Stop de hetze, Alkmaar

Peyman Jafari

Alweer een goede avond van Stop de hetze. Peyman Jafari van de Internationale Socialisten en ik waren de sprekers, Petroesjka Sterk de voorzitter. (Er zat net een gemene lamp achter je hoofd, Petroesjka, jouw foto werd niks)
In de zaal mensen van de PvdA, Groen Links, een paar SPers. Vrouwen met hoofddoeken. Jonge en oudere mensen.

Ik sprak met een man van Groen Links, ook al niet zo piep meer. Ja, ook hij had het gevoel dat we twintig jaar geleden verder waren, er was toen meer bewustzijn over racisme, er werd actie gevoerd, les over gegeven. Nu lijkt het wel of we alles opnieuw uit moeten gaan leggen, of we opnieuw moeten beginnen.

Er was een vrouw, een oude communiste die zich daar gelukkig in het geheel niet voor schaamde. Zij had het antisemitisme van voor de oorlog nog bewust meegemaakt. Ze zag de paralellen. Maar ze vertelde ook hoe ze had genoten van de grote demonstratie op 2 oktober, op het Museumplein in Amsterdam. Al die mensen met verschillende achtergronden, gebroederlijk en zusterlijk naast elkaar. Toen iemand van het CNV haar nog een van die paarse dasjes had gegeven omdat ze het zo koud had. Het dasje had ze nog, al had ze de letters CNV er maar van afgeknipt.

We hadden het nog even over het nut van dergelijke bijeenkomsten. De echte tegenstanders komen niet. Ik denk dat de bijeenkomsten waarop degenen die racisme willen bestrijden en degenen die willen ontkennen dat er van racisme sprake is met elkaar in ‘debat’ gaan meestal weinig zin hebben. Ik zie nooit dat mensen naar huis gaan en ook maar een millimeter van mening zijn veranderd. Maar wat nodig is, is dat de beweging zich sterker maakt, een krachtig tegenverhaal laat horen. Dat is waar zulke avonden goed voor zijn, om kracht op te doen, weten wie je bondgenoten zijn.

18 gedachten over “Stop de hetze, Alkmaar

  1. Natuurlijk hebben zulke bijeenkomsten (en de verslagen ervan) zin. Al was het maar, dat je eigen denken zich kan spiegelen in dat van anderen en niet stil blijft staan. Daar worden we sterker van.

    Over denken gesproken: ik denk Anja, dat je en passant bezig bent op internet de grootste mij bekende fotocollectie van nadenkende mensen op te bouwen.

    Ze zijn zo mooi, denkende mensen.

  2. Ondanks dat je ‘onder bondgenoten’ bent, vind ik dit soort avonden juist nuttig om meer en andere handvatten op te doen om het gesprek met de tegenstanders aan te gaan.
    Als de tegenstanders niet naar de discussieavond komen, moet de discussieavond maar naar de tegenstanders, nietwaar?

  3. Hoi Anja, ik wilde zaterdag ook heengaan maar ik had helaas geen oppas. Grappig om die foto’s dan te zien, allemaal bekenden.
    Jammer dat ik niet kon komen, hopelijk kan ik de volgende keer wel gaan want ik vind het ook belangrijk om samen steeds sterker te worden.

    groetjes
    michelle

  4. Leuk hoe je dat zegt, Claar. Ik merk hoe ik in elk zaaltje, grote stad of achteraf, opnieuw ontroerd raak door de mensen die de moeite nemen daar te zijn. Van die mensen ga je onwillekeurig een beetje houden. En ik denk dat dat te zien is in de foto’s die ik maak. Gewoon mensen, maar toch met een beetje extra.

  5. Hoi Anja,
    Ik kom net van de cursus politiek actief in Assen. Mensen van allerlei afkomst zijn daar aanwezig. Ik kan het iedereen aanraden. Het zo heerlijk om deze groep te zien. De drive en de bezieling. Ja,voorbij dat verschrikkelijke woord allochtoon, man of vrouw. Gewoon een groep mensen met dezelfde interesses. Of het nu een hobby of iets anders is wat je bij elkaar brengt maar je ziet de ziel, de mens en dat heeft heel Nederland nodig. Los komen van de stigma’s.

  6. Alie Dekker inderdaad ik ben het geheel met u eens.

    Wat Nederland nodig heeft is dat zij begrip leert tonen voor de discriminatie van vrouwen, wat zij nodig heeft is dat zij leert begrijpen dat homoseksuelen de hel in verdwijnen en dat ze zelfs gedood mogen worden als ze betrapt worden.
    Wat Nederland nodig heeft is losraken van het idee dat ieder mens ongeacht geslacht,seksualiteit of geloof gelijkwaardig is aan elkaar.
    Het idee alleen al dat een huis gemaakt van beton beter is als een huis gemaakt van stro omdat het nou eenmaal die persoon zijn cultuur is , en een huis van stro toch niemand kwaad doet verder.

    Omdat we toch dezelfde hobby delen en dezelfde “ziel”…ik kan jullie soms wel wurgen om de ongelofelijke domheid die jullie ten toon spreiden.
    Wat is het dat jullie nou eigenlijk willen als groep ?
    Wat is het “doel” ?

    Waar willen jullie heen en wat willen jullie bereiken?

  7. Beste Peer,
    Je schreef:
    “Omdat we toch dezelfde hobby delen en dezelfde “ziel”…ik kan jullie soms wel wurgen om de ongelofelijke domheid die jullie ten toon spreiden.
    Wat is het dat jullie nou eigenlijk willen als groep ?
    Wat is het “doel” ?

    Waar willen jullie heen en wat willen jullie bereiken?”,

    Ik wil best op deze vragen antwoorden hoor maar als je de neiging hebt om mij te wurgen dan toch maar leiver niet.

    Je vindt me ongelofelijk dom en ik zou graag van je willen horen wat er dom is aan het feit dat ik ieder mens als gelijke wil zien. Zijn ziel te zien i.p.v. de buitenkant?

  8. @ Anja: met welke reden heb je Peer door je filter laten komen? Ik kan in zijn bijdrage alleen een aanzet tot conflict vinden, geen aanzet tot dialoog. Desalniettemin zal ik een poging doen om hem op waardige wijze te woord te staan…

    @ Peer: vanwaar dit felle betoog? vanwaar die cynische ondertoon? vanwaar die woede?
    U kunt de bezoekers van dit weblog, of van de cursus waarover Alie Dekker sprak dom noemen, en ze willen wurgen; maar kunt u ook benoemen waarom dat zo is? Waar die woede vandaan komt? Als u dat niet kunt, dan is die woede kennelijk onterecht.
    Wat wilt u zelf eigenlijk bereiken? Wilt u ook niet liever in een samenleving leven, waarin in respect de boventoon voert; in plaats van onbegrip en eigenbelang? Is uw woede misschien een uiting van jaloezie, omdat het Alie Dekker wel is gelukt om positief contact te hebben met allochtone landgenoten?
    Graag heb ik van u een reactie op mijn vragen. Als het even kan op een kalme, serieuze toon – waaruit blijkt dat u bereid bent de dialoog aan te gaan.

  9. Ik was er niet in Alkmaar, heb helaas de avond in Groningen gemist door een paar daagjes vakantie, maar dit moet inderdaad doorgaan.
    Ik ga iedereen het pamflet van Mak kado geven. Ik heb het vandaag aan mijn vader gestuurd met wie ik felle discussies heb over ‘de islam’ en ‘de moslims’. We begrijpen elkaar niet in dat soort discussies, maar Mak heeft mooi en helder opgeschreven waar het mij precies om gaat. Ook waar het ‘Stop de hetze’ omgaat: ‘… Zoals er in dat vreemde soepje van nieuwe ideologieen een gefingeerd Nederland werd gebrouwen, zo ontstond er in bepaalde kringen ook een verzonnen constructie van de islam. Voortdurend werd de suggestie gewekt dat, bijvoorbeeld vrouwenbesnijdenis een gruwelijk islamitisch gebruik …, voortdurend werden onmenselijke stamtradities van de Somalische islam besproken alsof het ging om praktijken van alle moslims, … Hier begon een propogandaslag tussen godsdiensten’. [p 74]

    Voor wie het nog niet gelezen heeft: lezen!

  10. Peer, tegen wie heb je het precies?

    En vind je zelf dat van die homoseksuelen die de hel in verdwijnen nou wel of geen goed plan?

    En begrijp ik het goed dat je iemand van een andere cultuur vergelijkt met een betonnen huis en dat je hier alleen maar strooien huizen wilt?

    Waar komen jouw vragen vandaan? Waar wil jij heen en wat wil jij bereiken?

  11. Jan, je vraagt aan Anja: met welke reden heb je Peer door je filter laten komen? Ik kan in zijn bijdrage alleen een aanzet tot conflict vinden, geen aanzet tot dialoog.

    Ik ben het met Anja eens dat een filter in Peers geval helemaal niet nodig is. Ik zie nergens een aanzet tot conflict, alleen maar vragen. Van Peers kant en van mijn kant. En blijkbaar van meer kanten, richting hem.

    Vertel, Peer! je riep hier van alles en ik ben echt benieuwd naar je antwoorden.

  12. Ik dacht dat ik met mijn beeldspraak toch duidelijk genoeg was.
    Waarom zouden wij begrip moeten tonen voor mensen die de meest fundamentele waarden die ons als land hebben gemaakt tot wat we nu zijn verwerpen? Zoals mevrouw Alie Dekker beweert?
    Meneer Jan Breur ik kan u verzekeren dat mijn berichtje een oproep is tot conflict, want ik weiger te accepteren dat mijn kinderen zodadelijk in een land opgroeien waar deze fundamentele waarden niet langer nageleefd worden.
    U bent het toch ook wel met mij eens dat een huis gemaakt van beton beter is dan een huis gemaakt van stro?
    Dat als iemand toch beweert dat dit beter is simpelweg niet meer open staat voor rede?

    Zo is het ook met de moslims in Nederland en ik ben blij dat steeds meer Nederlanders hen daar op wijzen, en de waarden die zij met zich meedragen innerlijk als uiterlijk verwerpen.

    Dialoog is prima, maar een platform in het leven roepen om dit soort denkbeelden en gedachten te excuseren, omdat deelnemende personen hobby’s met elkaar delen, is toch van geen enkele wezenlijke waarde?
    In de toekomst kan mijn kleindochter niet meer gaan zwemmen met vriendjes omdat zwembaden gescheiden zijn op grond van geslacht.
    Is dat wat u wilt toestaan?

    En zo kan ik nog wel duizend zaken opnoemen.
    Sta voor uw zaak en wees niet laf..dat waren onze voorouders ook niet.
    claar, ik hoop op uw vraag ook voldoende antwoord te hebben gegeven.

  13. Hetze , stop de hetze…..

    Zou de hetze van marokkaanse jongeren die onze winkelcentra in de grote steden oveilig maken, ook bespreekbaar zijn?
    En de hetze van allochtone jongeren in de Diamantwjk in Amsterdam?
    Of zijn dat nou weer de politiek incorrecte vragwen waar Links zo van gruwelt ?

  14. Kennelijk wordt hier à priori al gecensureerd

    Mag ik eens vragen mevrouw Meulenbelt waarom dat zo is ?

    Hebt U zo weinig vertrouwen in respondenten heeft dat ze op voorhand al gecontroleerd moeten worden ?

  15. Beste Peer, ik snapte eerst niet helemaal wat je bedoelde. Nu wel. Jij bent dus iemand die alle moslims in Nederland over één kam wil scheren en beweert dat ‘zij’ onze fundamentele waarden niet delen. Daar heb je ongelijk in. Er zijn onder islamitische Nederlanders extremisten, gelukkig maar een heel kleine groep, en er zijn onder de autochtone Nederlanders extremisten en helaas ook een tamelijk grote groep mensen die bang zijn voor moslims omdat ze echt denken dat die allemaal achterlijk zijn en straks hier de sharia in gaan voeren als ze numeriek aan de macht zouden komen. Dat is een paranoïde waanbeeld. Maar zoals dat gaat met paranoïde waanbeelden zijn er dus mensen, en jij lijkt daar een van te zijn, die daar heilig in geloven. En daarmee meestal, zegt mijn ervaring, onbereikbaar zijn voor alle redelijkheid en voor feiten die het tegendeel laten zien.
    Dat ik opkom voor een samenleving waarin plaats is voor meerdere groepen naast elkaar, in gelijkwaardigheid, met behoud van centrale waarden die we delen en met behoud van een rechtstaat en mensenrechten, dat moet ik tegenwoordig uitleggen. En met mij meer mensen die aan hetzelfde werken. Nauwelijks een hobby zou ik zeggen, al hang jij kennelijk een andere aan. Hier hangen we een oud-Hollandse waarde aan van tolerantie en ruimdenkendheid en opkomen voor elkaar. Zoals onze voorouders weten die allemaal eens zelf migrant zijn geweest, en zoals in de bijbel staat: ‘want gij zijt zelf vreemdeling geweest in Egypte’.
    Als je alleen het conflict zoekt en niet de dialoog ben je op dit weblog niet op het jusite adres. Ik hoef je er vast niet op te wijzen dat er ook websites en fora zijn waar je je oordelen over moslims breeduit kwijt kunt.

  16. Beste James, reëele problemen met Marokkaanse jongeren zijn net zo bespreekbaar als voetbalvandalisme en andere problemen in Nederland. Maar als je reeële problemen wilt gebruiken om de gehele Nederlandse moslimbevolking zwart mee te maken moet je hier niet zijn.
    Net als op vrijwel alle weblogs en websites wordt er ook hier geselecteerd wat er op komt en wat niet. Daar heb ik uitgebreid over geschreven, ik verwijs je terug naar mijn bijdrage op 13 februari. Waarom ik selecteer lijkt me wel duidelijk als je op weblogs en fora gaat kijken waar andere normen worden gehanteerd dan hier. Dat wordt vaak een misselijk gescheld heen en weer, een gesmijt met oordelen, die helemaal nergens toe leiden. Daar wens ik mijn tijd niet aan te besteden. Vandaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *