Rooie Nelie

Vreest niet: er wordt binnen de SP geen feministische coup gepland, we zijn geen splijtzwam en geen scheurmakers. We komen niet het volgende congres binnenstormen met ontblote buik of om onze beha’s te verbranden. We gaan geen mannen aan de schandpaal nagelen of langs de meetlat leggen. Maar een aantal vrouwen binnen de SP vindt wel dat er meer aandacht moet zijn binnen een socialistische partij voor de positie van vrouwen. Dus komt er een groep bij elkaar, en ik was ook gevraagd om daar bij te zijn. Wat ik van harte deed.

Het gesprek is nog gaande, wat de bedoeling is, waar we aan willen werken en hoe. De groep is dus ook nog open voor andere vrouwen die mee willen denken.
De positie van vrouwen binnen de SP zelf is helemaal niet slecht. De tijd dat vrouwen er vooral waren om de broodjes te smeren is echt voorbij, ook binnen de SP. En we hebben absoluut niet het gevoel dat de voorvrouwen in de partij niet serieus worden genomen. Maar inhoudelijk gezien heeft de SP nog steeds een erfenis dat het ware socialisme, wat vroeger de klassenstrijd heette, absoluut primair is, en dat het niet echt nodig is om nog aandacht te schenken aan specifieke bevolkingsgroepen – zoals daar zijn: migranten, vrouwen.

Dat vinden we vooral jammer, omdat we er vanuit gaan dat ook ons socialisme alleen maar versterkt kan worden als we daarbinnen ook nadenken over de verschillen tussen de seksen. Die zijn er nog steeds, al is er inmiddels veel gewonnen, en daar zou zeker het een en ander over opgenom,en kunnen worden in de visie, het partijprogramma, in de afdelingen, in onze reacties op nieuwe wetgeving en de regelgeving in Europa, waar Kartika Lyotard voor ons het fort moet verdedigen en ook te maken krijgt met beleidsmaatregelen over emancipatie. Het gaat dus zowel over de internationale situatie als over de Nederlandse.

De aanleiding voor het bijeenroepen van deze groep was een amendement dat op het laatse partijcongres is aangenomen, het congres dat over Heel de wereld ging. Ik was er niet bij want ik zat toen toevallig net in de wereld, in Gaza.

Dit is het amendement dat met meerderheid van stemmen werd aangenomen:

1. De SP ijvert actief voor wereldwijde toepassing van het Internationale Verdrag voor de Economische, Sociale en Culturele Rechten, zowel voor mannen en vrouwen, als voor het Internationale Verdrag voor de Rechten van de Vrouw.
2. De SP steunt actief de wereldwijde campagne om geweld tegen vrouwen en achterstelling van vrouwen te beëindigen.
3. De SP streeft naar het bevorderen van een onafhankelijke verblijfstitel voor asielzoekende vrouwen en het adequaat toepassen van een gender-analyse
bij asielaanvragen van vrouwen in Nederland.

Een goed begin, maar nu verder.
Op het internationale vlak moeten we het hebben over armoede, die vrijwel overal sterker aanwezig is onder de vrouwen, over ‘reproductieve rechten’, alles wat met al of niet kinderen krijgen te maken heeft, gezondheid, zuigelingenzorg, voorbehoedmiddelen enzovoorts, want de zeggenschap over de eigen vruchtbaarheid is precies wat nodig is om vrouwen uit de armoede te halen. En dus hun kinderen. En het wereldwijde geweld tegen vrouwen is een belangrijke issue, uiteraard.

In Nederland is de situatie een stuk beter, maar nog steeds niet gelijk. We moeten het ook hier hebben over armoede, die hoger is onder vrouwen, met name bijvoorbeeld oudere vrouwen, alleenopvoedende ouders die in de praktijk grotendeels vrouwen zijn, en migrantenvrouwen. Het spreekt daarbij vanzelf dat we het niet hebben over vrouwen als een aparte groep, want veel van wat we constateren geldt ook voor een deel van de mannen. We moeten ook kijken naar de sociale zekerheid en de zorg. Veel van de nieuwe wetten zijn niet discriminerend voor vrouwen bedoeld, maar werken voor vrouwen slechter uit. Zo worden op dit moment veel mensen uit de WAO en de WW gezet, richting bijstand. Maar die krijgen mensen met een verdienende partner niet. En dat zijn vaker vrouwen dan mannen. Terwijl de economische zelfstandigheid van vrouwen groeiende was, worden nu veel vrouwen weer opnieuw teruggeworpen in de afhankelijkheid.

De verdeling zorg en werk blijft een punt. Vrouwen doen vaker het onbetaalde werk, het huishouden, de kinderen, de mantelzorg. Heel belangrijk werk, ook maatschappelijk gezien, maar ondergewaardeerd. En ook slecht voor de economische positie. Dan is er nog de pensioenopbouw. De voor vrouwen slechter geregelde oude dag. De kinderopvang die met de nieuwe wet weer een stuk achteruit is gezet. En dat terwijl de regering zo graag wil dat vrouwen meer gaan werken.

Dan de migrantenvrouwen. Veel kwesties: onvolledige pensioenopbouw, minder AOW. En de problemen met de zelfstandige verblijfsvergunning. En dat hangt weer samen met het nog steeds voorkomende geweld binnen gezinnen, voornamelijk tegen vrouwen en kinderen, waar migrantenvrouwen vaak minder vwerweer tegen hebben dan autochtone vrouwen – hoewel het ook daar nog steeds veel te veel voorkomt.

En dan zijn er actuele kwesties, zoals de poging om ‘bijstandmoeders’ maar gratis de opvang van kinderen op school te laten doen. In plaats van echte pogingen om werk en bijscholing te organiseren die aansluiten bij de talenten en bij wat een alleenstaande moeder toch al moet doen.

Kortom: er is nog veel te bespreken en uit te zoeken. We vinden daarbij dat het nadenken over vrouwen en over migranten veel met elkaar te maken heeft. Daarom waren we blij dat er ook twee vrouwen aanwezig waren met een ‘andere’ achtergrond. Fatma, Koerdisch-Turks-Nederlands en Mina, Iraans-Nederlands.

En toen moesten we het ook nog hebben over hoe we ons noemen. Vrouwenraad binnen de SP was het eerste voorstel. Maar klinkt wel een beetje zwaar. Rooie vrouwen was al vergeven. We werden het eens over het simpele: SP Vrouwen.
Maar in de kroeg na afloop van de bijeenkomst, genaamd Rooie Nelis dachten we, waarom niet Rooie Nelie? Hebben we het nog over.

Wie mee wil doen, of ideeen heeft: contactadres is voorlopig dat van Elisabeth, Elisab@tomaatnet.nl

10 gedachten over “Rooie Nelie

  1. “Rood-jongeren”, het ouderenplatform, “Solidair” in het bedrijf en nu dus Neli. Zo verbreedt de SP zich steeds meer.

    Ik zie geen splijtzwam, integendeel. Werkgroepen van SP’ers die actief zijn op punten waar ze de meeste affiniteit mee of kennis van hebben. Afdelingen en het landelijk zijn in feite generalisten. Dat wordt ook van hen gevraagd, en ga er maar eens aan staan om alles van alles te weten en overal een goed gefundeerde mening over te hebben en actie op te kunnen ondernemen.

    Als er werkgroepen zijn die op een meer afgeperkt gebied de diepte in gaan, kunnen zij de generalisten kunnen voeden met informatie. Prima!

  2. Anja, je noemt in je inleiding “zoals daar zijn: migranten, vrouwen”. Migrantenvrouwen kunnen voortaan dus gelukkig rekenen op Rooie Nelie. Komt de SP al voldoende op voor migrantenmannen, of ligt hier nog een taak voor Rooie Ahmed? De SP is nog steeds erg wit.

  3. De SP is zeker nog te wit, en er is dus ook al een groep, half allo half auto, die aan het werk is hoe we daar verbetering in kunnen krijgen. Was het initiatief van de SP Rotterdam, en heet dus ‘Rotteberaad’. Rooie Ahmed is ook welkom.

  4. wat een keurig blank gezelschap en wat smaakte de thee toch heerlijk……een typisch voorbeeld van salonsocialisme in optima forma. En wat een prachtig amendement> ayaan kan trots op jullie zijn, alleen wat jammer dat echte allochtone vrouwenproblemen, zoals mishandeling (de blijf van mijn lijf huizen zitten er vol mee), eerwraak, uithuwelijking etc zo weer onder het tapijt geschoven worden, het wordt even benoemd maar tegelijkertijd ook weer ontkracht door te stellen dat dit ook voorkomt bij autochtone vrouuwen. wat een dooddoener.Maar niet vreemd voor een partij die het in de genen heeft om te tutten en te pamperen.
    Veel succes.

  5. waarom wordt die reactie van witte Francien er nu uitgehaald. censuur??????????????? waarom verlaagt meulenbelt zich tot deze acties, terwijl witte Francien voldoet aan de spelregels.
    beangstigend gewoon.!!
    Frans

  6. Je schreeuwde te snel, Frans. Hoewel Francien zich niet erg hield aan de spelregels, want het is voornamelijk geschreeuw en weinig wol. Wat beweert ze niet allemaal? Er wordt ons kennelijk kwalijk genomen dat we blank zijn, hoewel twee vrouwen van andere afkomst bij waren, er wordt ons kwalijk genomen dat we thee dronken, hoewel we toch tamelijk duidelijk met een glaasje van wat anders in de kroeg zitten, er wordt beweerd dat we de echte problemen van allochtonenvrouwen onder het tapijt schuiven terwijl we dat nou juist net niet doen, we mogen kennelijk niet zeggen dat ook autochtone vrouwen nog steeds worden mishandeld, terwijl dat een aantoonbaar feit is, en onze partij heeft het in de genen zitten om te tutten en te pamperen? Hoezo? Zou er een discussiepunt of argument bij waar we het nog zinnig over kunnen hebben? Ik heb er geen gezien.
    Kortom, toevallig heb ik deze bijdrag doorgelaten, ik vind het soms ook wel interessant om te zien wat een geschetter er kan komen op een toch tamelijk weinig controversiele mededeling zoals hierboven, en hoe gewoon het al is voor veel mensen op het internet om er maar een beetje op los te tetteren om dan meteen met geroep over censuur te komen als dat niet wordt geplaatst.
    Dus Francien en Frans, als je mee wilt doen aan de discussie, dan inhoudelijke argumenten graag en anders ben je hier aan het verkeerde adres.

  7. Hm, Anja. Bij “Nelie” heb ik helaas een onplezierige associatie. Je weet wel: met die daar in Brussel! Ik zal de enige niet zijn, denk ik. Misschien toch beter een andere voornaam?

    Overigens: het zou me niets verbazen als “Francien” en “Frans” één en dezelfde persoon zijn. Zoiets is wel eens eerder vertoond. In ieder geval heeft/hebben deze persoon/personen op het vinkentouw gezeten om hun kreten te kunnen slaken.In “Frans'” woorden: “beangstigend gewoon”….. 🙂

  8. Klopt, Olav, zijn dezelfde persoon. Het hoort bij de nieuwe internetspelletjes, kijken hoe ver je kunt gaan voordat je er af wordt geknikkerd. Er zijn kennelijk mensen die niets beters te doen hebben.
    En de associatie met Nelie heb ik ook, daarom juist, ROOIE Nelie, een erg ander soort Nelie.

  9. Wederom een goed initiatief. Zelf heb ik nooit de indruk gehad dat de SP de positie van vrouwen, minderheden e.d. wat achter liet lopen, maar ja: ik ben noch vrouw, noch minderheid; dus is het goed mogelijk dat ik daar onbewust een blinde vlek voor heb.

    Ik denk ook zeker niet dat dit een versplintering op zal leveren, maar juist een bescherming. Een speerpunt-aandachts-groep binnen het geheel van DE partij die naar menselijke waardigheid, menselijke gelijkwaardigheid en solidariteit streeft.
    Wat dat betreft ben ik banger voor Offensief. Die club wekt op mij de indruk dat ze teveel geloven in een eenzijdig gelijk, en dat ze de ideeën van Marx niet in de context van zijn tijd zien. Zijn analyse is briljant, en ik gebruik deze graag in mijn studie om bepaalde verschijnselen te verklaren, maar om in de 21e eeuw verelendung toe te juichen of de dictatuur van het proletariaat na te streven… Brrr.
    Maar, dat terzijde. Rooie Nelie wens ik veel succes toe, en ik hoop daar nog vaak wat van te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *