Update Gaza

000gallery-israeli-troops-en-014.jpg

Aangezien Israel nog steeds journalisten weert uit Gaza, is het moeilijk aan betrouwbaar nieuws en beelden te komen. Af en toe lukt het iemand om een videofilm of foto’s naar buiten te sturen. Hier een kleine video over de laatste slachtoffers: kinderen, verspreid door de Guardian.

Veel mensen die in de buurten wonen die erg onder vuur liggen hebben een onderkomen gevonden in een paar scholen van de VN die voor dat doel open zijn gesteld: lesgegeven wordt er op dit moment toch niet. De vluchtelingen gevlucht.

Er worden overigens nog steeds raketten afgevuurd.

Ook artsen en verpleegkundigen van het Rode Kruis worden Gaza niet binnengelaten. Hier.

Over de leus ‘intifada, intifada, Palestina vrij’ die onder andere Harry van Bommel heeft geroepen op de demonstratie zaterdag, nog wat reacties, van Theo Coskun, onder andere, die er ook was, hier, en van Paul Mepschen, voor Grenzeloos, die ook wat te zeggen heeft over Afshin Ellian, hier.
Harry van Bommel hier naast fractiegenoot Sadet Karabulut.

0000gaza-1.jpg

En kijk ook even bij Claar, naar haar verslag van de demo waar ze ook sprak. Hier. Sta ik ook eens op de foto.

Volgens de laatste berichten zijn er in Gaza 55 Israelische soldaten gewond, waarvan een aantal kritiek. Hier. Het is nog niet bevestigd.

00000esmaeeli20090105132458828.jpg

Verhef je stem, en protesteer, dat kan ook digitaal. Hier. Dan kun je een bericht sturen naar minister Verhagen. Hier gezellig met collega Barak.

vrhagen-1.jpg

Vanmiddag, om 15.00 is Trees Zbidat-Kosterman bij radio Villa VPRO, op radio 1.

52 gedachten over “Update Gaza

  1. Ik kan mijn collega niet eens uitleggen dat ik geraakt ben hoe de situatie nu is in Gaza-strook. Hij komt met (in zijn ogen) geschiedenisfeiten hoe Israel gelijk heeft en hoe de arabieren en de Hamas oorzaak van dit alles is. De demonstratie van afgelopen zaterdag vindt hij eenzijdig en daarom kunnen we niet eens ‘praten’ hierover. Ik vraag me af, is er een manier om de strijd van palestijnen op een begrijpelijke manier uit te leggen aan andersdenkenden?

  2. Het is heel moeilijk, Gul, om mensen te bereiken die het echt niet weten willen. Maar ik merk wel dat steeds meer mensen van mening veranderen, ook die er niet zoveel van af weten, vooral door wat ze zien, de beelden spreken sterker dan woorden.

  3. De link van de Guardian kan ik niet openen, maar de volgende link is mij doorgestuurd. Schokkende beelden met veel gewonden.

    Mijn hart huilt heel hard. Ik heb er verder geen woorden voor.

    Hoe de situatie kan worden uitgelegd heeft Clara Legene mooi geformuleerd over paradigma’s.

  4. Dat filmpje blijkt niet recent te zijn, Noor. Ik had die al eerder geplaatst, toen bleek dat het in 2005 is gebeurd, een vrachtwagen met wapens die op een marktplaats ontplofte in Gaza. Van wat er nu gebeurt hebben we nog heel weinig beelden.

    Ik heb nog even naar het linkje voor de Guardian gekeken, net deed hij het weer. Hier.

  5. @ Gul, ik heb een artikel geschreven over waarom mensen denken wat ze denken, gebaseerd op de al eerder door Anja uitgebreid behandelde paradigma’s. Het is afgelopen zaterdag gepubliceerd in de regionale dagbladen. Ik krijg opmerkelijk veel persoonlijke bedankjes van mensen die zeggen dat ze door dat artikel eindelijk vat krijgen op hun eigen gedachten. Misschien heb je daar wat aan? Hier.

  6. Bedankt voor de antwoorden, ik vind het een hele goede artikel Clara.. Hopelijk dat het ook door de landelijke kranten wordt gepubliceerd. Ik zal het zeker gebruiken.

  7. Anja,

    Hierbij mijn welgemeende excuses voor de link naar de zoals nu blijkt valse video met de gevolgen van een luchtaanval van het IAF.
    Zoals velen anderen over de hele wereld ben ik misleid en op het verkeerde been gezet.
    Ik ben absoluut geen GS jongen maar werd geattendeerd op de link op de opinie pagina van de Volkskrant.

    Nogmaals mijn excuses in deze voor de veroorzaakte overlast.

  8. Kan gebeuren, Fred. Dank je wel.

    Het is in Gaza zo erg, dat het voor meer mensen heel plausibel was dat dat filmpje echt was. Nu was het echt, en duidelijk niet fake, maar ook ik wist niet meteen dat het ging over iets dat in 2005 was gebeurd, ik heb het destijds niet gezien anders had ik het meteen geweten.

  9. Weet je wat ook moeilijk is? hier reageren als “anders denkende” zonder dat het verwijderd wordt, dan is een discussie sowieso moeilijk. Als je niet open staat voor de standpunten van een ander wordt een discussie (en om bij dit conflict te blijven, het vinden van een oplossing) al een onmogelijke opgave. Volgens mij is het spreekwoord waar 2 vechten, hebben 2 schuld… Dat die kinderen (en andere onschuldige) omkomen is heel erg maar dat gebeurt in elke oorlog, het is eigenlijk misselijkmakend om dat hier als propaganda te gebruiken. Zet u ook filmpjes op uw weblog als er weer eens een Hamas raket een onschuldige Israelische vrouw met kinderen (voorbeeld) doodt wanneer ze naar de supermarkt loopt? U veroordeelt de Israelisch en het geweld dat ze gebruiken en steunt de Palestijnen die ook geweld gebruiken, dat is met 2 maten meten, u verwijderd comments van uw weblog die niet aansluiten op uw standpunt, dat is censuur, dat maakt u niet veel beter dan de mensen die u zegt te !
    bestrijden…

  10. Als je alleen maar wilt reageren, Terry, dan moet je hier ook niet zijn. Niemand neemt jou je mening af, en er zijn tig sites waar je die kwijt kunt.
    Maar als je werkelijk wilt discussieren wordt er meer van je verwacht. Namelijk dat je je werkelijk verdiept in wat er al staat, dat je zorgt dat je behoorlijk geinformeerd bent, waar het in het algemeen heel erg aan schort als het over Palestina/Israel gaat. Alleen dan lever je iets dat ook voor mij of andere lezers de moeite waard is om zich in te verdiepen.

    Dus bijvoorbeeld: wat jij zegt alsof dat de waarheid is: dat waar er twee vechten hebben er twee schuld, dat is een cliché. Die gaat lang niet altijd op en hier zeker niet. Toen Nederland door de nazi’s werd bezet was dat ook niet zo. Dus als je dat echt interesseert, dan verwijs ik je door naar die discussie die we echt al vaak hebben gehad, goed samengevat door Clara, kortgeleden, hier.Waarom we denken wat we denken”.

    Ik ben, zoals iedereen kan weten, altijd tegen aanvallen op burgers, ik heb nooit anders gezegd. Maar ten eerste: wat nu in Gaza gebeurt is zo volstrekt buiten proportie, dat het echt onzin is om net te doen alsof je het geweld aan de ene kant kunt wegstrepen tegen de andere, en ten tweede, kun je er niet omheen dat er een lange voorgeschiedenis is van verdrijving en bezetting. Als je dat niet wilt zien snap je niet wat er gebeurt. Als je dat wel wilt zien snap je ook dat het geen kwestie is van twee gelijke partijen.

    Ik ben dus tegen de bezetting, en de Palestijnen hebben volgens elk internationaal recht het recht om zich te verzetten. Dat is niet meten met twee maten, dat is meten met één maat. Namelijk die van de mensenrechten en het internationale recht, waar ook Israel zich aan moet houden.

    Ik ben absoluut niet van plan om van mijn weblog zo’n site te maken waar iedereen maar door elkaar heen lult en er niemand is die er nog op let of mensen zich nog enigszins aan de feiten houden. Dat noem ik geen discussie, dat noem ik geschreeuw en daar heeft niemand wat aan. En daar zijn er al meer dan zat van en daar heb je mij niet voor nodig. En dit vind ik een goede stelregel: iedereen heeft het recht op zijn eigen mening maar niet op zijn eigen feiten.

    Dus: als je hier mee wilt doen en iets geplaatst wilt krijgen: zorg dat je weet waar je het over hebt. Verdiep je er in. Op dit weblog vindt je meer dan voldoende om je voor te interesseren, of als je wenst het er niet mee eens te zijn, en als het je hier niets naar je gading vindt, er zijn nog genoeg andere bronnen en sites waar je ook heen kunt. Zorg ervoor dat je iets te zeggen hebt dat niet al honderd keer gezegd is, want dat is gewoon niet interessant meer. Maak dat je een gesprekspartner bent die wat te vertellen heeft, dan kunnen we nog boeiend met elkaar van mening verschillen. Of het eens worden.

  11. @Gul je zou hem eens kunnen laten kijken naar een lezing van professor Norman Finkelstein.
    Als hij tenminste Engels kan verstaan.
    Er staan verschillende lezingen van hem online op google video maar ook youtube.
    Hij nam voor mij een hoop vragen weg die ik had over het Israel/Palestina conflict.

    @Terry Ik denk dat niemand echt vrolijk wordt als Israelische burgers om het leven komen.
    Het verschil is echter wel dat de Israeliers de bezettende macht zijn en systematisch de mensenrechten schenden van de Palestijnen.
    Dat Palestijnen als bezet en onderdrukt volk dus raketten afschieten op hun onderdrukkers is dit moreel beter te verdedigen dan Israel die de zoveelste straf expeditie uitvoert om de Palestijnen onder de duim te kunnen houden.

  12. Beste Terry het verschil zit ´m erin dat Israel met een kanon op een mug schiet. Kort geleden was er op het een RTL journaal een nederlandse kinderarts die in Israel werkt/woont en vertelde over alle stress en ellende die de Hamas raketten in het zuiden van Israel veroorzaken. En dat zal best, maar wanneer ik lees en op Aljazeera met eigen ogen kan zien wat voor vreselijke ellende het israelische leger in de Gaza strook veroorzaakt, dat is het voor mij erg duidelijk wie hier de agressor is. Ene mevrouw Leibovitz die doodleuk beweert dat alleen militaire doelen worden bestookt terwijl je kunt zien dat er kinderen op de vloer van het ziekenhuis sterven. Nope. Israel is hier duidelijk de boosdoener, het verdorie de vierde militaire macht ter wereld die huishoud in een dichtbevolkt gebied ter grote van Texel waar voornamelijk kinderen wonen. Ik walg er van, en Harry van Bommel heeft er met zijn protest voor gezorgd dat ik bij de volgende verkiezingen SP ga stemmen.

  13. We waren er al bang voor maar nu lezen we op BRT1 teletekst: “Israel gebruikt clusterbommen in Gaza”…”Bij de start van het grondoffensief heeft het Israelische leger clusterbommen gebruikt.Dat schrijft de gezaghebbende Israelische krant Haaretz”…en…”Volgens de Britse krant The Times heeft Israel ook gebruikt gemaakt van fosforbommen…” Ongelofelijk en te vreselijk voor woorden en de wereld kijkt toe!

  14. Clara, ik was er niet bij in Amsterdam, dus ik heb je niet horen spreken. Wat een ongeloofljk goede tekst! En leuk om je eens ‘in het echie’ te hebben gezien, in Rotterdam.

  15. Tip voor de mensen die niet kunnen demonstreren: ga naar Nujij.
    Geef daar plussen aan alle positieve comments en minnen aan alle domme comments. Er lezen daar duizenden mensen mee!

    http://www.nujij.nl/

    Word even lid, dan kun je stemmen. Plaats af en toe gerust ook zelf een comment, het liefst met een zinnige link. Het Nujij publiek is met name dol op YouTubes. Korte comments worden ook het meest gewaardeerd, want men houdt niet zo van veel lezen.

    De echte info-strijd speelt zich af op dergelijke domme forums!

    Verder wil ik iedereen en vooral Anja bedanken voor alle goede informatie over de situatie in Gaza.

  16. Beste Terry,
    Misschien helpt het om in gedachten de rollen om te draaien. Wat als er om Tel Aviv een hek zou zijn gezet zodat niemand weg kan en de stad vervolgens gebombardeerd werd als Joodse kolonisten weer eens Palestijnen hadden aangevallen? Zou je dan ook spreken over “waar twee vechten hebben twee schuld? Zou je dan ook zeggen: burgerslachtoffers heb je in elke oorlog?
    En als je dan met andere cliche’s komt: dan hadden de Palestijnen de “vrede” maar moeten aanvaarden (voor 1948, nu, wanneer dan ook) of met welk cliche dan ook: draai alles maar om in gedachten, dan weet je dat de vergelijking “waar twee vechten hebben twee schuld” hier ongepast is.

  17. Ik heb Trees gehoord op Radio 1. Heel duidelijk en heel rustig. Op het einde voelde ik haar woede en verdriet. Klasse hoe rustig je bleef, Trees. Goed dat dit verhaal ook verteld is!
    Ik leef mee met iedereen in Gaza, de naasten in de wereld en word helemaal misselijk van het teletekst bericht op BRT over Clusterbommen.
    Moge dit snel stoppen met vrede in het verschiet voor Palestina en Israel. Wellicht tegen beter in, maar dit wens ik iedereen vurig

  18. Volgens de daar in Gaza nog werkende artsen, worden voornamelijk kinderen binnen in het ziekenhuis gebracht, 33% van de doden zijn op dit moment kinderen.
    En je hebt natuurlijk mensen die voor Israëlische moordpartijen zijn, omdat ze daar voordeel uithalen(profiteurs van onschuldig bloed)
    En een heel publiek die niet de juiste en ook niet eerlijke informatie hebben gekregen over de situatie. Er is dus wel censuur in Nederland, als het om berichtgeving ten nadele van Israël gaat.
    Maar feiten komen steeds meer aan het licht over de slachtpartij van Israël en zijn vrienden, zoals Wilders en gelijkgezinden.
    Zulke types voorspellen ook niet veel goeds voor de Nederlandse bevolking dus, gezien hun genot bij de massale moordpartijen

    Maar net zoals de Palestijnen gaan we door.
    Alleen vrede met een onafhankelijke en krachtig Palestijnse staat!!

  19. Ten eerste zou ik graag even willen melden dat Al-Jazeera ook niet bepaald een neutrale nieuwszender is.
    (Net zo min als dat CNN dat is, begrijp me niet verkeerd).

    Ten tweede:
    Dus bijvoorbeeld: wat jij zegt alsof dat de waarheid is: dat waar er twee vechten hebben er twee schuld, dat is een cliché. Die gaat lang niet altijd op en hier zeker niet.

    Dat is nu juist de discussie, Wat u hier feitelijk zegt is, dat het een FEIT is dat dit alles de schuld van de Israëlers is, en dat dit punt niet ter discussie staat.
    Volgens mij staat dit namelijk wel ter discussie, mogelijk een eindeloze discussie aangezien dit eigenlijk tot 60 jaar teruggaat, maargoed.
    Over het punt buiten proportioneel:
    Het punt wat u aankaart over een mug slaan.
    Moet het dan zo zijn, dat de kleine man, de grote sterke mag slaan, en dat de grote niks terug mag doen en alles maar over zich heen laten komen?

    Dit conflict is uitgelokt door de Hamas, en dan kijk ik dus naar DIT conflict, wat nu gaande is, en laat ik de geschiedenis buiten beschouwing.
    Natuurlijk zijn al deze burgerdoden te betreuren, maar bedenk ook dat dit grotendeels komt door de guerillatactieken die de Hamas toepast.

    P.S Ik ben op de hoogte van de Israëlische geschiedenis.
    Heb ook regelmatig gesproken met Israëlische mensen, ook iemand uit Libanon overigens.

    Om maar even aan te geven, dat deze man uit Libanon van dit recente conflict ook Hamas de schuld geeft, zonder al teveel aarzelen.
    Als je de hele 60 jaar neemt is de discussie wat langer, dat wel.

  20. Daar verschillen we dus fundamenteel in, Rick, omdat ik wat langer terug kijk dan jij. Je kunt de geschiedenis niet achterwege laten, de geschiedenis die vanaf het begin van de staat Iarael ging over het veroveren van een land dat Israel moest worden, ten koste van de bevolking die er al woonde, de Palestijnen. Hamas is ontstaan in die geschiedenis, is er een gevolg van.
    En als je die geschiedenis werkelijk gewetensvol zou volgen, dan wist je ook dat er geen kwestie van was dat het de ‘guerillatechnieken van Hamas’ waren die het conflict uitlokten. Het conflict was er al lang voor Hamas. Als er geen verzet zou zijn geweest, dan zouden de Palestijnen nu geruisloos uit de geschiedenis zijn verwijderd. En misschien worden ze nu nog verwijderd. Maar niet geruisloos.
    Iedereen die mij kent weet dat ik geen reden heb om bevriend te zijn met Hamas. Maar zij zijn het verzet, op dit moment, en het legitieme verzet.
    En als ik jou was zou ik voor de verandering eens niet alleen met Isreaelische mensen spreken. Als je de werkelijke geschiedenis van Israel wilt kennen, moet je naar de Palestijnen luisteren. Want de geschiedenis van de glorieuze staat Israel is over de rug van hun levens, hun land en hun geschiedenis gebouwd.

  21. Renske, hoi. Goed om je hier aan te treffen. Ja de wapens die gebruikt worden zijn het zoveelste hoofdstuk in het gigantische onrecht dat er gebeurt. Er is nog steeds niet werkelijk onderzocht welke vieze wapens (even aangenomen dat er ook niet-vieze wapens worden gebruikt) er al jaren worden ingezet. Omdat ik zoveel te maken heb met de gehandicapten daar weet ik ook zo goed hoe de schade wordt aangericht – van zoveel mogelijk schoten in rug of hoofd, waarmee je mensen niet doodt, maar wel voor het leven ‘uitschakelt’,dat was het vooral een paar jaar geleden, naar wapens waarbij mensen hun benen wordt afgesneden, of verliezen door gruwelijke brandwonden. Het smerige idee erachter is dat doden je worden aangerekend, Israel bedoel ik, maar dat het aantal voor hun leven verminkte mensen geen rol speelt in hoe er over Israel wordt gedacht, maar ze wel ‘uitschakelt’. Het is moeilijk om daarbij niet cynisch te worden. Vooral omdat niemand er zich ooit voor heeft geinteresseerd om dat werkelijk te onderzoeken. Misschien nu eindelijk eens.

  22. Ik kijk nu expres niet ver terug in de geschiedenis, puur omdat dit een eindeloze discussie zou worden, waar er twee kanten van het verhaal zijn, een VN-resolutie, een aantal oorlogen die overigens voornamelijk door andere landen zijn begonnen.
    2006 buiten beschouwing, en de 6-daagse oorlog in het midden gelaten.(De eerste ‘militaire’ aanval was van Israël, maar daar ging een troepenverplaatsing en vooral een blokkade, wat gezien kan worden volgens geneve als een act of war) aan vooraf van Egypte).

    P.S Ik ben op de hoogte van de Israëlische geschiedenis.
    Heb ook regelmatig gesproken met Israëlische mensen, ook iemand uit Libanon overigens.

    Ook even een quote:
    Om maar even aan te geven, dat deze man uit Libanon van dit recente conflict ook Hamas de schuld geeft, zonder al teveel aarzelen.
    Als je de hele 60 jaar neemt is de discussie wat langer, dat wel.

    Ik heb dus niet alleen met Israëlische mensen gesproken, maar ook met een persoon wonende in Libanon, oorspronkelijk uit Syrië.
    Hoewel dit geen Palestijn is, is dit ook een persoon die weet wat er in de regio speelt, en ook een andere kijk hier op heeft dan de gemiddelde Israëlier.
    Om een indicatie te geven, deze man was een aanhanger van Hezbollah voordat deze politieke ambities kregen en banden met Iran.

    Dit bloedbad had voorkomen kunnen worden als Hamas de staakt het vuren had verlengt onder de voorwaarden die door Israël EN Egypte hadden voorgesteld.
    De versie van Hamas was gewoonweg onmogelijk.

    Vrede in deze regio is een lang, moeizaam proces, de terugtrekking van Israël in 2005 was een goed begin.
    Als de staakt het vuren verlengt was had men daar op verder kunnen bouwen.
    Om maar een voorbeeld te nemen, op de Westbank zijn er verbeteringen zichtbaar, nog niet ideaal, dat geef ik toe maar er is verbetering.
    60 jaar oorlog en haat kan niet in één keer vergeten worden, maar het was aan de beterende hand, helaas dat nu dit gebeurt.

  23. Herhaling van wat je al zei, Rick. Je wenst niet terug te kijken naar de geschiedenis omdat je dan je opvattingen zou moeten herzien.
    Er was geen enkele reden voor om aan te nemen dat het wel goed was gegaan wanneer Hamas het staakt-het-vuren had verlengd, nadat Israel zich om te beginnen niet aan de afspraken had gehouden, dus de blokkade (de aanleiding voor veel ellende) geheel had voortgezet ook toen de Palestijnen geen raketten afschoten, plus dat Israel (beginnend op 4 november) waren begonnen met het doden van Palestijnen. Vanuit Gaza gezien waren er dus twee alternatieven: verder gewurgd worden en niets terug doen, of opnieuw in verzet gaan. Wat ze hebben gekozen is duidelijk.

    Verder ben je niet zozeer op de hoogte van de Isreaelische geschiedenis als wel van de Israelische versie van de Israelische geschiedenis. Die ken ik ook, en die is behoorlijk leugenachtig. Als je die werkelijk wilt kennen heb ik op dit weblog al een reeks van suggesties geleverd, zowel van kritische Israeli’s als van Palestijnen, die tenslotte de belangrijkste andere partij zijn, die je op z’n minst eens aan zou moeten horen.

    Er zijn geen verbeteringen zichtbaar op de Westoever, Rick, ik weet niet wie jou die rotzooi door de strot heeft weten te douwen. De nederzettingen zijn uitgebreid, het aantal checkpoints is vergroot, en de kolonisten zijn steeds agressiever geworden zonder dat het leger durft in te grijpen. Abbas heeft helemaal niets voor elkaar gekregen voor zijn brave gedrag. Voor die paar gevangenen die zijn vrijgelaten zijn er nog veel meer opgepakt. Er is de Palestijnen geen enkel concreet en reëel voorstel gedaan. Ook dat is een les voor de Palestijnen. Er wacht ze geen enkele beloning of verbetering van ene onverdragelijk lot als ze geen verzet plegen. Wat denk je dat mensen dan doen?

  24. los van het hele oorlogsgeweld is er nog een ander element dat verbijsterend is. De mensen in Gaza zitten al sinds het begin van de bombardementen zonder water, zonder stroom, geen eten meer, enorme stress die ik hier niet kan voorstellen behalve enigszins wanneer het hier 0.00 uur is op nieuwjaarsnacht.
    Mijn God, die mensen zitten daar dood te gaan van ellende en wij hier in de westerse wereld zien het aan ……
    Ik zou wat willen DOEN !! Laten zien, laten horen, dat dit niet mag, niet kan, terwijl wij hier ’toekijken’.

  25. “Het is jammer wat daar gebeurt, maar ze verdienen het..” Zo gaat het een beetje in de berichtgeving en algemene meningen. Overal in de wereld wordt ruzie gemaakt, daar zijn we tegenwoordig wel gewend, helaas. Maar dat de beschaafde wereld dit toekijkt, steunt ook nog.. Dat is iets verschrikkelijks. Dat er niemand meer te vinden is om onrecht te stoppen, het minst te veroordelen. Dat voelt, machteloos, hopeloos, verdrietig en woedend. In wat voor een wereld zal mijn dochter opgroeien? En dan vind ik jouw weblog Anja, en de anderen. De goede in de mensheid is nog niet dood. Gelukkig.
    Dankjewel voor je inzet en moed.
    (Ik hoorde dat je man in Gaza is. Ik wens jullie veel sterkte toe.)

  26. Zojuist bij Pauw en Witteman het betoog van voormalig minister van buitenlandse zaken Hans vd Broek. Hij legde haarfijn uit over het ontstaan van deze ellende. Misschien een aanrader voor een paar mensen op dit weblog die niet de geschiedenis van Israel en de Palestijnen kennen. Ik zou zeggen:kijk naar de herhaling, dat wordt eea zeer duidelijk.

  27. Dag Anja,
    wanneer ik berichten zoals deze van Rick lees word ik overvallen door onmacht,
    het doet me verdriet dat mensen op die manier denken,
    ik ben ontroerd over hoe je steeds de juiste argumenten bovenhaalt om zulke versies te weerleggen.

    Nog even reactie op een quote van Rick:
    “Moet het dan zo zijn, dat de kleine man, de grote sterke mag slaan, en dat de grote niks terug mag doen en alles maar over zich heen laten komen?”

    In mijn ogen mag de grote sterke man een klein tikje geven aan de kleine man maar hij moet het kleine mannetje en alle kleine mannetjes die familie zijn, niet vermorzelen!
    En zelfs op dat tikje geven, heeft hij geen recht als hij zelf aan de oorzaak ligt van het tikje: bijvoorbeeld wanneer hij zelf eerst zoveel mogelijk kleine mannetjes had verdreven uit hun dorpje en er dan al zen grote sterke vrienden naartoe had laten komen!

  28. De reactie van Margo Beckmans is heel legitiem. Waaróm komen de omringende landen hun ‘broeders’ van de Hamas niet te hulp? Omdat de omringende landen vinden dat Hamas deze ellende over de palestijnen heeft afgeroepen door hun jarenlange staatsterrorisme.

    Het dagelijks afvuren van raketten, het in gijzeling houden, van de bevolking van het zuiden van Israël duurde nu al jaren. Nimmer hoorde je daar iemand echt iets over zeggen. Nu Israël -en ik zeg niet dat ik alles wat er gebeurd toejuich- zich terecht verdedigt zijn opeens de rapen gaar? Wat wordt er toch met twee maten gemeten!

    Egypte, Jordanië, Libanon en andere Arabische staten spugen feitelijk op de palestijnen. Ze worden misbruikt door die landen om de regio te destabiliseren en meer niet. Dat niemand dat schijnt te snappen..

  29. Zonet bij pauw en witteman Jort kelder en dhr van de broek (voorm. minister v. buitenlandse zaken) Jort kelder bleef maar uitwijden over hamas, wat hamas allemaal fout deed etc. Ikzelf veroordeel de raketbeschietingen van hamas op israel. Maar ik hoor in de media bijna nooit over het feit dat israel de voedselkonvooien naar gaza al maandenlang blokkeert. Ronnie Naftaniel noemt het blokkeren van voedselkonvooien naar gaza “discutabel” (op de website van cidi)

    Ik vind het tegenhouden van voedselkonvooien pure volkerenmoord. De israelische overheid moet de hand in eigen boezem steken en begrijpen dat mensen die verhongeren gek van wanhoop worden. Blokeren van voedselaanvoer brengt heftige reacties teweeg bij de gazaanse bevolking, en terecht.

  30. Niet alleen Al Jazeera geeft nieuws over het afslachten van Palestijnen ook andere internationale nieuwszenders beginnen het meer te doen
    En misschien is deze informatie een duidelijke situatieschets van dit moment.Afslachten van kinderen en de koppige houding van Israël en VS om het afslachten goed te praten
    http://news.yahoo.com/s/ap/20090105/ap_on_re_mi_ea/ml_israel_palestinians
    Via mijn schotel heb ik vernomen, deze aanpak van Israël:
    Israël heeft het conflict internationaal gebracht als een internationale oorlog tegen fundamentalisten en terroristen
    (Vergeten dat er ook vele Christelijke Palestijnen afgeslacht worden).
    Zo probeert Israël, VS en EU mee te trekken in deze oorlog. VS is al een duidelijke bondgenoot van de slachter Israël
    Deze ongelijke oorlog zal waarschijnlijk internationale gevolgen hebben. Ook hier.
    Het begin van 2009, zal de basis leggen van een nog hevige instabiele wereld.
    Want dit conflict zal niet zonder gevolgen blijven voor de mensheid
    Leve het moedige Palestijnse volk dat voor de zoveelste keer
    uitgemoord dreigt te worden door Israël, VS en de lakse en al te positieve houding van EU t.o.v. Israël

  31. Amerika heeft verschillende resoluties bij de VN veiligheidsraad weg geveto’t. Conservatieve christenen in de VS steunen Israel. De organisaties waar zij deel van uitmaken zijn zeer invloedrijk. De conservatieve christenen zijn bij verkiezingen vaak doorslaggevend, een presidentskandidaat die ook maar iets te “anti-israel” is kan geen president worden.

    Veel conservatief christelijke groeperingen hangen ook the revelations of john/de openbaringen van Johannes aan. Hierin wordt het einde der tijden/de apocalyps/het armageddon beschreven. Volgens deze beschrijvingen is het van groot belang dat er een joodse staat, het land van Israel is. Alle joden die zich op de dag des oordeels in het land Israel bevinden kunnen(na te zijn bekeerd tot christen) naar het hiernamaals. Alle niet-christenen gaan volgens dit geschrift naar de hel. Hieronder 2 links van intervieuws met pat robertson over dit onderwerp.
    http://nl.youtube.com/watch?v=uEb7YH_g8NM
    http://nl.youtube.com/watch?v=UACHykQ7iwA

  32. Anja weblog is een rots in de branding.

    Anja bedankt voor je enorme inzet en nogmaals veel sterkte in deze zware tijden!

  33. Ik ben een boek aan het lezen over de neo-conservatieve lobbygroepen in de VS, Er werd ook het e.e.a. geschreven over de steun van conservatief christelijke groepen aan israel. Ik ben wat gaan zoeken op internet en kwam deze filmpjes hierboven tegen. Ik vond het nogal opmerkelijk (de motieven waarom deze groepen israel zo fel steunen) ik weet niet zeker of het iets toevoegd aan de lopende discussie. Maar dat is verder aan de webmaster van deze weblog enzo.

    groetjes van rene

  34. Na de ronduit beschamende paar zinnetjes van Balkenende over de huidige oorlogvoering door Israël in Gaza in “Buitenhof” afgelopen zondag, is het een verademing dat ex-minister en ex-EU-commissaris Hans van den Broek in “Pauw & Witteman” afgelopen avond het woord heeft gevoerd. Hij sprak zich er duidelijk over uit dat Europa bij al deze mensenrechtenschendingen geen verdere samenwerking moet aangaan met Israël. Hij maakte ook goede opmerkingen over de achtergrond en geschiedenis van het conflict, en stelde dat Israël het doel: verdrijving van Hamas zo niet zou bereiken.
    (Er was enig tegengesputter van de rechtse roeptoeters Kelder en Sörensen).
    Aanbevolen om te bekijken.

  35. Wel oud nieuws maar misschien wel belangrijk
    Lees het intervieuw met de verantwoordelijken voor de mensenrechten in Palestina
    Hoe Israël de informatie naar de media bespeeld.
    “Israël houdt geloofwaardige getuigen buiten Gaza”

    Interview met Richard Falk
    NEW YORK, 29 december 2008 – De Mensenrechtencommissaris van de VN, Navi Pillay, gaf de Israëlische regering de volle laag voor de arrestatie en uitzetting van mensenrechtendeskundige Richard Falk. Falk was er op VN-missie om de mensenrechtensituatie in de bezette gebieden te bestuderen.

    “Het is moeilijk uit te leggen wat de Israëlische motieven zijn voor mijn uitwijzing”, zegt Falk. “Maar de zet lijkt wel te passen in een strategie om berichtgeving over de realiteit van de bezetting in de regio, en met name in Gaza, zoveel mogelijk te beperken”.

    Falk, officieel “Speciaal Rapporteur van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten in de Bezette Palestijnse Gebieden”, is professor Internationaal Recht aan verschillende Amerikanase Universiteiten, waaronder Princeton, Ohio State en de University of California.

    De arrestatie en uitwijzing zijn “nooit eerder vertoond en betreurenswaardig”, zei Pillay, die klaagde dat Falk niet alleen gescheiden werd van twee VN-medewerkers, maar ook meer dan 20 uur lang geïsoleerd werd in de Ben Gurion luchthaven. Het werd hem daarbij verboden zijn VN-telefoon te gebruiken. Pillay, die in zijn kritiek werd bijgestaan door Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon, merkte op dat mensenrechtendeskundigen van de VN geen formele uitnodiging nodig hebben van Israël om officiële missies uit te oefenen in de Palestijnse gebieden.

    Op de vraag of Israël iets te verbergen heeft, antwoordt Falk het volgende: “In de voorbije maanden probeerde Israël te beletten dat geloofwaardige getuigen, zoals beursstudenten of journalisten, vertrokken uit Gaza, en tegelijk dat gelijkaardige getuigen de regio binnenkomen. Het is een psychologisch spel dat zeer effectief bleek in de media, en met name in de Verenigde Staten”.

    IPS: Hoe zouden de VN moeten reageren op de weigering van Israël om de Speciale Gezanten, mensenrechtenorganisaties en journalisten toe te laten in de Bezette Gebieden?

    Richard Falk: Ik hoop dat de Verenigde Naties dit incident ernstig nemen. Mijn uitwijzing was uiteindelijk een slag in het gezicht van de VN en een duidelijke schending van de plichten van Israël als lid van de Verenigde Naties. Het is belangrijk die beslissing aan te vechten en te vermijden dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt.

    Hoe moeilijk is het om Israël te laten veroordelen als het zo sterk gesteund wordt door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, drie landen met vetorecht in de Veiligheidsraad?

    De geopolitieke realiteit dat grootmachten Israël onvoorwaardelijk steunen is natuurlijk een groot obstakel voor het Palestijnse streven naar zelfbestuur, en het blijft de Palestijnse bevolking blootstellen aan een harde situatie die schadelijk is voor de volkgezondheid en het welzijn.

    Maar het is belangrijk de hoop niet te verliezen. De strijd tegen Apartheid in Zuid-Afrika leek ook voor eeuwig geblokkeerd door politieke obstakels en machtverhoudingen, maar onvoorziene resultaten produceerden een positieve uitkomst die voor een groot deel het gevolg was van een wereldwijde campagne tegen Apartheid.

    Bij bezettingen kan de situatie onwrikbaar lijken tot ze plots implodeert. De veranderingen in het Oostblok en de Sovjetunie in de jaren negentig zijn daar een goed voorbeeld van.

    Wat zegt u op de Israëlische beschuldiging dat u partijdig bent en vijandig staat tegenover Israël?

    Ik ben nooit vijandig geweest tegenover Israël. Mijn engagement is geweldloosheid en een rechtvaardige vrede voor beide volkeren. Wat Israël “partijdigheid” noemt, is niet meer dan mijn inspanning om de waarheid te vertellen over wat er onder de bezetting gebeurt, en over de wettelijke consequenties daarvan.

    Ik wil met plezier het debat aangaan over de juistheid en eerlijkheid van mijn observaties, maar dat wil Israël natuurlijk vermijden. De beschuldigingen van gebrek aan objectiviteit en vijandschap worden gedaan om de aandacht af te leiden van wat telt: de feiten. Ik wil de aandacht opnieuw verschuiven van mijn persoon naar de situatie van het Palestijnse volk, de ontkenning van de Palestijnse juridische rechten en de verantwoordelijkheid van de VN en soevereine staten om de Palestijnse catastrofe een halt toe te roepen.

    Klopt het dat Israël in de voorbije drie jaar zeven bezoeken door Speciale Rapporteurs van de VN heeft toegelaten?

    Wat klopt is dat mijn voorganger, John Dugard, als Speciale Rapporteur zeven bezoeken gemaakt heeft. Toen zijn verslagen kritischer werden voor de bezetting, begon Israël een harde aanval op zijn persoon, met name toen hij de bezetting vergelijk met de omstandigheden tijdens de Apertheid in Zuid-Afrika.

    Na het einde van de ambtstermijn van Dugard lanceerde Israël een verbeten lobbycampagne tegen mijn kandidatuur als zijn opvolger, en leek het land bijzonder kwaad over het mislukken van die campagne. In het licht daarvan lijkt mijn uitwijzing uit de Bezette Gebieden daarvan een gevolg, een signaal aan de VN dat, als Israël zijn zin niet krijgt, ze de gevolgen zullen voelen. Het is betreurenswaardig dat er nu zo’n spanning heerst in de relatie tussen Israël en de VN. (Thalif Deen, IPS)

    http://www.dewaarheid.nu/dec01/Israel_houdt_geloofwaardige_getuigen_buiten_Gaza.htm

  36. @Rick.
    Het is wel wat simpel Rick. Je hebt een man gesproken en die zegt toevallig dit. Nou, ik heb hier naast me ook een man uit Libanon en Syrie, mijn eigen lief, en die zegt dat Iran achter Hamas staat en ik zeg dan dat Amerika achter Israël staat en zo discussiëren we eindeloos voort en komen telkens een stapje verder in ons gesprek. Maar het gaat niet om de mening van een persoon, Rick, die toevallig iets dichter bij het conflict woont/woonde. Het gaat wel degelijk om feiten en ook de geschiedenis kunnen we niet voor het gemak even laten voor wat het is. Ook jouw standpunt heeft te maken met jouw eigen geschiedenis en dat geld ook voor mijn man en ik.
    Hier valt veel te lezen, dat je enkele weken nodig zou hebben zo niet maanden. Ik volg deze site elke dag en er zijn dagen bij dat ik er niet toe kom alles te lezen!!!
    Anja heeft een zeer logische en duidelijke redeneringstrant, die mij zeer bevalt.Plus een inzet en uithoudingsvermogen dat ongelofelijk is.
    Dank en sterkte Anja.

  37. (38) Rudy, je haalt de zaken door elkaar.
    a. Kun je al weten: het is niet Gaza die het zuiden van Israel ‘in gijzeling houdt’, de bewoners van Sderot kunnen weg. Anderhalf miljoen mensen in Gaza kunnen dat niet. En je kunt ondertussen weten wat de aanleiding was voor het Palestijnse verzet, de bezetting, de blokkade. Een volstrekt onleefbare toestand. Je kunt ook weten dat Hams bereid was tot een wapenstilstand, en nog is, op voorwaarde dat de blokkade wordt opgeheven en de mensen in Gaza weer een klein beetje normaal kunnen leven.

    b. Wat je ondertussen ook kunt weten is dat de slogan ‘Israel moet zich toch kunnen verdedigen’ heel eenzijdig wordt gebruikt. Want de Palestijnen hebben dat recht ook, en hebben nog veel meer reden om zich te moeten verdedigen.

    Het is al zo vaak gezegd: als je niet wilt zien dat het hier gaat om een bezetting, met twee buitengewoon ongelijke partijen, dan snap je niets. En dan moet je ook echt niet meer bij mij zijn want ik krijg er een punthoofd van om steeds maar weer te moeten uitleggen wat je nu echt, echt, kunt weten.

    Voor de Arabische landen moet je naar de voorafgaande geschiedenis kijken en niet alle landen op een hoop vegen. Die Arabische landen – nu toch maar even heel algemeen – zitten klem tussen hun bevolking die grotendeels op de hand van de Palestijnen is, en hun belangen als regime, soms afhankelijkheid van de VS, maar in ieder geval de wens om niet mee de oorlog in getrokken te worden. Egypte heeft de vrede, of noem het wapenstilstand met Israel vol weten te houden. En zij zijn bang voor Hamas omdat ze het zelf erg te stellen hebben met hun islamitische broederschap. Ook zijn ze bang voor een geweldige toestroom van Palestijnse vluchtelingen. Maar als ze de grens dicht blijven houden terwijl er aan de andere kant een broedervolk crepeert krijgen ze het aan de stok met hun eigen bevolking. Het is dus nogal ingewikkeld. Maar een ding: je hoeft niet de schuld voor de toestand bij de Arabische landen te leggen. Het is de gewelddadige bezettingspolitiek van Israel die het probleem veroorzaakt, en die de regio lamlegt, en de hele wereld splitst.

    Overigens komend de Arabische landen de Palestijnen wel te hulp met geld en goederen. Die komen alleen heel moeilijk de grens over.

  38. zou het geen goed idee zijn indien nl een deel van de gewonde slachtoffers hier op zou vangen en verzorgen?

  39. Nee. Als ze Gaza al uitkomen zijn ze zeer zwaar gewond, en moeten verzorgd worden dichterbij, ook al omdat er dan nog enige kans is dat hun familie bij ze kan zijn. Wat wij doen moeten is hulp sturen naar hen. En druk uitoefenen dat de aanval op moet houden.

  40. Heb gisteravond ook oud minister Hans v.d.Broek gezien bij Pauw & Witteman. Ik was geneigd hardop hoera te roepen voor de manier waarop hij onverstoord en helder zijn standpunt naar voor bracht ondanks de venijnige interrupties van Jord Kelder.
    Tegelijkertijd is het bedroevend om ook hier te zien hoe mensen vastgeroest vasthouden aan hun idee van een Israël dat bedreigd wordt door de hele regio van Arabische landen. Toch, ook weer een teken dat Israël wel degelijk bezig is zich in eigen voet te schieten. Meer en meer mensen wordt de ogen geopend.

  41. Ik hou de geschiedenis erbuiten, omdat dit dan zo’n lang gesprek zou worden met feiten, en meningen etc. alles door elkaar gehusselt. dat we de draad zouden kwijtraken.
    Ook kunnen we niks aan de geschiedenis veranderen, en moeten we kijken naar de toekomst, en de mogelijkheden om tot een DUURZAAM proces te komen, en zolang Hamas in zijn handvest heeft staan dat het uiteindelijke doel alle Joden doden is, zal dat een lastige tot onmogelijke opgave zijn.
    Natuurlijk zijn de MENINGEN van de mensen die ik gesproken heb geen feiten, en zo zie ik ze ook niet.
    Net zoals jullie hier een mening geven, en ik die van mij.

    Het feit is wel, dat er al voor honderden jaren Arabieren en Joden in dat gebied wonen, en van beide kanten is er al honderden jaren geweld.
    Om deze reden is ook de staat Israël gesticht, omdat een één staat waren zowel Joden als Arabieren naast elkaar leefden niet werkte.
    (Niet dat de situatie zoals het nu is zo geweldig heeft uitgepakt).

    Wat ik wel denk is dat als de Israëlische staat, direct vanuit de VN resolutie algemeen aanvaard was, dan was er nu geen probleem geweest.

    De oorlog in 1948 leidde tot het verdrijven van de Arabieren van Israëlisch grondgebied, net zoals de daaropvolgende oorlogen, dit nog verergerde, en de mogelijke terugkeer van Palestijnen.
    Ook is het jammerlijk dat Arafat in 2004 het voorstel van het terruggeven van 94% van de door de Palestijnen geclaimde gebieden over een periode van 25 jaar, op het laatste moment jammerlijk faalde.

  42. Aanvulling op mezelf:

    Om tot vrede te komen, ben ik het wel met jullie eens, dat de regering van Israël nou eens harder moet optreden tegen de orthodoxe Joden, die zelf ook geen vrede willen en maar door blijven koloniseren.

    Ik blijf bij mijn mening dat Israël deze keer het recht had om iets terug te doen, in welke proportie laat ik me verder niet uit, dat is allemaal nogal makkelijk te zeggen vanuit het veilige Nederland.

  43. Het ia absoluut niet waar dat er altijd geweld was tussen joden en Arabieren, Rick. Dat is pas begonnen met de komst van de zionisten. Er was geen strijd tussen de daar toen wonende joden en de Arabieren. Beiden waren ze tegen het zionistisch plan om daar een joodse staat te vestigen.

    Het is ook niet waar dat de Palestijnen nu een staat zouden hebben als ze het verdelingsplan hadden geaccepteerd.

    Het is ook niet waar dat de Palestijnen verdereven zijn in de oorlog, de helft was al op de vlucht gejaagd daarvoor. Lees Pappe.

    En het is ook al niet waar dat het Arafat was die het ‘genereuze aanbod’ van Barak afwees.

    De kolonisten zijn gefinanceerd en bewapend door Israel, die zonder hen nooit hun bezettingspolitiek hadden uit kunnen voeren.

    En als Israel het recht heeft om zich ’te verdedigen’ dan hebben de Palestijnen dat ook.

    Allemaal hele hele oude koek, Rick, je werkt gewoon het vaste lijstje af, kijk bij dossier, de zionistische canon. Het is allemaal al uitgebreid weerlegd, en je kunt dat allemaal vinden op dit weblog.

  44. Wellicht ten overvloede, maar hier maar weer een oproepje: stuur uw hulp aan Stichting Kifaia, gironummer is 8207589, ten name van Stichting Kifaia, Amsterdam. Uw gift is fiscaal aftrekbaar. Aldus de website. Als strakjes de hulpverleners het gebied in mogen, zullen ze heel veel geld nodig hebben om alle, voor het leven gehandicapte mensen, te kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *