Turbo Hannie

Feestdag in de Eerste Kamer. De traditionele nieuwjaarslunch in de Noenzaal. Beschuit met muisjes, komt niet vaak voor in de Eerste Kamer waar de gemiddelde leeftijd de meno- en penopauze al voorbij is. Joyce Sylvester vierde de aankomst van haar adoptiezoontje uit China. En nog een primeur: de verjaardag van Hannie van Leeuwen, met tachtig jaar min een dag de oudste senatrix.

Dus was er een borrel, en toespraken, en veel prominenten zoals Aantjes, Dijkstal en Job Cohen, de doop van een boek, en werd ook ik gestrikt om in een ad hoc dameskoortje een swingend lied te zingen over Turbo Hannie, onder regie van medekamerlid Agaath Witteman die haar eigenlijke beroep eens lekker op ons uit kon leven.

Het was niet alleen maar feest, trouwens, voor wie denkt dat we daar alleen maar slempen en zingen. Tiny had zijn handen vol aan de Wet toezicht accountantsorganisaties, en Tineke had tijdens het kerstreces al hard gewerkt aan de Nota Ruimte. Die twee waren weer tot ’s avonds laat in debat met de ministers, terwijl Ronald en ik al waren vertrokken naar een nieuwe bijeenkomst van ons linkse overleg. Waarover later.

In de trein terug las ik het boekje over Hannie van Leeuwen, dat door twee voormalige EK collega’s van de PvdA werd geschreven, Ria Jaarsma en Elske ter Veld. Mooi boekje met veel eerbied voor een vrouw die zich met hart en ziel aan de politiek heeft gewijd. Maar wel erg onkritisch. Want wat er staat is waar: Hannie van Leeuwen zet zich vol in, heeft een fenomenale dossierkennis (wie Netwerk heeft gezien weet dat haar huis stampvol staat met oude dossiers in Albert Heijn tassen) en kan zonder overdrijving gelden als de machtigste vrouw in de Eerste Kamer, zo niet in het hele parlement. Wat ook ongelogen is, is haar sociale hart. Voordat iemand anders een dossier heeft bestudeerd weet zij al waar de gaten in wetten en nieuwe maatregelen gaan vallen en hangt bij de minister aan de lijn om daar wat aan te doen, soms nog voor de Tweede Kamer een wet heeft behandeld. Zo heeft ze er heel wat verzachtende maatregelen voor gehandicapten of minima uitgesleept, een uitzonderingsregel hier, een paar miljoen extra daar.

Maar. Dat ze zo’n machtspositie heeft ligt niet alleen aan haar inzet en koppigheid. Die ligt er ook aan dat ze een unieke onderhandelingspositie heeft omdat ze van het CDA is, een regeringspartij, en een minister de instemming van het CDA nodig heeft om de veranderingen in het stelsel van de sociale wetgeving en de zorg er door te slepen. Die positie buit ze uit en dat doet ze knap. Debatten beginnen meestal met uiterst kritische opmerkingen van Van Leeuwen met zachte dreigementen dat het zo echt niet kan. Dan doet de minister een beetje water bij de wijn, (ik denk dat de ministers hun wisselgeld al klaar hebben liggen voor ze het debat ingaan) en vervolgens stemt de complete CDA fractie, verrassing, verrrassing, voor de wet. Ondanks het sociale hart van Hannie van Leeuwen, en het feit dat ze zich graag afficheert als de linker vleugel in de CDA, heeft ze meegewerkt aan de afbraak van de sociale zekerheid en het invoeren van de marktwerking in de zorg. En met alle respect voor haar als persoon, ik hoop dat ze nog mag meemaken wat daar de rampzalige gevolgen van zijn juist voor de mensen waarvoor ze zegt op te komen.
Daarover in het boekje dus geen woord.

Maar mooi feest, daar niet van.

5 gedachten over “Turbo Hannie

  1. Af en toe een feestje mag ook wel Anja. Aan je weblog kunnen we toch wel zien dat je de rest van je tijd zeer nuttig besteed.

    De kranten hier in Zoetermeer hebben ook al vol gestaan van haar tachtigste verjaardag en hoe geweldig de vrouw zich heeft ingezet in de politiek. Wat jij schrijft in je laatste alinea kan ik volledig mee instemmen. Ze heeft een paar goede dingen bereikt. Maar ook zij (en haar fractie) heeft wetten aangenomen die ook in mijn ogen eerder een afbraak zijn van de sociale zekerheid dan een verbetering.

    Dus hou je werk in de Eerste Kamer goed in de gaten en probeer mw. van Leeuwen, waar mogelijk, over te halen de juiste keuze te maken! Zeker als het om de sociale zekerheid gaat. (in hoeverre die in dit land nog bestaat!)

  2. En wanneer gaat ze nou eens weg? Want eerst sociaal zijn en zeggen dat dingen echt niet kunnen en dan alsnog voor stemmen, vind ik getuigen van grote hypocrisie. 🙁

  3. Zeker, Anja, nog een “maar”: Hannie van Leeuwen doet vaak heel veel water bij de wijn. Want het begint met een veelbelovend (Van) Leeuwengebrul, maar eindigt meestal met muizengepiep. Want de vermaledijde wetten komen er toch steeds weer door, mede dnakzij haar!

  4. “Straaljager” Hannie ken ik wel, maar Turbo was nieuw voor mij. Dat straaljager kwam van Marcus Bakker van de CPN, toen Van Leeuwen meer F16’s wilde aanschaffen. En omdat ze altijd met een vaartje schijnt te lopen.

    Al met al een bijzonder mens, ik vraag me wel eens af hoe zo’n levenslang leven in de politiek voelt. Mag ze van mij ook best een boekje over schrijven.

  5. Wellicht is het aanbevelenswaardig dat mensen op enig moment iets anders gaan doen, juist om de frisheid er in te houden, voor henzelf én voor anderen, en om kokerdenken te voorkomen. Als iemand zolang hetzelfde doet en daar (blijkbaar) geen afscheid van kan nemen, zou ik dat heel voorzichtig een verslaving gaan noemen, zoals roken of om het even welke.

    Dank Hannie voor alles, maar wellicht zijn er andere mogelijkheden voor jou, om dar weer fris te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *