Dag negentien

00a090113-gaza-cook.jpg

Schatting: het gaat nog twee dagen duren.

Zoals het gaat, in Gaza:

Het Israelische leger schoot een raket af op een flatgebouw. De bewoners renden naar buiten, wetend dat er meestal een tweede raket komt, en de eerste bedoelt is om de mensen er uit te jagen. Maar niet iedereen kwam op tijd weg, een achtienjarig meisje werd gedood door de tweede raket, en vier bewoners, waaronder twee kinderen raakten gewond. Vervolgens probeert het medische personeel de gewonden te helpen en uit het gebouw te halen. Dan volgt de derde raket. Nog twee doden, de zus van de eerste dode vrouw die haar ging zoeken, nog een vrouw, nog vijf gewonden. Plus de arts, Issa Salah, 27 jaar, die de gewonden te hulp was gekomen. Dood. Op minstens vier plekken maakte het leger het gisteren onmogelijk dat de medische reddingsteams bij de gewonden konden komen. En het is voor het medische personeel onmogelijk om hun werk te doen zonder dat hun eigen leven in gevaar komt. Het zijn de echte helden in Gaza. Zie Amira Hass, hier.

Hoewel de oorlog tegen Gaza nog niet is afgelopen is het geen voorpaginanieuws meer. Twee thema’s komen nu aan de orde: dat er onderzoek moet komen naar wat er exact is gebeurd. Doordat Israel geen journalisten of internationale waarnemers toeliet, en de paar journalisten die nog ter plekke waren uit vele gebieden zijn geweerd, moeten we het hebben van de rapportage van de aanwezige hulpverleners en de Palestijnen zelf.

Op twee punten is onafhankelijk onderzoek noodzakelijk:

De schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht door Israel. Zie ook een opinieartikel vandaag in Trouw door een aantal juristen, hier.
Zie ook het artikel van Astrid Essed, op het Allochtonenweblog, hier.
En zie een artikel op Electronic Intifada, hier.
En zie hier.

Maar ook is er onderzoek nodig naar de vele beweringen die de Israelisch propagandamachine heeft gedaan, zoals dat de Palestijnen vrouwen en kinderen gebruikt hebben als schild, en dat dat de reden zou zijn dat er zoveel burgers gedood zijn, of gemaakte excuses voor bombardementen, dat er Hamasstrijders verstopt zouden zitten in VN scholen of onder het ziekenhuis. Die beschuldigingen zijn ernstig, en gaan de wereld rond zonder dat er maar een spoor van bewijs voor is. Ze worden ook niet bevestigd door de hulpverleners die de dagelijkse gang van zaken in Gaza observeren. John Ging, het hoofd van de UNRWA, heeft opgeroepen tot een onafhankelijk internationaal onderzoek, want die werd zichtbaar ziedend van de beschuldigingen. Dit is het tweede punt dat boven tafel moet komen: dat Israels propagandamachine willens en wetens leugens heeft verspreid, terwijl er vrijwel niemand in Gaza aanwezig is die die op basis van onafhankelijkheid en deskundigheid tegen kunnen spreken.

En de mensen die maar al te graag Israel in bescherming willen nemen, en de leugens graag willen geloven, denken vaak niet na, en kennen de situatie niet. Zo is het buitengewoon onwaarschijnlijk dat de medische staf van Shifa Hospital, waaronder veel buitenlandse artsen, hun eigen leven en dat van hun patienten in de weegschaal zouden stellen door in het ziekenhuis Hamasstrijders te verstoppen. Het is ook buitengewoon onwaarschijnlijk dat Hamas vrouwen en kinderen als schild zouden gebruiken – niet alleen zijn dat gewoon mensen die van hun vrouwen en kinderen houden, ze weten ondertussen heel goed dat Israel geen enkel respect heeft voor vrouwen en kinderen. Een paar jaar geleden probeerde een groep vrouwen hun mannen te redden die opgesloten zaten in een moskee, en beschoten werden, door om de moskee heen te gaan. Het leger schoot gewoon ook op de vrouwen, er stierven er twee, een paar werden gewond. Ik ken een van de vrouwen die voor de rest van haar leven verlamd is. Kortom: leugens. Maar dat zeg ik vanuit mijn ervaringskennis, en het is belangrijk dat duidelijk wordt dat Israël rekent op ons vijandbeeld over Hamas, als bloeddorstige fanatieke moslims die hun eigen kinderen nog op zouden offeren voor de jihad, en dus veel mensen wijs kunnen maken wat ze willen. En dus is het belangrijk dat ook de propagandamachine van Israel wordt ontmaskerd.

Een samenhangend thema is de schade die aangericht is aan het image van Israël door de vele burgers die er gedood zijn. Voor veel mensen, ook de ‘vrienden van Israël’ is er een grens overschreden, ze hebben het steeds moeilijker om dit nog goed te praten. Barak Ravid sprak met een Europese ambassadeur in Israel (artikel hier.) :

A few days ago, I met a European ambassador stationed in Israel. The man, a great friend of Israel, launched an emotional monologue and spoke from the bottom of his heart.

“Make no mistake,” he said. “I understand why you embarked on the operation in Gaza, and many of my colleagues also understand and even support it, but a few days ago you started to cross red lines.”

The ambassador continued, reiterating his support and his love for Israel. “We too would like to damage Hamas, we too would not sit by quietly if they were firing rockets at us,” he said. “It was clear to us that innocent people would be hurt in any operation in Gaza, and we were prepared to accept that up to certain limit, but in the past few days it seems that your action is getting out of control, and the harm to civilians is tremendous.”

The straw that broke the camel’s back for that ambassador was the Red Cross report from Gaza that small children had been found wounded, near the corpses of their mothers, under the ruins of their homes, and other reports of civilians on the verge of dying in places ambulances could not reach because of the fighting.

“The international organizations in Gaza are talking about 200 dead children,” he said. “I don’t know how to explain these things to myself, never mind to my government,” added the ambassador. “Your action is brutal and you don’t realize how much damage this is causing you in the world. This is not only short term. It’s damage for years. Is this the Israel you want to be?”

A similar message also came across in a conversation that President Shimon Peres had with the delegation of European foreign ministers who came to Jerusalem a week ago. Benita Ferrero-Waldner, the European Union Commissioner responsible for External Relations and European Neighborhood Policy, said to Peres: “You have the right to self-defense, but what is happening in Gaza is beyond all proportion. I am telling you, Mr. President, Israel’s image in the world has been destroyed.”

Alweer een uitstekend artikel van Amira Hass, die er net als Avi Schlaim op wijst dat de geschiedenis niet is beginnen met het afschieten van raketten:

History did not begin with the Qassam rockets. But for us, the Israelis, history always begins when the Palestinians hurt us, and then the pain is completely decontextualized. We think that if we cause the Palestinians much greater pain, they will finally learn their lesson. Some term this “achievement.”

Nevertheless, the “lesson” remains abstract for most Israelis. The Israeli media prescribes a strict low-information, low-truth diet for its consumers, one rich in generals and their ilk. It is modest, and does not boast of our achievements: the slain children and the bodies rotting under the ruins, the wounded who bleed to death because our soldiers shoot at the ambulance crews, the little girls whose legs were amputated due to horrible wounds caused by various types of weaponry, the devastated fathers shedding bitter tears, the residential neighborhoods that have been obliterated, the terrible burns caused by white phosphorus, and the mini-transfer – the tens of thousands of people who have been expelled from their homes, and are still being expelled at this very minute, ordered to cram into a built-up area that is constantly growing smaller and is also under sentence of incessant bombing and shelling.

Hier het hele artikel, als ik tijd heb zal ik het vertalen want het is belangrijk. hier.

30 gedachten over “Dag negentien

 1. Dag Anja, laat je het me weten als je hulp nodig hebt bij het vertalen van artikelen? Ik ben vertaler Eng-Ned en wil graag helpen.

 2. Ria, als jij tijd hebt om het artikel van Amira Hass te vertalen, History does nog begin with the Qassams, link hierboven, dan zou dat fantastisch zijn.

 3. Als het tot onafhankelijk onderzoek komt, wat me een goede zaak lijkt, dan dan mag ik hopen dat u ook vindt dat wat onder de verantwoordelijkheid van Hamas is gebeurd ook onderzocht moet worden. Zowel wat betreft schendingen van mensenrechten als de propaganda. Het zal denk ik een hele tour worden die onafhankelijke, niet bevooroordeelde, neutrale onderzoekers te vinden.

 4. In Noorwegen zijn de twee Noorse artsen uit Gaza aangekomen, die foto’s en beeldmateriaal hebben over het niet-toegestaane gebruik van bommen door Israël. Zij gaan nu deze foto’s en beeldmateriaal aan het verspreiden en in overleg met de Noorse regering en advokaten bekijken wat ze kunnen doen om deze schending van internationaal recht voor te dragen voor het internationaal gerechtshof
  Ze worden alleen tegengewerkt door Abbas, want hij kan als president van de Palestijnen dat voorleggen aan het internationaal gerechtshof.
  Abbas vervult een twijfelachtige rol in het geheel, een onbetrouwbare rol ten aanzien van de Palestijnen.

  Verder zijn er diverse initiatieven om naar Gaza te gaan.
  Vanaf Cyprus is een boot met hulpgoederen onderweg. Dezelfde
  boot die al eerder in Gaza is aangekomen en dwars door de Israëlische boycot is gevaren. Venezuela heeft een vliegtuig met hulpgoederen gestuurd en wacht om dat naar binnen te brengen.
  Er zijn ook ministers mee voor onderzoek. En George Galaway gaat met een aantal belangrijke mensen met vrachtwagens met hulpgoederen in een konvooi van Engeland via Frankrijk, Spanje, Marokko, Noord-Afrika naar Egypte om ook die goederen in Gaza af te leveren.
  Het wordt nog druk bij de poort van Rafa.
  Misschien kunnen wat sterke vrachtwagens de poort omver rijden, zodat er eten en medicijnen afgeleverd kunnen worden.

 5. (3) Dat staat er al, F.Vader.

  Dank je wel, Marilyn. Op dit moment, met de overdaad aan nieuws van Engelse bronnen, is de behoefte vooral andersom.

 6. weer het zoveelste bloedbad! hoeveel doden en gewonden moeten er nog vallen?! en wat daar allemaal nog meer gebeurt, wat wij nu nog helemaal niet eens weten, doordat er geen journalisten mogen zijn.
  opvallend dat Amnesty zo stil is. we krijgen heel vaak bliksemacties via de mail en nu niets…! op hun website gekeken en daar staat dan een handtekeningenactie, maar die heb ik niet getekend, want het dodental is helemaal niet bijgewerkt en het is weliswaar een oproep aan israel, maar ook aan Hamas om te stoppen met hun “misstanden”…

 7. Ik lees anders dit:

  Op twee punten is onafhankelijk onderzoek noodzakelijk:

  De schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht door Israel.

  Dat kwam op mij eenzijdig over.

 8. Aanstaande zaterdag houdt het CDA een landelijke Nieuwjaarsreceptie in de Philharmonie in Haarlem. De dames en heren gaan gezellig aan de bitterballen terwijl in Gaza, met hùn zegen, de bommen vallen en al drie weken lang dood en verderf wordt gezaaid!
  Wij willen de CDA aanhang confronteren met onze mening over de steun die de CDA-politici Balkeneinde en Verhagen aan deze vuile oorlog geven. Door Israël te blijven steunen, maken zij zich medeplichtig aan oorlogsmisdaden!
  We gaan dus demonstreren!
  We verzamelen a.s. zaterdag bij de ingang van de Philharmonie, Lange Begijnstraat 11 te Haarlem, om 13.15 uur. Het einde van de demonstratie is vermoedelijk rond 14.30 uur.

 9. Ik las dit in Haarets;

  Maar de link is inmiddels weg

  Last update – 02:58 11/01/2009
  Gaza residents: IDF troops posing as Hamas men
  By Amira HassHaaretz Correspondent ,
  :Tags hamas, israel news, israel

  .The testimonies of Gaza Strip residents are revealing new details about the Israel Defense Forces’ mode of operation there. In the past two days, Beit Lahia residents forced from their homes said soldiers were posing as members of Hamas’ armed wing while advancing on the ground

  .The daily pauses in bombing allow Gazans to meet with the displaced – most of whom are housed in an UNRWA school – and hear their stories

  “.Gaza resident S. told Haaretz he heard several people say they saw armed men wearing the uniforms and symbols of the Iz al-Din al-Qassam Brigades, who “called out to each other in Arabic, as if they had caught a collaborator, and then, with the element of surprise, went into the houses

  .A Gaza radio station warned that troops posing as locals were driving a vehicle normally used by paramedics. Residents said the radio broadcaster listed the vehicle’s license plate number and color

  .Haaretz has also learned that one of the army’s methods for evacuating a home is to fire a missile toward its upper level. That is how B.’s house in Sajaiyeh was destroyed. It was bombed just a few minutes after a missile struck and 40 shell-shocked family members walked out of the house

  .The IDF has also forced at least 40,000 people to leave their homes in agricultural and border areas. In Rafah, most of the 20,000 people removed from their homes were lodging with relatives and not in UNRWA facilities

 10. Misschien is het weer weggehaald omdat er nog te weinig bewijs voor is, Ina.
  Het is wel een bekende methode, dat Israeli’s zich verkleden als Palestijnen, dat is in het verleden vaker gebeurd.

 11. (8) Wat jij noemt was punt een, en dit was punt twee: “Maar ook is er onderzoek nodig naar de vele beweringen die de Israelisch propagandamachine heeft gedaan, zoals dat de Palestijnen vrouwen en kinderen gebruikt hebben als schild, en dat dat de reden zou zijn dat er zoveel burgers gedood zijn” enz.

 12. We praten langs elkaar heen vrees ik. Dat onafhankelijk onderzoek waar je voor pleit in die twee punten, is dat nu inclusief of exclusief hetgeen onder de verantwoordelijkheid van Hamas is geschied. Dat onderzoek lijkt me dat er moet komen maar het heeft geen zin als niet naar het (wan)gedrag van beide partijen in het conflict gekeken wordt.

  Frans

 13. Je moet gewoon even lezen wat er staat, Frans. Ja, ook de beschuldigingen aan het adres van Hamas moeten onderzocht worden, vooral omdat er nog geen schijn van bewijs voor is.

  Dat er aan de kant van Israel sprake is van ernstige schendingen, dat is al heel erg moeilijk te ontkennen, omdat een aantal feiten al bekend zijn, fosfor op dichtbevolkte gebieden, verhinderen van medische hulp, een geheel disproportioneel aantal burgerdoden – laat dat vooral onderzocht worden.
  Aan de kant van wat Hamas gedaan zou hebben horen we tot op heden alleen de Israelische beschuldigingen, die niet worden bevestigd door de hulpverleners en de paar journalisten die daar aanwezig zijn. Dus ja, laat dat vooral ook onderzocht worden, zoals ook John Ging, het hoofd van de VN bepleit.
  De kans dat Israel onafhankelijke en deskundige onderzoekers binnen laat is heel klein. Aangezien Israel dat ook bij eerdere gelegenheden heeft geweigerd, Jenin bijvoorbeeld, en het er volgens mij naar uit ziet dat Israel op beide punten vooral te verliezen heeft.
  Maar pleit vooral voor onafhankelijk onderzoek, en als ik zal blijken ongelijk te hebben zal ik dat ruiterlijk toegeven.

 14. En, Samasimo, de beelden kennen we, ondertussen, en ze zijn gruwelijk. We weten het. En in mijn inschatting werkt het niet om nog meer gruwelijke beelden te vertonen. Vandaar dat ik het niet nodig vond om ze op mijn weblog te zetten. Met dank voor jouw inzet, trouwens.

 15. @ Anja:
  Je zou moeten weten dat Jenin nu niet echt een goed voorbeeld is. De Palestijnen hebben toen de boel flink lopen te verdraaien met uit de duim gezogen aantallen slachtoffers en dergelijke. Palestijnse bronnen hadden het over rivieren bloed en duizenden doden en dat bleken er uiteindelijk 45. Vele onafhankelijke onderzoeken bewijzen dit waaronder, hier een VN rapport http://www.un.org/peace/jenin/index.html.

 16. Weet niet wie verder het 8 uur journaal heeft gezien van vandaag. Neemt de NOS ook nog de enige zender op de korrel die vanuit Gaza zelf bericht. De Lafbekken. Ze zouden de Hamas steunen en te veel de gewonden en doden in beeld brengen en te weinig de Israëlische gewonden. Weer om woest van te worden. Ik spuug op het NOS Journaal. Ze maken me zo misselijk. Sorry Anja, niet to the point maar wel een Nationale Schande betaald met ons belastinggeld.

 17. Sander, hartelijk dank voor je bijdrage, je illustreert precies wat ik bedoel. Want wat staat er op de eerste pagina van dat rapport? The report was written without a visit to Jenin. Het is bekend dat er onduidelijkheid was over het aantal doden. Hoe had dat voorkomen kunnen worden? Door er voor te zorgen dat er onafhankelijke waarnemers en journalisten waren toegelaten. En dat gebeurde dus niet. En dat gebeurt dus nu ook niet. En of er na afloop van de oorlog toestemming komt van Israel om onderzoek te doen is dus zeer de vraag.

 18. Ja, Leo, daar werd ik ook goed ziek van. De enige journalisten die daar nog aan het werk zijn omdat ze daar al waren voor de oorlog worden zachtjes in discrediet gebracht. Ik volg het dagelijks. Ja, ze zijn partijdig, zoals iedereen dat is die nog een hart en een geweten heeft en geen bord voor de kop. Maar tegelijk voldoen ze aan de beste criteria van de journalistiek, feiten laten zien ook als het harde feiten zijn, kritische vragen aan de machthebbers en het principe van hoor en wederhoor. Israel kan zeker niet klagen dat ze op AlJazeera niet aan het woord komen. Ik zie die kop van Tzipi Livni die beweert dat er niet op burgers wordt geschoten in ieder geval veel te vaak, ik ga dan maar weer even een plasje doen. De suggestie dat AlJazeera niet deugt omdat ze te partijdig zouden zijn was subtiel. Al die akelige beelden die je niet op de westerse zenders ziet, inderdaad. Laat de NOS beelden zien van die dooie kindertjes met hun vader. Zeggen ze er even bij dat die beelden te erg zijn, en hangen er dus zo’n vaag strookje over. Wat wij dus niet mochten zien: twee keurige zwarte kogelgaatjes in een kinderlijfje.
  Inderdaad, daar wordt een normaal mens beroerd van, en dan zou je wel eens partij kunnen kiezen en dat kunnen we niet hebben.

 19. Ik heb heel wat interviews gezien op Al Jazeera en ze zijn daar ook niet mals voor Hamas woordvoerders. Maar die geven tenminste antwoord. De woordvoerders van Israel zoals Leibovitch hebben maar twee zinnetjes uit hun hoofd geleerd: 1. Het is niet waar 2. Als het toch waar is dan is het de schuld van Hamas.
  Toch blijf ik me verbazen over die logica van het menselijke schild. In bijna alle nazi-films en litteratuur heb je wel scenes van een verzetsstrijder die zich verstopt in een dorp. Zodra hij/zij ontdekt wordt, worden er als straf een paar honderd mensen uit het dorp geexecuteerd. Dit wordt altijd gebruikt om te laten zien hoe in en in slecht die nazi’s zijn.
  Maar nu lijken erg veel mensen het opeens normaal te vinden en is het helemaal niet meer verkeerd.
  Het kan nooit en te nimmer goedgepraat worden om 1,5 miljoen mensen collectief te straffen voor het gedrag van hooguit enkele duizenden strijders, waar die ook zitten!

 20. Het is helaas zo dat zelfs CNN vele malen meer beelden geeft vanuit Gaza en ook vele malen objectiever is dan de NOS televisie.
  En dan hebben we het nog niet over Radio 1, die gewoon de gebeurtenissen in Gaza negeert en in plaats daarvan uitgebreid bericht over een trainer in Arnhem die is ontslagen, inclusief een interview met deze man. Te triest voor woorden allemaal.

 21. Ooit heb ik ook op school gezeten en was mijn docent toen al duidelijk met voorbeelden geïllustreerd dat neutrale pers niet bestaat. Ik heb er ook geen moeite mee dat Al Jazeera parij kiest voor de slachtoffers van dit conflict. Niemand doet het verder, durven het niet, kunnen het niet of willen het niet. Wat die man die het kind liet zien zei was alleen maar: Kijk wat Barak doet met dit kind en met diet kind en met dit kind. Afschuwelijke beelden, maar wel de harde werkelijkheid.
  In het journaal bijna net zoveel tijd voor 1 raket van Hezobollah die in Israel in een weiland terecht komt. Viel me nog mee dat er daar weer een kind niet naar pianoles kon… grrrr

 22. “Het is bekend dat er onduidelijkheid was over het aantal doden.”

  Mag ik hier uit afleiden dat jij nog steeds geloofd in de verhalen dat er tussen de 500 en duizenden slachtoffers in Jenin gevallen zijn??? Zelfs de PA praat over 57 slachtoffers.

 23. Dodental bij de Palestijnen inmiddels 1010, waarvan bijna de helft vrouwen en kinderen en aan israelische zijde 14 doden (3 burgers) en “het kabinet blijft erbij dat het geweld van israel in de Gazastrook niet als buitensporig kan worden beschouwd”…
  Den Haag heeft geen objectieve gegevens en kan daarom geen oordeel geven…Nee, de Palestijnen hebben zeker alle gruweldaden in scène gezet of verzonnen? Dit is toch echt te absurd voor woorden!

 24. ter info: op http://www.freegaza.org
  1) Scandal: “UN blocks access to Free Gaza Movements website”
  2) Day 19 of the israeli war on Gaza by Sameh A. Habeeb:
  “israeli MP and Leader Afghdor Liberman says that “Gaza has to be erased from the map by nuclear bombs, like what Americans used in Hiroshima and Nagasaki”…

 25. (21) Ik snap dat je bij dat beeld komt van die verzetsstrijders die zich verstoppen in een dorp, Engelbert. Maar zo is de realiteit in Gaza niet. Hamas is niet een guerillaleger dat van buiten komt. Zij zijn gewoon Gazanen. Ik ken het huis van Haniye. Die woont, die woonde want nu zit hij daar natuurlijk niet meer en ook zijn huis is plat gebombardeerd met medeneming van enkele buren, gewoon midden in Shati kamp. Hamasmensen verstoppen zich niet tussen de bevolking, ze zijn de bevolking. En het zou toch een beetje absurd zijn om te eisen dat ze met z’n allen zichtbaar op het strand gingen zitten om zich daar aan gort te laten bombarderen.

  Wat ik wel weet dat Hamas heeft gedaan: ze hebben zoveel mogelijk gebouwen ontruimd waarvan ze dachten dat die doelwit konden worden, en ze hebben zeker zoveel mogelijk gedaan om burgers niet nodeloos in gevaar te laten komen. De vraag is alleen waarheen zij nog geëvacueerd hadden kunnen worden, als je weet wat wij inmiddels weten, dat zelfs begraafplaatsen en voetbalstadions door Israel gezien worden als ‘legitieme Hamasdoelen’ en mensen ook nog om kunnen komen als ze proberen te schuilen in een VN-school.

  En nog een punt: Hamas is niet alleen een verzetsorganisatie, ze zijn ook de overheid van Gaza. En uiteraard zitten de scholen, de universiteiten, de politiebureau’s van Hamas midden in de woonkernen, en raak je dus burgers wanneer je die bombardeert. Waarna vervolgens Israel beweert dat ‘Hamas zich schuil houdt tussen de bevolking’ en dat het hun schuld is als er burgers sneuvelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *