Goed volk

Toen ik een paar jaar geleden lid werd van de SP was dat in de eerste plaats om het partijprogramma, in de tweede plaats om het feit dat de SP als geen andere een partij is van de mensen zelf en niet van regenten en beroepsbestuurders, maar de doorslag was een fractieweekeinde waarop ik was uitgenodigd om wat te vertellen over Palestina/Israël. De eerste keer dat ik gewoon tussen de SPers zat. Ik voelde me er heel erg thuis. Gewone lekkere hard werkende mensen voor wie het vanzelfsprekend is dat je niet blijft toekijken als je ergens verontwaardigd over bent maar wat gaat doen. Mensen met wie je altijd wat te bespreken hebt dat uitstijgt boven de koetjes en kalfjes. Heftige meningen, niet altijd dezelfde, eigenwijze lui, toch bereid om er samen de schouders onder te zetten omdat je nu eenmaal niet aan de zijlijn kunt blijven kankeren als je wat voor elkaar wilt brengen. Dus werd ik de maandag na dat weekeinde lid, zat een dik jaar later in de Eerste Kamer, en hoewel er echt wel momenten zijn geweest waarop ik dacht waar ben ik aan begonnen, en ik ook wel eens een SPer achter het behang heb willen plakken (ik noem geen namen) heb ik er helemaal geen spijt van. Onenigheid heb ik ook heus wel meegemaakt, er is nog voldoende in de partij dat beter kan om me het gevoel te geven dat er nog werk aan de winkel is, maar ik heb binnen heel korte tijd ook banden aangeknoopt met mensen waarvan ik denk: dat zijn echt vrienden geworden. En in deze moeilijke tijden is dat waardevol.

Dat ik me thuis voel in die club is te merken aan de foto’s die ik maak, denk ik. Op zo’n partijraad als van zaterdag, waar je toch maar de hele zaterdag zit opgesloten om het over de afdrachtsregeling te hebben, heb ik stiekum veel plezier met naar mensen kijken. Zo’n diversiteit, jong en oud, zulke verschillende achtergronden, een beetje te weinig kleur nog maar daar gaan we wat aan doen, goed volk.

Dus dat kun je volgens mij wel zien aan de koppen die ik er uit pik met mijn camera. Het gezicht van de SP is niet één gezicht maar zijn er een heleboel.

En sorry voor degenen die er niet op staan. Die zijn niet mislukt qua mens maar qua foto.

7 gedachten over “Goed volk

  1. De verleiding word alsmaar groter, zal maar niet verklappen waarom. Wat ik echter mis in de huidige problematiek is een taboe probleem, lijkt het wel. Gisteren zag ik de minister president inzake de nieuwe Europesche Waarden over het gezin. Prachtige omschrijving over hoe dat in het paradijs zou moeten zijn. De realiteit is echter dat er enorm veel mensen met echtscheidingsproblematieken zitten. Uit onderzoek is gebleken dat enorm veel vrouwen financiele problemen ondervinden en vaders op daken moeten klimmen. Procedures duren maanden bij rechtbanken en kinderen krijgen brieven van rechters om te kiezen terwijl ze met enorme loyaliteitsconflicten rondlopen. Dat is in mijn ogen nog een enorm taboe wat ik nergens in de politiek terug vind, maar enorm veel mensen mee te maken hebben. Wel denk ik als ik met mijn zoon en nichtje hier gesprekken over heb dat het een voorbijgaand probleem is en de jeugd heel anders kijkt naar de inhoud van een huwelijk dan 50 jaar geleden, toen was ook nog een kwestie van kunnen eten voor vrouwen. Als dit een onderdeel van een politieke partij word wil ik er graag een lezing over geven. Want mogelijke oplossingen zijn er zeker voor te dragen en daar gaat het toch om.

  2. ha die Jan. Dat was leuk kennis maken met je. Nu ik weet hoe jij er uit ziet en al die andere weblogbezoekers niet, zullen we ze eens vragen of ze kunnen raden wie jij bent in het rijtje? Kom op mensen, op welke van de foto’s staat Jan Breur?

  3. Mooie foto’s, inderdaad.

    En eigenwijs? Wie? Wij? Veertig insprekers op een agendapunt, poeh he. Ik was even bang dat we niet voor donker thuis zouden zijn.

  4. @ Peter (6)
    Nee, ik ben niet spkop56.
    Iemand nog een andere suggestie?

    @ Christine (4)
    Ik raak steeds de tel kwijt bij het scrollen, dus ik kan je niet zeggen of ik de 16e van boven ben. En Havva ken ik niet dus daar kan ik het niet aan staven.
    Ik ben in ieder geval niet de 3e van onder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *