Dries van Agt: oorlogsmisdaad

Dries van Agt gisteren in Nova, noemde de aanval van Israel op Gaza disproportioneel en een oorlogsmisdaad.
Hier. (De beelden, onder andere een schokkende reportage van een groep dode, stervende en gewonde politieagenten, zijn op dit moment niet beschikbaar).

8 gedachten over “Dries van Agt: oorlogsmisdaad

  1. Wat hebben die beelden dan ook voor toegevoegde waarde? Als er x doden zijn voegt een foto m.i. niet veel meer toe.

  2. voorbeeldbrief

    28 december 2008

    Aan: de leden van de commissie buitenland van de Tweede Kamer, de leden van de fractie van de Sociaal Democraten in het Europees Parlement, de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Ontwikkelingssamenwerking

    Van:

    Betreft: Israëlische bombardementen op de Gazastrook

    Vanochtend, 27 december, heeft de Israëlische luchtmacht de Gazastrook gebombardeerd. De BBC spreekt van de zwaarste aanval sinds 1967; op dit moment telt men 155 doden en meer dan 250 gewonden. De bommen vielen toen de scholen net uitgingen en troffen ook een gebouw waar een installatieceremonie van nieuw-opgeleide politieagenten gaande was. De burgers in dit dichtbevolkte gebied kunnen geen kant op, zelfs vluchten voor het oorlogsgeweld kan niet, alle grenzen zijn door Israël hermetisch gesloten.

    De huidige situatie in Gaza is ook zonder bombardementen wanhopig. Voedselvoorraden zijn volledig uitgeput, er staat een massale hongersnood op punt van uitbreken. De Verenigde Naties krijgen geen of mondjesmaat toestemming hulpgoederen het land in te brengen; een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, Richard Falk, werd de toegang tot Israël onlangs geweigerd. Burgers in Gaza hebben slechts zeer beperkte tijd per dag elektriciteit en door het uitvallen van elektriciteitscentrales is er geen drinkwater. Medicijnen zijn niet meer leverbaar en mensen die voor medische hulp naar een Israëlisch ziekenhuis moeten mogen Gaza niet verlaten. Velen zijn daardoor nodeloos gestorven. Israël schendt hiermee in alle opzichten artikel 33 van de Vierde Conventie van Geneve, die een bezettende macht verbiedt een burgerbevolking collectief te straffen voor de verzetsdaden van enkelen.

    Ik roep de regering en onze volksvertegenwoordigers op, bij de Israëlische regering direct en met kracht protest aan te tekenen tegen de bombardementen op de Gazaanse burgerbevolking en tegen het afsluiten van alle grensovergangen.
    Ook vraag ik het kabinet dringend uw huidige politieke stellingname, die al jaren het conflict eerder verhardt dan oplost, te herzien. Israël kan al jaren voor onze ogen de ene na de andere internationale resolutie en internationale wet met voeten treden. De wereld kijkt toe en zwijgt en onze eigen regering, die de mond vol heeft van mensenrechten, keurt het schenden van mensenrechten door Israël stilzwijgend goed.

    Ik kan me hier als Nederlands staatsburger niet meer mee verenigen.

    Hoogachtend,

    ——————————-

    adressen:

    europarlement

    minister-president

    buitenlandse zaken

    commissie buitenland Tweede Kamer

  3. Corrie, dank je voor dit adres.
    Zojuist het volgende schrijven aan Min. Verhagen toegezonden, Geen grote politieke woorden, daar ben ik niet zo goed in, maar gewoon met woorden zoals ik dat voel. Gerrie

    Meneer Verhagen,

    Gaarne zou ik van u vernemen hoe u denkt over het feit dat de Israelisch de door God geboden Shabbats rust hebben genegeerd en deze Shabbat hebben misbruikt om 1 van Zijn geboden te overtreden n.l : Gij zult niet doden!!!

    Altijd heeft u Israel door “dik en dun” gesteund, hun leugens heeft u voor lief genomen of niet doorzien.

    Aan de geweldadigheden, die gisteren begonnen zijn, kunt u als rechtgeaard Christen toch niet uw goedkeuring geven dunk me!!

    U mag dan bezorgd zijn, misschien, over de situatie in Gaza en u
    roept Israel zelfs op tot maximale terughoudendheid om verdere burgerslachtoffers te voorkomen, maar kan het u eigenlijk wel wat schelen hoeveel slachtoffers er vallen?

    Als dat echt het geval is waarom zegt u dan niet gewoon recht voor zijn raap tegen Israel:
    En nu is het genoeg geweest en afgelopen!
    Wij, als nuchtere Nederlanders trappen er niet meer in !!!
    Zoek maar een ander vriendje bij wie je je leugens op kunt hangen.
    Dat had u al veel eerder moeten doen, dan was deze ellende mogelijk te voorkomen geweest.

    Ja, ik zeg WIJ, u vertegenwoordigt mij immers!
    Hoelang moet ik me nog schamen om een Nederlandse te zijn?
    Ik wens het niet om als mededaadster van dit tereur door het leven te moeten gaan. Want wie zwijgt stemt toe en ik zwijg dus niet langer
    en dat moet u ook niet doen!!!

    En nee, meneer Verhagen, vanuit de Gaza is niet geprovoceerd voordat Israel met het bloedbad begon.
    U weet net zo goed als ik dat weet, dat de gang van zaken precies anders om is!!

    In Gaza leven ook mensen die hun landgenoten willen beschermen.
    En om hun buren, met kwaad in de zin, op afstand te houden en daarmee hun eigen bevolking te beschermen schieten ze bommetjes af.
    Niet naar Israel maar naar die plaatsen waar voorheen Arabische dorpen lagen, zoals Simsim etc., u weet wel!!!! Ja toch???!!!

    Heeft u misschien nog een beter idee hoe de Palestijnen zich naar ieders tevredenheid kunnen verdedigen?

    Als je een kat van zijn vrijheid berooft en opsluit in een hokje zonder voldoende voedsel etc, dan zal hij je aanvliegen zodra hij daar de kans toe ziet.

    En als Christen weet u toch ook wel dat, hoezeer we ook van katten mogen houden, mensen daar ver, zeer ver boven verheven zijn!!!!!
    Geschapen naar Gods evenbeeld, tenminste, ik geloof dat u dat gelooft.

    Tot slot hoop dat ik u niet irriteer met het schrijven van dit briefje op zondag.

    Hoewel ik denk dat dat wel mee zal vallen.
    Een geschreven briefje op zondag valt toch volledig in het niet
    Bij het vermoorden van 300 Palestijnen op Shabbat.

    Hopelijk wilt u mijn vraag, zie begin van dit schrijven, beantwoorden.

    Met vriendelijke groet en vergeet u a.u.b. niet om Israel namens
    mij en hopelijk ook namens uzelf,een flinke tik op hun vingers te geven!

    Gerrie A. van Zoelen.

  4. Beste Anja,

    Van Agt zegt in het interview met NOVA iets heel opmerkelijks: Ismail Haniya zou verklaard hebben t.o.v. het Europees Parlement dat Hamas de wapens zou neerleggen, indien Israel zich zou terugtrekken binnen de grenzen van ’67. Weet jij daar iets meer van?

  5. Wie de ontwikkelingen van Hamas heeft gevolgd weet al lang dat ze veel pragmatischer aan het worden waren. Om te beginnen namen ze de stap van een verzetsorganisatie naar een politieke partij, wat al inhield dat ze bereid waren om samen te werken. Eigenlijk een zelfde soort ontwikkeling die de PLO ook doormaakte. Dat ze de verkiezingen in 2006 zo overweldigend wonnen heeft ze zelf ook verrast: deels had het te maken met de onvrede van veel mensen met Fatah, die door veel Palestijnen als corrupt werd gezien, en ook als te bereid om veel water in de wijn te doen in de onderhandelingen met Israel.
    Door de boycot, door de voortdurende strijd van Israel tegen Hamas, heeft de meer militante vleugel van Hamas weer de overhand gekregen boven de pragmatische vleugel onder leiding van Haniye, die inderdaad bereid was om te praten over een overeenkomst voor een langdurige wapenstilstand als Israel bereid was zich tot de grens van 1967 terug te trekken.
    Israel heeft dat nooit serieus willen nemen en heeft er voor gekozen liever te proberen Hamas te vernietigen (wat ze niet gaat lukken) dan met ze te onderhandelen.

    Je kunt meer vinden over Hamas, hier en hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *