Beelden uit Libanon

when.jpg

Robert Fisk, onlangs op het Nederlands Sociaal Forum:

‘Wij krijgen nooit de echte beelden van de oorlogen te zien. De smerigheid ervan. De media zeggen dat we daar ‘too sensitive’ voor zijn. Als we ooit een dode zien op CNN is het er een die netjes is omgevallen en er nog schoon uitziet. De lijken mogen niet getoond worden ‘uit respect voor de doden’. Met andere woorden: we hebben geen respect voor ze wanneer we ze doden, maar wel als ze eenmaal dood zijn. Wie de werkelijkheid gezien heeft zou nooit meer een oorlog ondersteunen’.

Hieronder de beelden zoals het er echt uitziet.
Wie daar niet tegen kan, ga niet verder.

childh.jpg

childg.jpg

1.jpg

childc1.jpg

26 gedachten over “Beelden uit Libanon

  1. Ongelooflijk dat het Westen door deze beelden niet wakker geschud wordt en niks tegen de gruwelijke daden van Israël onderneemt. Het zien van deze beelden is een ding, het meemaken van oorlog is iets anders. Ik kan niet wachten tot dat het om 13:00 op het Beursplein in Amsterdam helemaal vol is met de demonstranten tegen de aanvallen van Israël op Libanon.

  2. Beelden van door de Hezbollah (of door één van de vele andere islamitische terreurorganisaties) aan gort geschoten Arabische kindertjes in Israël kon je zeker niet vinden? Volgens mij plaats jij dit soort foto’s alleen maar om haat en verdeeldheid te zaaien, door Israël (imo geheel onterecht) als een notoire kindermoordenaar af te schilderen.

    Het zijn vooral de linkse opiniemakers die de Libanezen als slachtoffers van Israël durven neer te zetten. Zelf denken ze daar echter heel anders over. Ik ken toevallig een flink aantal Libanezen, en die zijn stuk voor stuk dolblij dat Israël een einde probeert te maken aan de sjiitische terreurorganisatie Hezbollah.

    Dat daarbij het land aan gort geschoten wordt, so be it. Dat is binnen een paar jaar allemaal wel weer hersteld, liefst met een beetje hulp van Israël. Men leeft liever in een kapot maar vrij land, dan in een fundamentalistisch land zonder vrijheid, waar je je leven sowieso al niet zeker bent. En op dat laatste dreigde het in Libanon wel uit te draaien.

  3. Fijn, iemand die het voor de echte Libanezen opneemt. En voor Israel. Israel kinderen vermoorden? Allemaal propaganda van links toch?
    En al die aan flarden geschoten mensen, ach, die lappen ze toch ook wel weer op? Met hulp van Israel. Vast. Overmorgen lopen die weer te huppelen in een vrij Libanon. En dankbaar dat ze zullen zijn.

  4. Klefbeer, ik heb het nog even aan mijn Libanese partner willen vragen of hij het erg zou vinden als ze zijn familie zouden bombarderen zodat ze Libanon straks weer met Israëlisch geld (woehahaha!!) geld op kunnen bouwen.

    Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik hem niet gestoord heb terwijl hij met tranen in zijn ogen op TV zat te bekijken hoe zijn land door die schoften aan puinpoeier wordt gegooid……

  5. Kijk Anja, ik ontken helemaal niet dat er hele smerige dingen gebeuren. Maar dan wel aan beide kanten.

    Ik zou weleens willen weten hoeveel kinderen er nu eigenlijk daadwerkelijk omgekomen zijn bij de bombardementen door Israel. En hoeveel Arabische en Joodse kinderen in Israel zijn omgekomen door de hand van islamitische terreurorganisaties als Hezbollah. Dat zou waarschijnlijk een heel ander beeld van de werkelijkheid geven. En dan heb ik het nog niet eens over het verschil tussen het juist zoveel mogelijk proberen te vermijden van burgerslachtoffers (Israel), en het opzettelijk en heel bewust kinderen als doelwit en als levend schild uitkiezen (islamitische terreurorganisaties als Hezbollah). Maar dat zijn nuances die jij vast niet wilt horen, jij laat liever de walgelijke plaatjes “voor zichzelf spreken”. Bah.

    Ik kan ook wel een weblog tegen vrachtwagens beginnen. Dan plaats ik gewoon een paar fotootjes van door vrachtwagenwielen vermalen huisdieren- en kinderlijkjes, en zie de verontwaardigde reacties eens binnenstromen! En met een beetje mazzel bewerkstellig ik op die manier binnen twee jaar een algeheel verbod op vrachtwagens. Een ordinaire hetze dus, waarmee ik uiteindelijk waarschijnlijk meer kwaad dan goed doe.

    Wat jij hier doet draagt mijns inziens ook helemaal niks bij tot het oplossen van de vele problemen in het Midden-Oosten. Je maakt het alleen maar erger. Op één van je andere favoriete weblogs las ik ook al een beschuldiging van “genocide” aan het adres van Israel. Werkelijk een schande, ik vraag me af of de schrijver ervan überhaupt wel weet wat genocide is. De Palestijnse bevolking is tijdens deze zogenaamde “genocide” immers alleen maar gegroeid in plaats van gekrompen.

    Het zou beter zijn om zelf eens wat meer inzicht te tonen in de fouten die keer op keer door de Arabische wereld gemaakt worden, en die Israel keer op keer tot dit soort keiharde, onmenselijke, maar evengoed voor het voortbestaan van Israel noodzakelijke acties dwingen. Steek de hand ook eens in eigen boezem in plaats van alleen maar die ander te wijzen, dáár kweek je begrip en respect mee. Niet met dit soort sentimentele ophitsing, daarmee zet je de mensen alleen maar tegen elkaar op.

    Uiteindelijk willen we toch allemaal dat de problemen in het Midden-Oosten worden opgelost, of niet soms?

  6. Weet je mijn beste Anja, als je dan toch zonodig foto’s van verminkte kinderlijkjes wilt plaatsen, hetgeen ik ergens wel kan begrijpen, heb dan gewoon het lef om foto’s van de lijkjes van alle betrokken partijen te plaatsen. Durf het op te nemen voor alle kinderen die de dupe worden van de ellende in het Midden-Oosten, zonder er een politiek spelletje van proberen te maken.

  7. 1. Dat de Libanezen (of de Palestijnen) kinderen als schild gebruiken is een smerige insinuatie die regelrecht uit de koker van de Israelische propaganda voortkomt en die je van geen kant waar kunt maken. De dode kinderen op de foto\’s zijn van vluchtende gezinnen.
    2. Het aantal doden, met name uiteraard die aan de Israelische kant, is volledig bekend.
    3. Uiteraard zien alle opgeblazen doden er even smerig uit. Maar die van de aanslagen in Israel kennen we. En dat ik daar ook tegen ben dat wist je al.
    4. Je kunt inderdaad discussieren over de vraag hoeveel doden een \’genocide\’ maken. Ik gebruik dat woord zelf niet. Wel is het volstrekt duidelijk dat er in Libanon en al heel lang in Palestina aanzienlijk meer burgers zijn gedood dan in Israel. Die cijfers vallen op geen enkele manier meer te ontkennen. Alle mensenrechtenorganisaties, zowel als VN, Unicef, wie nog meer, hebben al benadrukt dat de wijze waarop Israel \’militanten\’ wil uitschakelen een disproportioneel risico met zich meebrengt op burgerdoden, en dat dat neerkomt op een oorlogsmisdaad.
    5. Dat de Palestijnen meer kinderen krijgen dan er worden vermoord lijkt me geen enkel argument. Of is dat een excuus om ze maar dood te bombarderen? Bedoeld als voorbehoedmiddel?
    6. Fouten van Arabische kant doen helemaal niets af van de Israelische bezettingspolitiek.
    7. Jij wenst eenvoudig niet te zien wat Israel en de VS aan het doen zijn. En wat je ook over het hoofd ziet is dat ik allang en breeduit heb gezegd dat een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnen uiteindelijk ook de Israelische bevolking ten goed komt. Dus ook aanzienlijk wat dode Israelische kindertjes scheelt.
    8. Je probeert voortdurend iets gelijk te trekken wat niet gelijk is. Gewoon weer het paradigmaverhaal. Je wenst eenvoudig niet te erkennen dat Israel bezig is met een volgens elk internationaal recht illegale bezetting, en dat dat de oorzaak is van de ellende. Zolang je dat niet wilt erkennen, slaat jouw verdere argumentatie nergens op.
    Verder laat ik schandelijke opmerkingen als \’sentimentele ophitsing\’ maar voor jouw rekening, en ik ben verder \’jouw beste Anja\’ niet.

  8. Een goede zaak dat je stil staat bij de echte slachtoffers van conflicten die met woorden niet lijken te kunnen worden opgelost. Ik deel echter de kritiek van Klefbeer dat je met eenzijdige berichtgeving kwam.

    Verder mis ik in het hele verhaal mis ik de aandacht voor de tactiek van het door Iran gefinancierde en aangestuurde Hezbollah om raketbeschietingen op Israëlische steden te gaan doen vanaf een lokatie in door gezinnen bewoonde gebieden. Alsof er welbewust burgeroffers worden gebracht voor een propagandaslag om publieke verontwaardiging te kunnen scoren.

    Ik ben er van overtuigd dat belichting van misstanden die mensen het samenleven bemoeilijkt bijdraagt aan bewerking van een definitieve oplossing voor het conflict met woorden en verdragen. Zeker als daarbij ruimte geboden wordt voor nuancerende opmerkingen over en weer vanuit verschillende werkelijkheidsbelevingen.

  9. Ik noem dat partijdig. Dat ben ik met goede redenen.
    De tegenstanders noemen dat uiteraard eenzijdig.
    Zoals gewoonlijk willen de tegenstanders de geschiedenis in laten gaan op het moment dat het hun uitkomt. Hezbollah is begonnen met schieten (of de Palestijnen) en Israel moet zich verdedigen. Dat bekende verdedigingsmechanisme is al aan de kaak gesteld in Who Started, van Gideon Levy. Zie de spoedcursus.
    Ik begin niet elke keer weer opnieuw hetzelfde uit te leggen.
    Er is nu ruimschoots genoeg aan materiaal aangedragen, analyse, ooggetuigenverslagen, om duidelijk te maken wat er aan de hand is. Wie dat niet ‘genuanceerd’ genoeg vindt zoekt zijn heil maar elders. Ik vind de realiteit van dit moment niet zo genuanceerd. En oplossingen hoor ik niet van de Klefberen en de Sjuns, van achter hun dappere schuilnamen.

  10. Die foto’s worden met opzet niet getoond omdat iedereen dan meteen de straat op zou gaan. Niet voor niets werd er in het Hofstadproces geconstateerd dat die jongens door het kijken naar beelden van kapotgeschoten Irakezen radicaliseerden. De westerse regeringen willen koste wat kost voorkomen dat hun hele bevolking radicaliseert. Dus geen smerige beelden.

  11. Ik begrijp uit de reactie van Klefbeer dat hij/zij het verschil tussen links en rechts belangrijker vindt dan het verschil tussen een dood kind en een dood kind.

    Het verschil tussen rechts en links is voor Klefbeer zelfs zo extreem belangrijk dat een \’links\’ iemand zelfs geen \’links\’ dood kind mag laten zien op haar website, als die iemand niet ook een \’rechts\’ dood kind laat zien. Want anders is het propaganda voor links.

    Deze houding levert per definitie alleen méér dode kinderen op, die zelf overigens links noch rechts zijn, maar dat vindt Klefbeer niet erg. Als zijn/haar standpunt maar wint.

    Hier speciaal voor Klefbeer twee gisteren in Nazareth bij een aanval van Hezbollah gedode Israelische kinderen. Zodat je je zin hebt. Ze zouden nu misschien niet dood zijn trouwens als ook zij net als andere Israelische kinderen in een schuilkelder hadden gekund. Ik heb echt een halfuur gezocht, maar geen foto\’s van hun dode lichamen kunnen vinden. Je moet het hier dus mee doen, Klefbeer. Maar ik denk dat ze er na hun dood ongeveer net zo ontmenselijkt uitzagen als de andere kinderen hierboven.
    http://web.israelinsider.com/Articles/Security/8903.htm

    En hier een peiling op de site van CIDI, waar wordt gevraagd of de invallen van Israel in de Gazastrook en Libanon buiten proportie zijn.
    Stand op dit moment: 38% zegt ja, 63% zegt nee.
    Ik zou tegen iedereen, ook Klefbeer, willen zeggen, doe er iets aan.
    http://www.cidi.nl/

  12. Goed Anja, dat je af en toe ook nog die oer- oerdomme personen aan het woord laat zoals die Klefbeer. Shulamit Alonie, eens minister van Onderwijs in Israel, schrijft in september 2003 in “DE Brug”: onze stafchef doet alles wat in zijn vermogen ligt om er in de hersens van degenene die bezet worden in te hameren dat zij de bezetter, die hen gevangen houdt in hun eigen huizen tot zij honger hebben, tot zij volledig vernederd zijn, lief moeten hebben – en dat alles om hen uiteindelijk te doen begrijpen wie de heersers zijn in het land en wie de ondergeschikten zijn. En verder: Alles wat ik hier beschreven heb, is bekend bij iedereen, maar verboden om hardop te zeggen omdat het niet vaderlandslievend is. Alles wat we doen, doen we tenslotte om te voorkomen dat onze vijanden een nieuwe Holocaust over ons brengen. Zo wordt het ons uitgelegd – steeds maar weer. En hoe kunnen onze vijanden een andere Holocaust over ons brengen? Dat is een vraag die niet gesteld mag worden, blijkbaar. Waar zijn we dan bang voor? Voor de Palestijnen? Is dat geen slechte grap? Maar dat mogen we niet zeggen omdat onze Joodse paranoia heel diep zit en de PR mensen van het leger en de hongerigen naar het land van het Bijbelse Israel heel goed weten hoe ze die angstgevoelens moeten manipuleren.

  13. Het probleem met Israël is dat ze nu langzaam maar zeker geconfronteerd wordt met de tegenstand van de Arabische, Palestijnse en moslimbevolking. Aangezien de meeste Arabische regeringen corrupt zijn en nog liever zich laten verleiden door weelde en plezier in plaats van hun eigen bevolking te beschermen tegen de Israëlische terrorisme, zal de opstand van het volk moeten komen.

    Israël is niet gediend met vrede met de Arabieren: haar doelsteliing is haar eigen wil op te leggen in het Midden-Oosten tegen alle moslims, Arabieren en andere anti-zionisten die hen niet gunstig gezind zijn. In feite wil ze een beetje de functie van Amerika overnemen maar dan gericht op het Midden-Oosten…en het Witte Huis steunt haar daarin natuurlijk omdat ze al hun handen vol hebben met Irak.

    In het Westen worden de partijen en vrijheidsstrijders als Hizb’Allah, Hamas en vele andere islamitische groeperingen steevast als terroristen omschreven, wat natuurlijk ook te verwachten was: het Westen wordt immers constant gechanteerd door Israël die hun eigen slachtoffers van de Shoa misbruiken om hun terreurpolitiek in het Midden-Oosten ongebreideld door te zetten. Het Westen moet netjes gehoorzamen aan wat Tel Aviv hen dicteert…terwijl ze goed genoeg weet dat Israël het bange en meningloze Europa mooi in de greep heeft: anti-zionisme staat immers gelijk met anti-semitisme, althans voor luitjes die al kleffe handen beginnen te krijgen als er ook maar één woordje kritiek wordt geleverd op de joodse Israëli’s.

    Aangezien de Arabische regeringen niet de moed hebben om hun eigen bevolking te beschermen tegen de échte terrorist van het Midden-Oosten, neemt het volk het recht in eigen handen en hebben ze voortaan gezworen om Israël nooit meer de rust te gunnen zolang ze gebieden blijven bezetten, vrouwen – inclusief zwangere – en kinderen blijven vermoorden, huizen en landen blijven vernietigen en dus de ganse regio in oorlog en onheil storten. En terecht, waarom zou Israël nog ongestraft langer unilateraal haar terrooristische praktijken mogen botvieren om onschuldige burgers?

    Dat de Libanese, Palestijnse en andere bevolkingsgroepen daar een hoge prijs dienen voor te betalen is erg, maar het volk weet ook dat het stelende, rovende, vernietigende en moordende Israël alleen maar kan gestopt worden zoals ze zelf tekeer gaat: een roofmoordenaar vraag je toch ook niet beleefd of hij zo vriendelijk wil zijn om terug te geven wat hij je ontnomen heeft…

    Tot slot nog dit: moslims, Arabieren en mensen uit het Midden-Oosten realiseren zich hopelijk nu goed dat ze het alleen zullen moeten doen tégen de Israëlische agressor en niet al te veel moeten rekenen op het Westen.

  14. Absurd, de reacties om beelden naar links of rechts te verwijzen.

    De propaganda komt bij Israelische kinderen terecht,

    http://flickr.com/photos/12011945@N00/193298563/in/set-72157594204505786/

    Onder toezicht van het leger, hoe creeer je generaties lang oorlogskinderen ?

    Klefbeer, de grove beelden zijn pijnlijk, hartverscheurend. Bizar dat je linkse mensen verwijst naar sympathie met terreur organisaties.

    Je wilde meer beelden zien van kinderslachtoffers ?

    Nou hier heb je ze…

    http://flickr.com/photos/12011945@N00/

  15. Ho(op), ho(op), ho(op)!

    Triest dat ook hier het gif al kruipt. De reacties van Klefbeer zijn zó vreselijk eenzijdig en zonder nuance dat ik hier spontaan van moet kotsen!

    Hoezo persé beelden laten zien van gewonde Israëlische kinderen? Dat is toch helemaal niet de intentie van Anja, om hier partij te kiezen. Volgens mij wil ze ons slechts laten zien hoe vreselijk de situatie is en welke beelden ons worden onthouden. Of het hier nu om Israëlische, Palestijnse of Libanese slachtoffertjes gaat feit blijft dat het verlies van zoveel levens al erg genoeg is. De beelden gaan door merg en been. Net alsof ik aan de kapotgeschoten rompen kan zien van welke afkomst het slachtoffer is, als ik al menselijk vlees kan onderscheiden. Denk toch eens na wat je schrijft, man!

    Door dergelijke discussies dwalen we ver af van de hoofdzaak en verliezen we onszelf in details. Kunnen we onze energie niet veel beter aanwenden voor het algemeen belang, dus van alle volken in de regio, namelijk het zoeken van oplossingen voor duurzame Vrede? Kunnen we niet beter de positieve zaken belichten? Dingen die wél goed gaan, is dat niet de kracht die we allemaal in ons hebben? Neem een voorbeeld aan de SP-jongeren van ROOD die vorig jaar op bezoek waren bij een Israëlisch-Palestijnse voetbalclub (http://rood.sp.nl/nieuws/id/343) en aan al die miljoenen anderen die zich wereldwijd hard maken voor het vreedzaam beëindigen van dit conflict, hoe praktisch en inefficiënt dit op het eerste gezicht ook mag lijken.

    Een vreedzame oplossing is niet te vinden in een negatieve kijk op de feiten. Slechts met een positieve houding en begrip voor elkaars ellende zal dit conflict naar mijn mening beëindigd kunnen worden. Wellicht ben ik hierin zelf ook wel te optimistisch, maar ik heb in elk geval nog hoop!

    Vriendelijke groet,

    Diepbedroefde Erik

  16. @ 12: Thea

    Ik heb de hele film gezien. Indrukwekkend en ook goed onderbouwt. Wat mij betreft mogen hier veel meer mensen kennis van nemen. Om zelf het goede voorbeeld te geven heb ik de weblinks dus net al per mail naar een aantal mensen doorgestuurd. Ik hoop dat dit de beeldvorming zeer ten goede zal komen!

  17. Hoi Thea, ik heb de docu bekeken. Ik ga deze link naar een heleboel amerikaanse vrienden en bekenden doorsturen. Wie weet worden ze er wijzer door. rabbi Ascherman zei in deze doku dat politici en jounalisten constant herhalen “Israel heeft het recht zich te verdedigen” en dit maakt dat de buitenwereld Israel steeds als slachtoffer blijft zien. Vanochtend geluisterd naar een interview met Bert Koenders van de PVDA, hij is hier ooit geweest, in bezet gebied, en hij moet vlgs. mij weten hoe het een beetje in elkaar zit. Maar vanochtend had hij het over de disproportionele acties van Israel in Libanon, maar “Israel heeft reht op zelfverdediging”. Ik geloof dat hij dit zo’n beetje in iedere zin zei, als hij een voorzichtige critische noot over israel’s optreden had. men gebruikt eht als een soort van mantra.
    Maar bedankt voor deze link, zeer verhelderend. Trees

  18. Uit de reactie van Klefbeer:

    “En dan heb ik het nog niet eens over het verschil tussen het juist zoveel mogelijk proberen te vermijden van burgerslachtoffers (Israel), en het opzettelijk en heel bewust kinderen als doelwit en als levend schild uitkiezen (islamitische terreurorganisaties als Hezbollah). Maar dat zijn nuances die jij vast niet wilt horen, jij laat liever de walgelijke plaatjes “voor zichzelf spreken”. Bah.”

    Uit de brief van Trees:

    “Ook interessant om te weten is dat op een 500 meter van mijn huis vandaan een militair complex is gebouwd, een Israelisch militair complex. Bijna ieder arabisch dorp heeft wel een militair gebied dichtbij. En er worden hier veel grapjes gemaakt over wat we moeten doen als daar een katyusha op neer komt. En we hopen ook maar dat Nasrallah niet weet dat hier militaire kampen zijn. Maar mocht zo’n raket op dit militair kamp terechtkomen, dan is het al te laat om weg te lopen denk ik. Dus we hopen maar dat dat nog even uitblijft. Wij weten zeker dat Israel dit allemaal goed heeft doordacht, we voelen ons menselijke schilden . Omdat ze dicht bij arabische gemeenschappen zijn hoopt Israel dat er niet op deze militaire complexen geschoten word. Maar in een oorlog is alles mogelijk.”

    Ook bij de beruchte operatie in het Jenin Vluchtelingenkamp in 2002 was er al de beschuldiging dat door het IDF Palestijnse burgers als schild werden gebruikt bij de huis-aan-huis “zuiveringsakties. Israel heeft toen met de hulp van de VS kunnen voorkomen dat er een internationaal onderzoek zou komen.

  19. Off topic of niet

    Soms is somber, het juiste woord.
    Voor de oneindige duisternis op tv.
    Verzorgden de wraak, een nieuw soort van entertainment.
    En maken de doden mond dood.
    Beelden van tranen druipen van mijn beeldscherm.
    Zoveel verdriet, ellende, pijn en bloed.
    De appel verbleekte, bij wat wij mensen, de vriend van de hel een handje hielpen.
    Vroegen hogere machten zich af, zijn ze wel paradijs waardig.
    Creëerden de mens de plaats waar het kwaad zich thuis voelden.

  20. @ 18/19 Mooi Erik en Trees! Stuur maar door naar zoveel mogelijk mensen. Hij kan niet door genoeg mensen gezien worden….Misschien weet iemand het mailadres van de heer Bert Koenders?

  21. @23 Dankje Erik, ik zal deze link (12) ook naar meneer Koenders mailen, kijken hoe lang hij nog kan volhouden dat ‘Isreël recht heeft op zelfverdediging’….(goed stuk trouwens vandaag van Benzakour over ditzelfde item!)
    grtz, Thea

  22. Waar blijven nu die beelden van uit elkaar gereten joodse kinderen die de pech hadden in een schoolbus te zitten toen een palestijn zonodig zijn “punt” moest maken? Of de bloedrige beelden als de éne moslimgroep een aanslag pleegt op de ander moslimgroep? Ja, er vallen slachtoffers, zoals in elke oorlog. Wat hier op dit log wordt gepresteerd noemen we ook wel eens selectieve verontwaardiging. Daarbij mogen de aanwezigen best weten dat ik walg van nederlanders die zich openlijk achter een terroristenbende als Hezbollah scharen. Het geeft te denken over hoe bepaalde nederlanders reageren zodra terrorisme hier de kop gaat opsteken. En ja, dan praten we al gauw over landverraders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *