Oorlog als kinderspel

000averkleind2-1.jpg

Te gast: Gideon Levy
Vertaling Anja Meulenbelt
Oorspronkelijke tekst: hier.

Deze oorlog tegen Gaza was een luxe oorlog. Vergeleken met vorige oorlogen was het kinderspel – piloten die bombardeerden alsof ze op oefening waren, tanks en artilleriesoldaten die schoten van achter hun pantsers, commando’s die hele straten verwoestten vanuit hun dreigende gepantserde voertuigen zonder enige ernstige tegenstand te ervaren. Een groot, breed leger vecht tegen een weerloze bevolking en een zwak, ongeregeld stelletje strijders die in het merendeel de gevechtszones al zijn ontvlucht, en nauwelijks in staat zijn om nog weerstand te bieden. Dit moet hardop gezegd worden, voordat we het zegevierend gaan hebben over onze heldhaftige overwinning.

Deze oorlog is ook kinderspel vanwege de slachtoffers. Eenderde van degenen die in Gaza zijn gedood zijn kinderen – 311, volgens het Palestijnse Ministerie voor Gezondheid, 270 volgens menrechtenorganisatie B’Tselem – op het totaal van duizend doden zoals die gisteren geteld waren. En ook van de 4500 gewonden bestond eenderde uit kinderen, 1550 volgens de cijfers van de VN. Waarmee het aantal kinderen dat sinds het begin van de grondoperatie was gedood is verdrievoudigd.

Dat is een te hoog percentage, welke ethische of humanitaire normen je ook hanteert.

Het is al genoeg als je de beelden ziet van Shifa ziekenhuis, en te weten hoeveel verbrande, bloedende en stervende kinderen daar liggen. We hebben in de geschiedenis vele wrede oorlogen meegemaakt met vele doden als gevolg. Maar dit slaat alles, eenderde van de slachtoffers kinderen, dat hebben we in de recente geschiedenis nog niet gezien.

God heeft geen erbarmen met de kinderen in de kleuterscholen van Gaza, en het Israelische leger heeft dat ook niet. Dat krijg je wanneer je een oorlog voert in een dichtbevolkt gebied met zoveel kinderen. Bijna de helft van de bevolking van Gaza is onder de vijftien.

Ongetwijfeld zal geen enkele piloot of soldaat de oorlog in gegaan zijn om kinderen te doden. Geen van hen was dat van plan, maar kennelijk was ook geen van hen van plan om dat niet te doen. Zij gingen de oorlog in nadat het leger al 925 Palestijnse kinderen en jongeren had gedood sinds mei 2000.

Het is onvoorstelbaar hoe groot de onverschilligheid is van het publiek voor deze cijfers. Geen duizend propagandisten en apologeten kunnen deze misdadige moordpartij nog goedpraten. Je kunt wel proberen om de schuld in de schoenen van Hamas te schuiven, maar geen mens die zijn verstand er nog bij houdt zal die idiote, foute propaganda nog geloven na de beelden en de cijfers te kennen die ons uit Gaza bereiken.

Je kunt beweren dat Hamas zich verschuilt tussen de plaatselijke bevolking, alsof het Ministerie van Defensie in Tel Aviv niet geplaatst is midden tussen de burgerbevolking, en alsof er nog plaatsen in Gaza te vinden zouden zijn die niet midden tussen de burgerbevolking zijn. Je kunt beweren dat Hamas kinderen gebruikt als menselijk schild, alsof wij in ons eigen verleden geen kinderen rekruteerden om te vechten toen we een staat stichtten.

Het overgrote deel van de kinderen van Gaza stierf niet omdat ze als menselijk schild werden gebruikt of omdat ze gerecruteerd waren door Hamas, ze stierven omdat het Israelische leger hun bommen afgooiden op iedereen. Omdat het leger schoot op hun families en hun flatgebouwen. En dat is waarom het bloed van Gaza’s kinderen aan onze handen kleeft, en we nooit meer ontkomen aan die verantwoordelijkheid.

De kinderen van Gaza die dit overleven zullen het niet vergeten. Je hoeft de prachtige film maar te zien van in Nazareth geboren Juliano Mer Khamis, “Arna’s children”, om te begrijpen wat we aan broeiplek in het puin en het bloed achterlaten. Die film toont hoe de kinderen van Jenin – die gruwelen hebben meegemaakt die nog minder erg waren dan die in Gaza – opgroeiden om strijders en zelfmoordactivisten te worden.

Een kind dat heeft meegemaakt hoe zijn huis werd verwoest, zijn broer vermoord en zijn vader vernederd, zal niet vergeven.

De laatste keer dat ik toestemming kreeg im Gaza te bezoeken, in november 2006. ging ik naar de Indira Ghandi lagere school in Beit Lahia. De kinderen maakten tekeningen van wat ze de vorige dag hadden meegemaakt: een Israëlische raket die was afgevuurd op hun schoolbus, waarbij hun lerares, Najwa Halif, voor hun ogen werd gedood. Ze waren in shock. Het is mogelijk dat een paar van hen nu zelf dood of gewond zijn.

5 gedachten over “Oorlog als kinderspel

  1. Met bommen zaait I. het onkruid/onkruit/de bloemen van het kwaad van de volgende oorlog. Natuurlijk zal de gebombardeerde generatie niet vergeten.
    I. kan dit nooit meer goed maken. Het eeuwigdurend conflict is gezaaid. I. zal waarschijnlijk nooit bereid zijn zich terug te trekken binnen de grenzen van 1967. I. zal nooit bereid zijn de slachtoffers uit verleden en heden bij benadering te compenseren.
    Compensatie voor het plat bombarderen van kinderen is immers niet mogelijk. Ik schrijf het zo plat mogelijk en het is nog een platte waarheid ook.
    En dan dat schandalige geneuzel van de volksvertegenwoordigers in de 2e kamer. Het steekt zo schril af tegen de werkelijkheid van Gaza. Buitenproportioneel of buitensporig? Ik ben zowel buitenproportioneel als buitensporig beledigd door het optreden van de 2e kamer als collectief geweten van Nederland.
    De 2e kamer kan alleen maar het optreden van I. zonder reserve veroordelen. Met als gevolg vergaande diplomatieke stappen binnen de europese commissie en bilateraal tegen I.

  2. De heer F. Timmermans staatssecretaris van Buitenlandse zaken hoorde ik zeggen dat hij niet objectief kan zien wat er werkelijk in Gaza gebeurt. Hij denkt blijkbaar dat alles in scène is gezet. Zou hij nooit naar de BBC of CNN kijken. Hij schoffeert hulpverleners en organisaties die zich kapot werken om de gewonden te behandelen. Schandalig. Ik zal hem dat schrijven ook.

  3. Wat en goede, eerlijke stukken van Gideo Levy en Amira Hass. Doen me goed in deze tijden. Dank daarvoor Anja.

    tineke

  4. Ik zou graag in contact komen met Tineke Bennema betreffende haar uitstekende stuk in Trouw van 11 april j.l. Dat was een reactie op een zeer lang artikel van psychiater Herman van Praag in Trouw van 4 april waarin hij de lezer ervan probeert te overtuigen dat Westerse kritiek op Israel in wezen vaak voortkomt uit jodenhaat. Zijn artikel staat boordevol historische onjuistheden.

    Kan iemand mij haar tel. nr. of e-mail adres doorgeven? Of misschien leest ze zelf deze blog nog wel eens?

    Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

    Jan-Willem
    Brussel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *