Dagboek 18 november 2008

Dinsdag, dus Den Haag. Ik probeer het maar weer eens, alhoewel nog lichtjes gammel. Ik hoef vandaag geen plenaire bijdrage te leveren, en alleen mee te leven met Nanneke Quik die het gaat hebben over het verplichte ouderschapsplan bij echtscheiding. Dat klinkt mooi, dat ouders pas mogen scheiden als ze een goed plan voor gedeeld ouderschap op tafel kunnen leggen, in werkelijkheid zitten daar veel haken en ogen aan vast en is het de vraag of het altijd wel zo goed is voor de kinderen. Slepende en conflictueuze echtscheidingsprocedures zijn dat in ieder geval niet.

Verder zal het wel een gespreksonderwerp zijn dat ‘mijn’ minister Vogelaar de laan uit gestuurd is, en ben ik benieuwd of we nu begin december wel de inburgeringswet gaan behandelen.

En Sineke ten Horn zal in de commissie NAAZ te maken hebben met de kwestie dat de Antillen nu witheet zijn dat de PvdA eenzijdig heeft besloten om VIA (de verwijsindex Antillianen) weer op de agenda te zetten, terwijl er met Vogelaar samen al hard gewerkt werd aan een niet-stigmatiserend alternatief. Het zal vandaag niet saai zijn in de Kamer.

In Gaza gaat het ondertussen heel slecht. Tot Israel het nodig vond om weer eens een invasie op touw te zetten, waar om te beginnen zes Palestijnen zijn gedood, hield de wapenstilstand het. Want uiteraard regende het erna weer raketten, waarna weer een vergeldingsactie leidde tot meer doden. En slaan nu diverse ministers weer agressieve oorlogstaal uit in de trant van we zullen ze mores leren, herbezetten, Hamas van de kaart vegen enzovoorts. De oorspronkelijke afspraak was dat Israel bij een geslaagde wapenstilstand de toegang tot Gaza weer zou versoepelen. Voor de zoveelste keer hebben ze zich niet aan hun afspraken gehouden. En ik zeg dit er maar even als ooggetuige bij: de toegang tot Gaza werd echt al verscherpt voordat er sprake was van raketten. Ik hoorde het van een bobo van het leger zelf: alleen mensen die nodig zijn voor humanitaire hulp komen er nog in. Maar nu is er dus weer een excuus om het nog bonter te maken: nu mogen ook diplomaten, waaronder dus de Europarlementariers die op bezoek kwamen en journalisten er niet meer in. De UNRWA zit een dezer dagen weer eens met lege opslagplaatsen, en kan de bevolking die voor de meerderheid van het basisvoedsel afhankelijk is niet meer te eten geven. Er komt nog minder benzine en diesel binnen, dus eenderde van Gaza zit weer zonder elektriciteit. Nee, mensen gaan niet dood van de honger, wel is er sprake van massale ondervoeding, dat wil zeggen: proteïne en vitaminetekorten en heel erg veel bloedarmoede. Verder zit iedereen weer af te wachten of daar bovenop weer opnieuw een massale gewelddadige militaire aanval gaat komen. Alsof het nog niet genoeg is geweest aan ellende en destructie.

Amira Hass is er nog steeds, ze is op het laatste scheepje van Free Gaza naar de strook gekomen, en is een van de weinige journalisten die daar nog gewoon hun werk kunnen doen. Ze schrijft dagelijks voor Haaretz. Ik kom nog op haar verhalen terug. Dit is in ieder geval haar conclusie: de politiek van Israël helpt vooral om Hamas stevig in het zadel te houden, en het extremisme te bevorderen. Haar vraag: is dat dus de bedoeling?

Eerst naar Den Haag.

13 gedachten over “Dagboek 18 november 2008

  1. Ja, dat is de bedoeling. het is Israel gelukt om hamas door iedereen op eht terroristen lijstje te laten zetten, en nu hebben ze eht excuus om Gaza dicht te laten. Israel wil niets weten van een gematigde hamas, van een hamas die wil onderhandelen, men heeft ze nu weer nodig voor de verkiezingen. want onze heren (en dame) Israelische politici moeten weer even de spierballen laten zien.
    Ja, Israel heeft deze wapenstilstand geschonden door 6 mensen te dodoen. daarvan zei Israel dat eht geen burgers waren, met andere woorden, wij hebben het bestand niet geschonden, want “militanten” mogen vermoord worden. Maar waarom heeft men die vermoord? Niet omdat ze raketten afschoten naar Sderot toe. Dus zoals je zegt Anja, direct daarna zijn er een paar raketten richting Sderot gegaan, en iedere krant schrijft weer “wapenstilstand geschonden, raketten op Sderot” 3 dagen daarna weer 4 “militanten” gedood. Wie die militanten zijn en waarom, niet duidelijk. En nu lopen ze allemaal te brallen dat ze Gaza weer in moeten en voor eens en altijd een eind maken aan de “terroristen”. En ik ben bang dat het ook gaat gebeuren. Boven ons horen we weer veel vliegtuigen, militaire trainingen. Vorige keren dat dit zo was, was het altijd de voorbode van een militaire aktie ergens. Wij schatten nu in dat deze militaire trainingen een voorproefje zijn voor een inval in Gaza.
    bah, wat een tuig is het toch. Hoe lang kunnen deze misdaden nog doorgaan?

  2. Het is de 52ste staat van Amerika en dus hebben de amerikanen evenveel schuld aan (er wordt grof geld aan verdient).
    ook de staten er rondom hebben er schuld aan, kijk maar naar egypte
    amerika stop Egypte regelmatig grote sommen geld toe en moubarak en z’n clan doet precies wat Amerika en Israël wil”de grenzen sluiten”zelfs voor medicijnen.
    het is een zinloze onrechtvaardige strijd die de Palestijnen nooit zullen en kunnen winnen.
    als ik onder die omstandigheden moest leven zou ik ook zelf raketten gaan bouwen.
    voor mij zijn deze mensen vrijheidsstrijders en geen terroristen, maar veel mensen willen dit niet zien vanwege de propagandamachine van het westen.
    ik wil er wel bij zeggen dat geweld niets oplost, maar als je zo machteloos bent dan is het wel de enigste uitweg.
    het is maar goed dat er nog journalisten zijn die verslag doen van dit onmenselijke leed!!!!!

  3. Helaas Bram, Journalisten mogen al geruime tijd Gaza niet meer in van Israel…! Zogenaamd uit “security” overwegingen.

  4. @ Trees (2):

    Citaat uit Jonathan Cook’s artikel:
    “”This has become a blockade against the United Nations itself,” a spokesman said.”

    Wanneer gaat de secretaris-generaal van de VN nu eindelijk eens werkelijke tam-tam maken over dit misdadige optreden van Israël? Wanneer gaan de bij de VN aangesloten landen eens werkelijke actie ondernemen?
    Het is verbijsterend te zien hoe onmachtig of onwillig de inrenationale gemeenschap zich toont.

  5. Klopt Olav, dit was voor mij ook een van de meest opmerkelijke citaten. Maar Israel heeft al weer geprotesteerd tegen de UN, hoe durft de UN het in hun hoofd te halen om Israel te veroordelen over de blokkade, en ik weet zeker dat de UN weer gas terug gaat nemen.net met een vriendin van mij gesproken uit Gaza. daar zeggen ze “laat Israel maar ineens een bom op ons gien da hoeven we maar een keer te sterven, en niet zoals nu iedere dag een beetje. Om gek van te worden.
    Groet

  6. sorry weer wat typefoutjes, dat krijg je als je kwaad bent en snel wil typen, maar ik bedoel natuurlijk; Laat Israel maar ineens een bom op ons gooien, dan ………………

  7. waarom kan er geen voedsel, medicijnen etc in de Palestijnse gebieden binnengebracht worden vanuit jordanie en egypte?

  8. Omdat Israel dat niet toelaat Hermien, en ook omdat Egypte dat niet durf, daar ze met Israel samen werken en verdragen hebben dat zij de grens aan de Egyptische kant bewaken. waar eht ook vandaan komt is niet belangrijk, Israel houd gewoon Gaza potdicht.

  9. Omdat alle grenzen rondom Gaza en rondom de Westoever in de handen zijn van Israel, Hermien, Ook die met Jordanie en ook die met Egypte. Benevens het luchtruim en de kust. Er is geen manier waarop mensen of goederen de Palestijnse gebieden in kunnen of uit kunnen zonder toestemming van Israel. Dat is dus wat we bedoelen met belegering cq bezetting. Dat is dus wat we bedoelen als we zeggen dat Gaza de grootste openlucht gevangenis ter wereld is.

  10. reactie op reacties. Wat is het verschil tussen de Gaza-Strook en het Getto in Warschau onder de Duitsers in de tweede Wereldoorlog? Duitsers hielden joden opgesloten en hielen er verschrikkelijk “huis” en ‘vergasten ze in de gaskamers’ De Gaza-Strook is nu ook een getto of openluchtgevangenis waarin Palestijnen opgesloten zitten. Hoe lang zal het nog duren voor ze ook verdwijnen? Of kunnen wij hen “ontzetten? 60 jaar is 15 x 4 jaar De Palestijnen zitten nu al meer dan 15 x langer opgesloten. De ‘havikken en kolonisten doen het langzamer maar wel zeker. Stoppen die “zaak” J.F. Verhagen

  11. Verhagen, uiteraard delen veel mensen je verontwaarding, maar je bijdrage helpt niet. De Gazastrook is een gevangenis, en dat is erg. Er is geen reden om te suggereren dat dat ook wel zal leiden tot gaskamers. Om het maar heel cynisch te zeggen: het is nu juist het probleem vam israel dat dat niet kan. En dat een grootscheepse etnische zuivering zoals in 1948 zonder oorlog en met de vrede die gesloten is met omringende landen dus met dichte grenzen er ook niet meer in zit. Dus krijg je wat je nu krijgt, langzaam wordt het leven er uitgeknepen, maar nooit echt tot het einde.
    Heel veel mensen willen dat daar een einde aan komt, maar vergelijkingen die te ver gaan helpen niet, en roepen dat het moet stoppen, tja. Zeker. En?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *