SP stelt kamervragen

KABINET MOET GEWELD ISRAËL VEROORDELEN
28-12-2008 • De SP veroordeelt het buitensporige en gewelddadige optreden van Israël via luchtaanvallen op Gaza, en roept het kabinet op dit ook te doen.

SP-fractievoorzitster Agnes Kant vindt de reactie van minister Verhagen beneden peil. Hij roept Israël op tot maximale terughoudendheid om zo verdere burgerslachtoffers te voorkomen en veroordeelt de provocaties van Hamas die aan de Israëlische luchtaanvallen vooraf gingen. Kant: “Die veroordeling is terecht maar eenzijdig. De oproep aan Israël is volstrekt onvoldoende. Dit is een disproportionele reactie op een disproportioneel gewelddadig optreden van Israël. Hier past maar één reactie: veroordeling en oproep tot stoppen van het geweld. En een oproep tot een hernieuwd invoeren van een staakt het vuren.”

Vragen van de leden Van Bommel en Kant (beiden SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Israëlische bombardementen in Gaza

1. Heeft de regering van Israël u mededeling gedaan over de officiële doelstelling van de oorlog (de operatie Cast Lead) die op zaterdag 27 december tegen Gaza is begonnen? Zo ja, wat is die doelstelling?
2. Is u bekend waarom op zaterdag 27 december meer dan 30 plaatsen in de hele Gazastrook zijn gebombardeerd met als doel het beëindigen van raketbeschietingen vanuit het noorden van Gaza? Deelt u de mening dat het niet alleen om een aanval op de Hamas-leiding is, maar ook op de civiele structuur, zoals ziekenhuizen, moskeeën en politiebureaus van de Gazaanse maatschappij? Indien neen, waarom niet?
3. Deelt u de mening dat deze grootschalige bombardementen buitenproportioneel zijn en een oorlogsmisdaad? Indien neen, waarom niet? Wat bedoelde u met “maximale terughoudendheid” in uw eerste reactie op zaterdag 27 december? Wat is naar uw mening in dit geval proportioneel en wat zijn gelegitimeerde doelen? Is het juist dat tientallen burgerdoden zijn gevallen en honderden gewonden? Bent u bereid Israël hiertoe te veroordelen? Indien neen, waarom niet? Op welke basis zijn deze aanvallen naar uw mening gelegitimeerd?
4. Deelt u de mening dat verdere escalatie van de oorlog een reëel probleem is en dat tot een derde Palestijnse intifada wordt aangezet waarin zelfmoordaanslagen in Israël zullen voorvallen? (1)
5. Bent u mede daarom bereid er bij Israël op aan te dringen onmiddellijk deze oorlog te staken? Bent u vervolgens bereid er bij Hamas op aan te dringen geen raketbeschietingen op Israëlische steden te laten uitvoeren? Indien, waarom niet?
6. Wie is naar uw mening verantwoordelijk voor het mislukken van het staakt-het-vuren van Hamas dat tot half december duurde? Kunt u dat toelichten?
7. Deelt u de mening dat de internationale politieke boycot van Hamas op een mislukking is uitgelopen, omdat het nodig is ook met Hamas te onderhandelen over een oplossing van de Palestijnse kwestie? Indien neen, waarom niet?
8. Deelt u tevens de mening dat deze oorlog geen bijdrage is aan een politieke oplossing van de Palestijnse kwestie? Zo ja, wat onderneemt u daarom?
9. Bent u als eerste stap in deze situatie bereid om in EU-verband aan te dringen op een diplomatiek spoedinitiatief naar het voorbeeld van het initiatief in augustus jl ten tijde van de oorlog in Georgië? Indien neen, waarom niet?
10. Bent u tevens bereid er bij Israël op aan te dringen de economische blokkade van Gaza te beëindigen teneinde medicijnen en voedsel toe te laten en verder normalisatie van het dagelijks leven mogelijk te maken? Indien neen, waarom niet?

Bron: “Hamas calls for third intifada”
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/12/20081227232637589589.html

24 gedachten over “SP stelt kamervragen

  1. Ik denk dat de wereld, en vooral Israël, siddert onder zoveel aandacht van zo’n enorme grootmacht als Nederland.

  2. Heel goed.

    Wie op de site van BuZa kijkt naar de ontwikkelingshulp die Nederland geeft aan de Palestijnse gebieden, ziet dat die voor een groot deel bestaat uit geld voor wederopbouw van bij militaire acties verwoeste huizen en gebouwen. Daar zou je dus ook nog een vraag over kunnen stellen: is dat weggegooid geld geweest? Wordt nieuw geld weer weggegooid geld? Heeft de Nederlandse regering al eens laten uitrekenen hoeveel met Nederlands geld opgebouwde projecten door Israël weer met de grond gelijk zijn gemaakt?

    Maar ook menselijk kapitaal wordt vernietigd. Nederland draagt via EUPOL COPPS, een Europees trainingsprogramma voor Palestijnse civiele politie, bij aan het handhaven van de rust en orde in Gaza en stelt die rust en orde zelfs als voorwaarde voor verstrekken van de hulp. Lees daarover de Kamerbrief van Verhagen van 2007.

    De recente ontwikkelingen illustreren nog eens het belang van de rule of law in de Palestijnse Gebieden. Mede daarom zal de EU zo spoedig mogelijk de steun aan de civiele politie via de EUPOL COPPS missie hervatten. Nederland draagt € 1 miljoen bij aan deze missie. Daarnaast heeft Nederland € 6,3 miljoen bijgedragen aan het TIM, ten behoeve van uitkeringen aan medewerkers van de Palestijnse civiele politie.

    Blijkens de beelden en berichtgeving van de laatste twee dagen zijn mensen van de civiele politie mede het gerichte doelwit geweest van de bombardementen. De Volkskrant meldt dat drie studenten zijn omgekomen bij een gerichte luchtaanval op een politieagent die stond te bellen. We hebben met eigen ogen kunnen zien dat politieagenten lagen te sterven op straat.

    Over hoeveel civiele politie en politiebureaus beschikt Gaza nog na deze slachting? Hoezo rule of law? Ook daarover is een vraag (aan Koenders en Verhagen) gerechtvaardigd.

  3. Beste Anja,

    Fijn dat de SP zulke vragen stelt!
    Dit heb ik geplaatst onder: http://www.stopdebezetting.com/wereldpers/weblog-anja-meulenbelt-sp-kamervragen-aan-minister-verhagen.html

    Misschien ben je geinteresseerd. Ik luister de hele dag naar pressTV en heb een heel kort verslag van opvolgende feiten bij ons op de site gezet: http://www.stopdebezetting.com/wereldpers/breaking-news-israelische-vliegtuigen-boven-libanon-israel-roept-reservisten-op.html

    Bedankt voor je medewerking en sterkte met deze “tropendagen”

  4. Wat ben ik blij dat de SP hierover vragen stelt.
    Alle anderen partijen blijven ijzig stil mbt het geweld van Israël.
    En dan heb ik het nog niet gehad over Maxime Verhagen die verder gaat en het zelfs met de mantel der liefde bedekt.
    Een schande!
    Elk ander land zou namelijk al lang worden geboycot.

  5. Eigenlijk vind ik het veel interessanter om te weten, waarom de SP vooral gedurende de afgelopen weken nooit van de regering geeist om bij de “Palestijnen” aan te dringen om de raketaanvallen op Israel te stoppen.

  6. Mooie gedachte, onderhandelen met Hamas.

    Deze groepering heeft als mission statement de vernietiging van de joodse staat. Nu kun je het daar mee eens zijn of niet. Punt blijft echter dat zij geen baat heeft bij vrede met Israel en dus altijd dit soort geweld zal blijven ontlokken.Dat de gemiddelde Palestijn hiervan het slachtoffer is intereseert ze geen ene moer.

    De actie van Israel is wellicht buitensporig, echter ook volkomen begrijpelijk.

  7. Ha, hier zijn nog een paar gasten die we door moeten verwijzen naar het cidi.
    Sorry anja, maar ik kan dit soort gasten niet meer serieus nemen. of ik moet erop ingaan, en eigenlijk wil ik me daar nu niet mee bezig houden. Ik bedoel, degenen die het nu nog niet begrijpen die willen het niet begrijpen. ja hoor Martin, volkomen begrijpelijk. vlieg toch op man

  8. Waar haal jij die simpele oordelen vandaan, Martin. Ooit op de gedachte gekomen dat het misschien niet waar is, of neem jij altijd zo kritiekloos over wat andere mensen je vertellen?
    Heb jij je ooit verdiept in Hamas? Begin dan eens op dit weblog. Dan kom je er achter dat Hamas wel degelijk in de allereerste plaats een verzetsbeweging is tegen de bezetting, en dan kom je er ook achter dat ze de verkiezingen hebben gewonnen, destijds, omdat de bevolking vindt dat zij meer dan Fatah voor de gewone bevolking opkomen. Waar ze overigens uit voort komen en deel van uit maken. Je hoeft niet bepaald een vriend van Hamas te zijn, ben ik zeker niet, om te erkennen dat het beeld dat jij schetst absolute nagekwaakte rommel is.
    Doe eens een beetje beter je best en gebruik je eigen verstand, en wees eens een beetje kritischer en geloof toch niet alles.

    En verder zal ik nog eens herhalen wat al zo vaak gezegd is: vrede sluiten doe je met je vijanden, niet met je vrienden. En aangezien er geen andere manier is, Hamas valt niet militair te verslaan, zal Israel vroeger of later wel moeten. Hamas heeft overigens al laten weten en laten zien wel degelijk bereid te zijn tot onderhandelen, al zal het animo nu wel even minder zijn.

    Waarom de SP niet bij de regering aan zal dringen om bij de Palestijnen, zonder aanhalingstekens, aan te dringen om de raketaanvallen te stoppen is omdat de regering weigert om met Hamas te praten, Vigil.Dus valt er niks aan te dringen. Overigens heeft de SP bij alle mogelijke gelegenheden gezegd tegen raketaanvallen en aanvallen op burgers te zijn.

  9. Wat kan toch de gedachte zijn bij Hamas om het staakt-het-vuren te beëindigen en vervolgens raketten af te schieten. Haniyeh c.s. weten dat er grootschalige represailles volgen, die ten koste gaan van de burgerbevolking. Er wordt te snel vergeten dat in Israël de wens tot Veiligheid allesoverheersend is, alle andere principes staan daaronder.
    Als Hamas het geweld afzweert en contact zoekt met gematigde regimes dan kan er een ontwikkeling in de goede richting ontstaan, waar de Palestijnse bevolking ook alleen maar beter van wordt. De laatste besluiten van Hamas kunnen alleen maar tot doel hebben gehad om de aandacht van de internationale gemeenschap op zich te vestigen, de haat onder de eigen bevolking aan te wakkeren en Israel weer in een kwaad daglicht te stellen.

  10. Ik viel daarnet bijna van mijn stoel: Op de website Stand.nl staat een poll: De stelling van vandaag:
    De Nederlandse regering moet het Israëlische geweld in de Gazastrook veroordelen.

    Er is door 2873 mensen gestemd (Tot nu toe)
    Resultaat:47 % van de stemmers wil dat de Nederlandse regering dat Israëlisch geweld veroordeelt, MAAR 53% vindt dat dat niet hoeft..

    En @Eric: Hamas heeft het bestand opgeheven omdat Israël zich nooit gehouden heeft aan de afspraken. Er was afgesproken dat indie Hamas zich hield aan het bestand, dat de blokkade van Gaza versoepeld ging worden. Hamas heeft zich gehouden aan het bestand, maar de versoepeling van de blokkade van gaza is er nooit gekomen, wel in tegendeel. Er kwamen steeds zwaardere beperkingen!
    Het resultaat was dat Gaza amper 2 uur stroom had per dag, er geen meel kwam (dus geen brood!) er geen meststoffen binnenkwamen (de landbouw viel stil) levensnoodzakelijke medicijnen kwamen niet binnen (Gevolg nu moeten de Gazaanse artsen de vele gewonden zonder verdoving opereren..)

    En als klap op de vuurpijl: Israël heeft nog vorige week de hoge VN-mandataris Falk, die op humanitaire missie was op de luchthaven Ben Goerion (Tel Aviv) de toegang trot het Israëlisch grondgebied ontzegt (na 18 uur opsluiting is hij op een vlucht retour gezet.)
    Kijk hé eric, Als Israël zich niet houdt aan de afspraken, dan is het toch logisch dat Hamas het bestand opzegt..

  11. Ook jij hebt niet opgelet, Eric.
    a. Het is niet Hamas die het staakt het vuren heeft geschonden maar Israel.
    b. Ze schieten raketten af, waar ik niet voor ben, omdat ze geen andere wapens hebben waarmee ze iets tegen Israel uit kunnen richten. Ze zouden liever tegen het leger willen vechten als ze de mogelijkheid hadden – wat Israel zal merken als ze inderdaad grondtroepen sturen.
    c. Er is geen enkele aanwijzing voor dat de bezetting wordt beeindigd, het geweld tegen Palestijnen minder wordt, als ze hun verzet staken, Integendeel. In de periode dat Hamas liet zien zich aan de wapenstilstand te kunnen houden werd de bezetting verscherpt, en het was Israel die niet ophield met het doden van Palestijnen. Hebben we niet voor de eerste keer meegemaakt.
    d. Niemand vergeet dat Israel veiligheid wenst, maar bijna iedereen vergeet dat dat minstens zoveel geldt, en met meer reden, voor de Palestijnen. Het zijn de Palestijnen die bijna hun hele land kwijt zijn, die op steeds kleinere ruimte bijeen worden gedreven, en er zijn aanzienlijk meer Palestijnen gedood, ook burgers, dan Israeli’s. De Palestijnen vechten letterlijk voor hun voortbestaan, en Israel weet de dommen nog steeds wijs te maken dat zij het zijn, de vierde militaire macht ter wereld, met de VS achter hen, die gevaar loopt.
    e. Inderdaad wil Hamas de aandacht van de internationale gemeenschap, als die het niet zo schandelijk af liet weten dan zag de situatie er nu al heel anders uit.
    f. De haat onder de bevolking aanwakkeren en Israel in een kwaad daglicht stellen, dat doet Israel al heel geweldig zelf. Daar hebben ze geen Hamas voor nodig.

    Dit is echt allemaal al hele oude koek, Eric. Dus doe me een lol en lees een beetje meer wat er allemaal al staat.

  12. Juist Eric, de Hamas brengen hun eigen bevolking in gevaar. Israel heeft meerdere malen gewaarschuwd, maar Hamas ging gewoon door, is het dan raar dan Israel terugslaat? Lijkt mij een hele normale reactie. Abbas en Egypte hebben al aangegeven dat Hamas deze aanvallen aan zichzelf te danken heeft.

    Een oplossing voor het probleem is erg ver te zoeken, Israel moet dan al haar nederzettingen opgeven, en dat zullen de kolonisten niet leuk vinden. Toch is het niet onmogelijk, Israel heeft ook de nederzettingen in Gaza ontruimt. Als de Palestijnen dan Israël erkennen en stoppen met de beschietingen van zuid-Israël, lijkt vrede mogelijk. Echter zullen enkele extremistische Palestijnen dat niet accepteren. Aan beide kanten liggen de extremisten dus de vrede in de weg, de kolonisten aan de ene kant en de extreme Hamas/Fatah/Islamitische Jihad/Hezbollah aan de andere kant.

  13. Doe mij eens een lol Anja en zeg nu eens of je het goed gevonden had als wij in 40/45 Duitse kinderen en scholen hadden opgeblazen.

    Al die punten ga ik niet eens over in discussie want het is niet zo stellig als jij doet geloven.

  14. Thierry @14
    Je slaat een niet onbelangrijk detail voor het gemak maar even over: als de Nederlanders oorspronkelijk in 1940 in wat toen nog niet Duitsland heette hadden gewoond, vervolgens met steun van de internationale gemeenschap met geweld uit Duitsland waren verdreven omdat daar Duitsers wilden wonen, als wij Nederlanders daarbij al onze bezittingen waren kwijtgeraakt, als we daarna door de Duitsers in het vluchtelingenkamp Nederland waren opgeborgen en daar veertig jaar later nog zaten, als de Duitsers volledige controle over al ons hebben en houwen zouden hebben, ons zouden verbieden onze grens over te gaan en de Nederlanders bovendien stelselmatig uithongerden en uitputten – dan sta ik niet in voor de Duitse bushokjes en de rest.

    Ik wil nog zeggen dat ik het niet kan vatten dat je zelf niet ziet hoe krom en dom de vergelijking is waarmee je komt aanzetten. En voor de zekerheid: ook ik vind dat je te allen tijde van bushokjes enzovoorts af moet blijven. Maar als ik Palestijn zou zijn, zou ik niet voor mezelf kunnen instaan.

  15. Nee, ik zou het niet goed gevonden hebben als we in 40/45 Duitse kinderen en scholen hadden opgeblazen.

    Maar je lijkt te denken dat de Duitse bezetting hetzelfde is als de Israelische. En dat is dus niet waar. Nederland heeft veel te weinig verzet gepleegd in de oorlog. We hebben vele duizenden joden af laten voeren en behalve een paar verzetsgroepen waarvan mensen hun leven hebben gewaagd hebben we vooral meegeholpen om de treinen op tijd te laten rijden en verder vooral de andere kant opgekeken toen onze buren werden afgehaald. Een reden daarvoor is dat Nederland onder de bezetting voor niet-joden niet zo vreselijk was. We zaten het wel uit, al was er op het laatst weinig voedsel. Dat was dus weinig heldhaftig, maar het betekent ook dat we weinig slachtoffers hebben gemaakt, behalve dat we bijna niets hebben gedaan om dat te verhinderen en weinig reden hebben om trots te zijn.

    De bezetting van de Palestijnse gebieden is een heel andere zaak. Dat kun je ondertussen echt weten, want je vindt daar hier karrevrachten materiaal over. En nog eens: er is niets inherent Palestijns aan het aanvallen van burgers door het afschieten van vrijwel onbestuurbare raketten. Zoals ik het vandaag al zo’n keer of tien heb gezegd zouden Palestijnen liever de wapens hebben om tegen het leger te vechten. Maar die hebben ze niet.

    Verder is een groot verschil dat wij er maar op hoefden te wachten tot de geallieerde krachten ons kwamen bevrijden. De Palestijnen leven al veertig jaar onder bezetting, die steeds erger wordt, en die hebben geen enkele reden om te denken dat iemand ze te hulp komt. Dat praat aanvallen op burgers niet goed, het verklaart wel een beetje in welke wanhopige situatie de Palestijnen zich bevinden.

  16. En voor Eric: Israel heeft weliswaar de nederzettingen uit Gaza gehaald maar ze vervolgens op de Westoever verdubbeld opgebouwd. De bezetting van Gaza was daarmee niet ten einde, die kreeg alleen een andere vorm, en die zogenaamde ontruiming had geen andere reden dat in het overbevolkte Gaza te veel leger nodig was om dat handjevol kolonisten te beschermen.

    Er is geen enkele reden voor om aan te nemen dat de Israeli’s werkelijk met een fatsoenlijk voorstel komen voor een Palestijnse staat als de Palestijnen Israel erkennen. Dat hebben ze al twee keer eerder gedaan, en dat leverde helemaal niets op. Het is een smoes die vooral goed aankomt bij Europeanen, die graag willen denken dat het de Palestijnen zelf zijn die vrede tegenhouden.

  17. Beste Anja,
    Ik kreeg zonet het volgende bericht in mijn mailbox: (Ik dacht dat jij dat interessant zou vinden.)

    ISRAËL:
    “Israël houdt geloofwaardige getuigen buiten Gaza”
    Interview met Richard Falk
    Thalif Deen

    http://www.ipsnews.be/index.php?id=35&no_cache=1&tx_uwnews_pi4%5Bart_id%5D=23546

    NEW YORK, 29 december 2008 (IPS) – De Mensenrechtencommissaris van de VN, Navi Pillay, gaf de Israëlische regering de volle laag voor de arrestatie en uitzetting van mensenrechtendeskundige Richard Falk. Falk was er op VN-missie om de mensenrechtensituatie in de bezette gebieden te bestuderen.

    “Het is moeilijk uit te leggen wat de Israëlische motieven zijn voor mijn uitwijzing”, zegt Falk. “Maar de zet lijkt wel te passen in een strategie om berichtgeving over de realiteit van de bezetting in de regio, en met name in Gaza, zoveel mogelijk te beperken”.

    Falk, officieel “Speciaal Rapporteur van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten in de Bezette Palestijnse Gebieden”, is professor Internationaal Recht aan verschillende Amerikanase Universiteiten, waaronder Princeton, Ohio State en de University of California.

    De arrestatie en uitwijzing zijn “nooit eerder vertoond en betreurenswaardig”, zei Pillay, die klaagde dat Falk niet alleen gescheiden werd van twee VN-medewerkers, maar ook meer dan 20 uur lang geïsoleerd werd in de Ben Gurion luchthaven. Het werd hem daarbij verboden zijn VN-telefoon te gebruiken. Pillay, die in zijn kritiek werd bijgestaan door Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki- moon, merkte op dat mensenrechtendeskundigen van de VN geen formele uitnodiging nodig hebben van Israël om officiële missies uit te oefenen in de Palestijnse gebieden.

    Op de vraag of Israël iets te verbergen heeft, antwoordt Falk het volgende: “In de voorbije maanden probeerde Israël te beletten dat geloofwaardige getuigen, zoals beursstudenten of journalisten, vertrokken uit Gaza, en tegelijk dat gelijkaardige getuigen de regio binnenkomen. Het is een psychologisch spel dat zeer effectief bleek in de media, en met name in de Verenigde Staten”.

    IPS: Hoe zouden de VN moeten reageren op de weigering van Israël om de Speciale Gezanten, mensenrechtenorganisaties en journalisten toe te laten in de Bezette Gebieden?

    Richard Falk: Ik hoop dat de Verenigde Naties dit incident ernstig nemen. Mijn uitwijzing was uiteindelijk een slag in het gezicht van de VN en een duidelijke schending van de plichten van Israël als lid van de Verenigde Naties. Het is belangrijk die beslissing aan te vechten en te vermijden dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt.

    Hoe moeilijk is het om Israël te laten veroordelen als het zo sterk gesteund wordt door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, drie landen met vetorecht in de Veiligheidsraad?

    De geopolitieke realiteit dat grootmachten Israël onvoorwaardelijk steunen is natuurlijk een groot obstakel voor het Palestijnse streven naar zelfbestuur, en het blijft de Palestijnse bevolking blootstellen aan een harde situatie die schadelijk is voor de volkgezondheid en het welzijn.

    Maar het is belangrijk de hoop niet te verliezen. De strijd tegen Apartheid in Zuid-Afrika leek ook voor eeuwig geblokkeerd door politieke obstakels en machtverhoudingen, maar onvoorziene resultaten produceerden een positieve uitkomst die voor een groot deel het gevolg was van een wereldwijde campagne tegen Apartheid.

    Bij bezettingen kan de situatie onwrikbaar lijken tot ze plots implodeert. De veranderingen in het Oostblok en de Sovjetunie in de jaren negentig zijn daar een goed voorbeeld van.

    Wat zegt u op de Israëlische beschuldiging dat u partijdig bent en vijandig staat tegenover Israël?

    Ik ben nooit vijandig geweest tegenover Israël. Mijn engagement is geweldloosheid en een rechtvaardige vrede voor beide volkeren. Wat Israël “partijdigheid” noemt, is niet meer dan mijn inspanning om de waarheid te vertellen over wat er onder de bezetting gebeurt, en over de wettelijke consequenties daarvan.

    Ik wil met plezier het debat aangaan over de juistheid en eerlijkheid van mijn observaties, maar dat wil Israël natuurlijk vermijden. De beschuldigingen van gebrek aan objectiviteit en vijandschap worden gedaan om de aandacht af te leiden van wat telt: de feiten. Ik wil de aandacht opnieuw verschuiven van mijn persoon naar de situatie van het Palestijnse volk, de ontkenning van de Palestijnse juridische rechten en de verantwoordelijkheid van de VN en soevereine staten om de Palestijnse catastrofe een halt toe te roepen.

    Klopt het dat Israël in de voorbije drie jaar zeven bezoeken door Speciale Rapporteurs van de VN heeft toegelaten?

    Wat klopt is dat mijn voorganger, John Dugard, als Speciale Rapporteur zeven bezoeken gemaakt heeft. Toen zijn verslagen kritischer werden voor de bezetting, begon Israël een harde aanval op zijn persoon, met name toen hij de bezetting vergelijk met de omstandigheden tijdens de Apertheid in Zuid-Afrika.

    Na het einde van de ambtstermijn van Dugard lanceerde Israël een verbeten lobbycampagne tegen mijn kandidatuur als zijn opvolger, en leek het land bijzonder kwaad over het mislukken van die campagne. In het licht daarvan lijkt mijn uitwijzing uit de Bezette Gebieden daarvan een gevolg, een signaal aan de VN dat, als Israël zijn zin niet krijgt, ze de gevolgen zullen voelen. Het is betreurenswaardig dat er nu zo’n spanning heerst in de relatie tussen Israël en de VN.

  18. Thierry @14,

    Nee Thierry wij hebben in Duitsland in 40/45 geen bushokjes opgeblazen of kinderen gedood. Dat deden de geallieerde bommenwerpers wel voor ons. En als die bommenwerpers over ons land vlogen dan juichten wij, tenminste van binnen.
    Ik ben van de generatie die de bezetting heeft meegemaakt, al was ik nog jong. De generatie van tegenwoordig schijnt niet meer te weten wat bezetting inhoudt, zelfs al wordt je niet dagelijks met de dood bedreigd. Vrijheid is een eerste levensbehoefte.

  19. Frappant vind ik het, dat zelfs wanneer Abbas én de minister van Buitenlandse Zaken van Egypte (ik citeer: ‘Voor een lange tijd, Egypte heeft gewaarschuwd dat iedereen die geprobeerd heeft verwarring te zaaien omtrent dan wel het [Israëlisch] dreigement genegeerd heeft, de consequenties daarvan moet dragen. De minister president van Israël waarschuwde de Hamas en zei: ‘Jullie moeten stoppen, anders zullen we maatregelen nemen als een antwoord.’ Als antwoord tot wat? Tot het niet vernieuwen van de rust, tot de raketaanvallen. Net voor de aankomst van Livni (Israëlische Minster van Buitenlandse Zaken) in Egypte, 60 raketten werden afgevuurd vanuit Gaza.’)

    En dat komt nota bene uit de mond van de Egyptische (toch een jarenlange bondgenoot van de Palestijnen, maar overduidelijk niet van het extremistische Hamas) minister (!) van Buitenlandse Zaken. En op dat moment, ook in acht nemend de propaganda technieken van Hamas als vorig jaar uitgelekt werden (gordijnen dicht, kaarsjes aan op klaarlichte dag) lijkt mij een andere kant van het verhaal te zitten dan menigeen altijd gedacht heeft.

    Nu, ik zeg niet dat Israël de juiste maatregelen neemt noch dat ik de Palestijnse bezetting juist acht, maar dat deze feiten een en ander in een ander daglicht zet en een volstrekt andere kijk geeft op de werkelijkheid dan hierboven en in de vragen geportretteerd wordt, lijkt mij buiten kijf te staan.

  20. Ik zit op dit moment in het buitenland. Iedereen die ik hier spreekt is woest en leeft mee met de Palestijnen, maar als ik de publieke opinie in Nederland zie dan denk ik, moet a.s. zaterdag me vlucht niet gewoon bewust missen. Ik wordt langzaam misselijk van de achterhaalde onvoorwaardelijke liefde voor een terreurstaat in Nederland.

  21. IK kom hier even binnenwaaien, via een linkje en ik moet zeggen dat ik het heel verfrissend vind om zoveel maatschappelijk betrokken mensen te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *