-en vrouwenrollen, familiewaarden en generatieverschillen. Te gast zijn regisseur Aicha Laoukili en Abdellah Mehraz (projectleider contactvaders). Het publiek is speciaal uitgenodigd om z””””n mening in rap, poezie, proza en muziek naar voren te brengen.
Locatie Imagine IC; ligt op twee minuten loopafstand van station Bijlmer.

Entree: EUR 3,50 families gratis (!) op vertoon van familieportret
(reserveren aanbevolen, 020 489 48 66, info@imagineic.nl)

Locatie: Imagine Identity and Culture, Bijlmerplein 1006-1008, 1102 ML
Amsterdam, 020-4894866 www.imagineic.nl, www.hum.uva.nl/asca, www.historischplatform.nl,

Shooting the Family is mede mogelijk gemaakt door:
Afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam, Amsterdam
University Press, ASCA, Historisch Platform, Imagine IC, Stadsdeel Zuidoost,
ThuisKopie Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *