Benzakour en Verdonk

Er werd naar gevraagd: waar zit de brief van Mohammed Benzakour aan minister Verdonk, die al zoveel stof heeft doen opwaaien? Die was door Amal ingezonden en zat wat verstopt en off-topic bij Over de Nijl (1).
Als service heb ik die nog een keer naar boven gehaald. Zie voor de vele commentaren onder andere de website Wij Blijven Hier. (Die zijn ze net weer aan het verbouwen, dus geduld) (ze zijn er weer: Wij Blijven Hier)
Hieronder de brief van Mohammed Benzakour aan Rita Verdonk:

Excellentie, Het is mijn gewoonte niet ministers lastig te vallen met brieven, maar u bent begonnen. Kort geleden viel er in mijn bus een envelop van mijn uitgever met daarin, verrassend genoeg, een brief van het Ministerie van Justitie. Daarin richt u zich persoonlijk tot mij en ondertekent u eigenhandig met een blauwe ballpoint.
Het is al speciaal een persoonlijk ondertekende brief van de minister te krijgen, maar nog specialer is het om gevraagd te worden voor ‘ambassadeur’.

Ambassadeur! Ofschoon u niet over Buitenlandse Zaken gaat, dwaalden mijn naïeve gedachten onmiddellijk af naar zonovergoten streken waar ik in een ommuurde villavesting notabele dames en heren mag verwelkomen op copieuze recepties en tuindiners. Niets is minder waar. U vraagt mij voor het ambassadeurschap van de ‘&-Campagne.’ De wat? Even vermoedde ik een redactionele slordigheid, maar de hele brief repte consequent over de ‘&-Campagne’. Nadere bestudering leerde dat dit de correcte benaming is voor een landelijke actie met als doel ‘de interactie tussen allochtoon en autochtone Nederlanders een positieve draai te geven’. Deze &-Campagne (die, zo is mij ingefluisterd, 10 miljoen belastingballen gaat kosten en vormgegeven wordt door MTV) wil ‘goede voorbeelden tonen van mensen die door persoonlijke initiatieven de kwaliteit van samenleven in hun directe omgeving vergroten’. Met de vraag dus of ik als schrijvende BNM’er (Bekende Nederlandse Marokkaan) mijn steentje wil bijdragen.

Beste Rita, hoe zal ik het zeggen? Hoe eervol ook, ik vrees dat ik u zal moeten teleurstellen. Ik heb weliswaar vaker geroepen dat de redding van onze aardkloot in handen van de vrouw ligt, maar uitzonderingen bestaan. Een daarvan, sorry, bent u.
Om te beginnen geloof ik niet dat als u maar een blik leuke Marokkaanse rolmodellen opentrekt, de interetnische vrede wordt bespoedigd. Dat is geen pessimisme, maar nuchterheid. De crisis is te diep en te gelaagd voor een paar hippe t-shirts, buttons en vlotte MTV-spotjes vol guitige successmoeltjes – hoe nobel ook de boodschap. Die 10 miljoen besteden aan een robuust onderwijs- en banenplan voor jonge, aan de rand balancerende Marokkaantjes zet oneindig meer zoden aan de integratiedijk.
Maar – en dat frappeert mij nog het meest– is dat deze verzoeningscampagne uitgerekend uit úw koker komt. Hoe ironisch. Nooit heb ik u mogen betrappen op enigerlei beleid of uitspraak van waaruit een soort van samenbindende werking ging. Misschien is dat teveel gevraagd voor een ex-gevangenisdirecteur, maar dan had u moeten bedanken voor deze integratiebaan. Of dacht u soms dat de duizenden stickers ‘Minister van Desintegratie’ gedrukt waren omdat men zo onder de indruk was van uw bindende kwaliteiten?

Ik zie u nog staan, daar op de Dam, 2 november 2004, hoe u daar stond te loeien als een soort wandelend onderbuikventiel, excusez le mot. Hans Janmaat was jaloers geweest. Alle moslims waren impliciet schuldig aan de moord, u durfde dat tenminste hardop te zeggen. In dit land hebben we vrijheid van mening en wie dat niet bevalt, dáár is het gat van de deur! Jaja, dat ging erin als koek. En toen later enkele moslimorganisaties uiting gaven van hun grief omtrent een staatsbekostigde film waarin hun heiligste tekst op konten en tieten werd geschilderd, reageerde u koeltjes bij Buitenhof: ‘Ach, hun incasseringgrens ligt te laag.’
Men moet maar tegen een stootje kunnen, nietwaar?

Maar laat ik nou onlangs een bewindsvrouw moord en brand horen krijsen vanwege een haar onwelgevallige spandoekleus. De 11 adequaat verkoolde lichamen waren nog warm, toen mevrouw aangifte deed vanwege haar ‘aangetaste eer’.

En wat hebt u toch een hekel aan al die sta-in-de-weg-wetteksten. Vooral de Grondwet en al die internationale verdragen, vreselijke misbaksels. Ze propageren maar gelijkheid, non-discriminatie en dat soort kul. Ondertussen is onder uw bewind de IND uitgegroeid tot een soort Gestapobureau die er vooral in lijkt te slagen mensen tot chronische psychoses, automutilatie en zelfdoding te bewegen.
En herinnert u zich nog die geweigerde-hand-soap? Niet eerder zo’n knap in scène gezette setting gezien. Terwijl we weten, u ook, dat er nu eenmaal dit soort moslimorthodoxen rondlopen, evenals bigotte christenen en puriteinse joden (rabbijn Evers bijv. heeft al twintig jaar geen vrouw een hand gegeven). Maar u liet de pers optrommelen, camera’s erbij, microfoons, en hupsakee: ziet wat een staaltje middeleeuwse misogyne!

Nee mevrouw Verdronk, u bent geen columnist of cabaretier. U bent lid van het Kabinet. Van u, juist van u, verwacht ik binding, verzoening, doortastendheid en tact. Maar ik zag het omgekeerde. Ik zag stigmatisering, polarisatie, botheid en verdachtmakerijen.
En dan stuurt u mij een brief waarin u vraagt of ik namens u de vrolijke succespiet wil uithangen?

Ik wens u veel wijsheid toe,

Mohammed Benzakour

23 gedachten over “Benzakour en Verdonk

  1. salam Mohammed,

    een vooruit geschoven post..jaja..we weten ondertussen wel beter.Ik heb met een lach en trots je brief gelezen! laj 7efdek!
    ga zo door..en succes met je werkzaamheden…salam..

  2. Geweldige brief! En….ik heb uit betrouwbare kringen vernomen dat mevrouw Veronk bezig is met een afslankprojectje. Gebrek aan solidariteit is haar dus niet te verwijten. Immers ze volgt hiermee een aantal uitgeprocedeerde asielzoekers in hun hongerstaking. Vraagje: gaat haar solidariteit zo ver dat ze haar benepen lippen ook laat dichtnaaien?

  3. En nu is het afwachten wat mevr. Verdonk te zeggen heeft na het lezen van deze brief. Of zou ze een moment van stilte hebben? Zou haar gezicht wel willen zien tijdens het lezen… 🙂

    Klasse brief!

  4. NPS-journaal van vanavond. Minister Verdonk in Rotterdam. Ze interviewt een vrouw. Kijkt de vrouw niet aan, ze leest van het papier een aantal vragen voor. Waaronder deze (ik doe het uit m’n hoofd): en doet u nog wat om in uw buurt de mensen een gevoel te geven dat ze welkom zijn? (idiote vraag natuurlijk, waarom zou deze mevrouw zich ten opzichte van Verdonk moeten verantwoorden, maar dit terzijde). ‘Ja hoor’ zegt de mevrouw, ‘ik ga goed met al mn buren om, waaronder onder buitenlanders, en ik heb twee half Marokkaanse kinderen’. Wat zegt Verdonk: ‘Zo, dus u discrimineert niet?’ (dit is geen mop) ….

  5. Tuurlijk het is allemaal weer de schuld van Verdonk kom maar kom maar kom maar!

    Denken jullie nou echt dat Mevrouw Verdonk wakkeer ligt van een dergelijke brief?!

  6. Nee Martijn, ik denk niet dat ze wakker ligt van deze brief, maar ze heeft voor deze zgnd ambassadeurs aktie wel heel veel geld voor uitgetrokken i.p.v het geld beter te gebruiken om de intergratie en participatie van deze jongeren in onze samenleving wel te laten slagen. Kan nog wel even doorgaan, maar ik ben blij met het antwoord van Benzakour en Naijib Amhali en hoop dat er nog meerdere zullen volgen.

  7. Haha, het is een mooie brief. En terecht vind ik het ook. Kan niet begrijpen waarom er steeds ministers komen die alles zogenaamd weer vanaf het begin gaan aanpakken. Je zei het al eerder Anja en ik ben het met je eens… laat haar maar aansluiting zoeken bij die organisaties die al bezig zijn (geldt ook voor AHA).

    PS: De site doet het wel Anja, alleen je hebt de link niet goed geplaatst. Dit moet ‘m zijn:

    http://www.wijblijvenhier.nl/index.php?/archives/285-Campagne.html

  8. Dank je Umar. Ik heb er plezier in dat we bij elkaars blogs komen buurten. Ook als ik niet altijd reageer, ik kom wel dagelijks kijken bij jullie.

  9. We moeten niet vergeten dat Rita Verdonk gesteund wordt door alle ministers in het kabinet, door de meerderheid van de tweede kamer en door ongeveer half Nederland. Het probleem is dus veel groter dan Rita Verdonk. Laten we zorgen dat Aboutaleb haar kan opvolgen!

    Pierrevan de Wiel

  10. Jammer dat de andere helft van Nederland niet wat meer in actie komt. Nederland begint aardig een politiestaat te worden. Vrijheid van meningsuiting wordt alleen toegestaan als je eens bent met het beleid van deze regering. Onze medelanders van buitenlandse komaf lijken dit recht niet te hebben. Het wordt tijd dat de jaren 60 weer eens herleven, waar de mensen nog eens daadwerkelijk in opstand kwamen.

  11. Voor het overgrote gedeelte hartgrondig eens met deze brief. Echter: kijk nu vooral ook eens die labbekakken in de tweede kamer er eens op aan dat zij dat alles maar toelaten… En…, haal nou eens niet zo’n woord als Gestapo erbij: dat is ook al zo’n korte-lonterige krachtterm waar je nu juist in dit land niet mee moet gaan schermen, en waardoor je mensen die het er op zich best mee eens zijn alsnog over je heen krijgt. Wie geduld predikt moet dat nu juist zelf als eerste uitoefenen.

  12. Beste Mohammed,

    Geen idee hoe Rita V keek toen ze jouw brief las, maar ik kreeg in ieder geval een hele grote glimlach op mijn gezicht.
    Top!

  13. Beste Mohammed,

    Afgelopen dinsdag onderweg naar huis zat ik radio 1 te luisteren. Eindelijk iemand van mijn achtergrond die mij kippenvel bracht. Gevoel die ik daarbij kreeg is niet te beschrijven. Maar echt chapeau voor zo’n prachtige brief. Ga zo door: nu is de pen de wapen.
    Niet alleen mijn steun maar volgens mij van deuzenden jongeren.

  14. Beste Mohammed Benzakour,

    Ik schrijf je via dit weblog van Anja Meulebelt.
    Als Iraanse erger ik mij – net als jij – aan de toespraken en handelingen van Rita Verdonk.
    Over de manier waarop zij leden uit minderheidsgroepen belachelijk maakt, zoals die triomfantelijk uitgestoken handdruk voor die imam. Over hoe volkomen verstoken zij lijkt van enige kennis en begrip van, laat staan waardering voor andere culturen.
    Ik erger mij over die desinteresse en minachting van haar.
    En ik voel telkens weer ergernis over de stomme, populistische dingen die zij doet, zoals nu weer met deze &-reclamecampagne om haar imago op te poetsen. Alsof wij daar intuinen.
    De allochtonen die zij heeft ingekocht voor haar belachelijk te dure &-campagne zijn al net zo ongeloofwaardig & nep als deze minister. Inderdaad, zij is minister van desintegratie.
    Of eigenlijk: zij is een minister van niks.
    Ik gaf mijn kritiek op uitspraken en beleid van Rita Verdonk op mijn weblog, zie http://columnistemasoeme.web-log.nl/log/4214638
    Juist deze minister moet heropgevoed worden en moet op cursus. Laten onze brieven lessen zijn in die cursus.
    Goed dat jij dit zo scherp hebt geschreven.
    Ik ben er blij om.

    Masoeme Abbarin

  15. Beste Mohammed,

    Wat een voortreffelijke brief, eindelijk eens iemand die precies datgene verwoord wat al een hele tijd (gedurende deze kabinetsperiode) in mijn hoofd omgaat.

    mvrg,

    Jamal

  16. Geachte heer Benzakour,

    Een hele goeie brief maar een type mens als mevrouw Verdonk ligt hier niet wakker van. Het is iemand die alle menselijke maat kwijt is. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat mevrouw Verdonk bij haar keiharde uit- en toespraken een soort plezier heeft. Het is bij haar niet meer het op niveau uitvoeren van beleid maar het lijkt wel of zij uit rancune werkt. Dat heeft zij bij het debat in de kamer n.a.v. de opmerkingen over fraude wel heel duidelijk gemaakt.
    Dat deze type mensen bestaan is mij duidelijk maar dat zo iemand in een kabinet kan terecht komen baart mij grote zorgen.
    mvgr

    Koos Hoozemans

  17. Geachte mevrouw,
    Zal Ruwe Rita overleven in de tweede kamer? Ik dnek het wel. Feit is dat reeds 2 jaren geleden in de krant stond dat het
    probleem met RuweRita was dat ze nooit nadenkt, althans niet voordat ze iets fouts gaat doen. Nadenken voordat ze iets goeds doet is niet aan de orde.
    Met vriendelijke groet Eise Huizing

  18. beste Mohammed,

    Mooi gedaan,ben het met je eens en vind dat je het heel mooi hebt vermeld,en nu maar hopen dat ze het begrijpt en dat ze inziet waar ze eigenlijk mee bezig is,want volgens mij hoort ze achter een kassa te zitten bij een supermarkt.

    hopen dat ze ziet dat er een hele grote groep tegen haar is.
    En dat ze het mischien opeens heeft,ik wordt conducteur.

    groetjes van Nasir B

  19. Beste mevrouw Meulenbelt,

    Kunt u misschien nog maals onder de aandacht brengen dat er vele nederlanders verontrust zijn door het beleid van onze regering met betrekking tot asielzoekers en hun kinderen. De 8 jarige Hui Chen is nota bene hier in Nederland geboren. Dan ben je een Nederlander. Hij en zijn moeder moeten kunnen blijven net zoals de vele andere kinderen die hier hun hele leven hebben door gebracht. Het is om naar van te worden!!!! Wilt u alstublieft iets doen?

    Met vriendelijke groeten Pien Settels

  20. Een mening geven over een individu gaan velen makkelijk af. Wordt hier Verdonk niet iets verweten wat anderen met haar doen? Wie kent haar? Wie heeft haar wel eens gesproken?
    Afgaan op wat media of groepen zeggen zonder zelf een objectieve mening te vormen is gevaarlijk. De geschiedenis leert dat dit links-om als rechts-om gevaarlijk is.

    Ze gaf uitvoering aan een beleid dat onder Paars door de heer Cohen (PvdA) was gemaakt. PvdA, D66 en de VVD en erna LPF en CDA. Dat is een beleid dat door meer dan de helft van het kabinet is gesteund.
    Zij werd verplicht strak te handelen om te onmenselijke achterstanden weg te werken. In deze periode heeft ze veel mensen zekerheid geboden, door of ze te laten blijven of ze te laten teruggaan. In haar tijd als minister heeft ze de meeste mensen toegelaten. Meer dan al haar voorgangers.

    Dat haar mimiek velen ergert is een ander probleem. Haar afrekenen op haar handicap is niet juist. Dat ze een imago probleem heeft is juist.
    Waarom haar zo hard aanpakken? Vanwaar deze haat tegen haar? Zegt dat wat over haar of ook iets over de ander?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *