Zembla over Gaza

aaa-1.jpg

Meer mensen hebben de Zembla uitzending over Gaza gezien en berichtten er gisteren over. Ik ben zelden zo positief geweest over een Nederlandse uitzending over wat er tussen Israel en de Palestijnen gebeurt. Het is echt een uitstekende documentaire, die niet alleen de situatie ter plekke indringend laat zien, maar ook het verhaal er achter naar boven krijgt en bovendien heel terecht de link legt naar waar Nederland voor verantwoordelijk is: welwillend sturen we geld voor mooie projecten, maar we weigeren, althans onze regering weigert, om in te zien dat we zonder dat dat gepaard gaat met druk op Israel niets anders doen dan ons geld in een bodemloze put te gooien, erger, we zijn bezig om de bezetting te financieren.

Twee weken geleden was ik er zelf, met onze Kifaia ploeg, (hier, hier, hier, hier en hier) en we konden met eigen ogen de gigantische verwoesting zien. Verwoesting is niet nieuw, het proces van wat onder andere John Ging noemt van bewuste ‘de-development’, ont-ontwikkeling (de term is van econome Sara Roy die die al introduceerde met haar boek The Gaza Strip van 1995, en ik schreef er al over in Het beroofde land in 2000) is al vele jaren aan de gang. Stelselmatig en doelbewust wordt Gaza – als eerste, de Westoever volgt nog – in een staat van volledige afhankelijkheid en verpaupering gedwongen, door een systematische afbraak van de gehele infrastructuur, inclusief het beetje landbouw, de fabrieken, de kippen en koeien die ze er houden, alles wat nodig is om nog een klein beetje voor het eigen levensonderhoud te kunnen zorgen – en tegelijk wordt elke hulp om weer iets op te bouwen tegen gehouden door de grenzen dicht te houden.

De smoezen kennen we, Israel blijft er op rekenen dat wij denken dat ze alleen maar Hamas willen bestrijden of de raketten tegen willen houden. En lang was dat ook in de Nederlandse media de geijkte reactie: als Israel een aanval deed op de Palestijnen, dan was dat altijd als ‘reactie’ op het verzet cq de terreurdaden van de Palestijnen. Maar nu zijn ze duidelijk te ver gegaan, en veel mensen worden wakker. Dit heeft niets meer met zelfverdediging te maken.

Voor mij, die er al vijftien jaar komt – ik heb met eigen ogen gezien hoe de Gazaanse samenleving stelselmatig maar sluipenderwijs werd verwoest – was het haast onverdragelijk om in Nederland de leugen te moeten horen dat ‘Israel niets meer doet dan zichzelf verdedigen’. En ook na de laatste oorlog tegen Gaza de vraag nog was of de aanval niet ‘disproportioneel’ was en of er niet te veel burgers door ‘nevenschade’ waren gedood. De werkelijkheid heb ik gezien, en laat nu ook Zembla zien: de oorlog was bedoeld om Gaza nog verder te verwoesten. Nu is al 90% van de bevolking afhankelijk van voedselhulp van de VN, van ons dus, en dat was de bedoeling. Dichter bij genocide, zonder dat de massamoord boven de honderden tegelijk uitkomt, kun je niet komen. Onder onze ogen wordt een volk om zeep geholpen, of zoals John Ging dat zegt, als ze niet lichamelijk worden vernietigd, dan in ieder geval wel hun ‘mind-set’.

Het is dus met opluchting dat ik naar Zembla keek, en dacht: eindelijk. Eindelijk dringt er iets door van wat daar aan de hand is. Niemand in Nederland kan zich nu nog verschuilen, en niemand kan later zeggen dat ze het niet hebben geweten.

De uitzending is morgen opnieuw te zien, of op hun website, hier.

Daar is ook het forum te vinden, waar reacties heen kunnen. Uiteraard zijn daar opnieuw de pro-Israel klanten actief, die als vanouds proberen de zaken om te draaien, blaming the victim, maar voor de verandering zijn de mensen die wel willen erkennen wat er gebeurt nu eens in de meerderheid.

De tekst als toelichting: hieronder.

In Gaza filmde ZEMBLA de verwoestingen van de oorlog en zag dat de anjers van het door Nederland betaalde bloemenproject gevoerd worden aan de schapen.

Door de blokkade kan er niks in en niks uit Gaza. De bevolking leeft in armoede en scholen en ziekenhuizen worden keer op keer vernield. Afgelopen week beloofde de wereld 3,5 miljard euro aan de Palestijnen. In Zembla de vraag of al die hulp aan de Palestijnen wel helpt. Houdt het niet juist de erbarmelijke situatie van de Palestijnen in stand?

Discussieer over dit onderwerp in het forum

Het huidige paradepaardje van de Nederlandse ontwikkelingshulp aan de Palestijnen, het bloemenproject in Gaza, boekt weinig succes. Met jaarlijks drie miljoen euro helpt Nederland de Palestijnse anjerkwekers. De anjers bloeien en groeien weelderig in de Palestijnse kassen maar bereiken helaas niet de Europese vaas.

Zondag 8 maart om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2

Ook een ander Nederlands project, de zeehaven voor Gaza, werd weggegooid geld. Op de Gaza-strook spreekt ZEMBLA met Mamon Khozender, de Palestijnse delegatieleider die 12 jaar geleden naar Den Haag kwam om aan een Nederlands ingenieursbureau te vragen de haven te bouwen voor Gaza. Met een eigen haven en een eigen vliegveld zou de Palestijnse staat pas echt van de grond komen.

Miljoenen in rook op
Premier Kok zette samen met Yassar Arafat de eerste spade in het zand. Toen was er nog hoop. Tot een jaar later de bouwplaats door het Israëlische leger met bulldozers werd weggevaagd. Daar gingen miljoenen euro’s aan Nederlands ontwikkelingsgeld.

Sinds de Oslo-akkoorden in 1993 heeft de internationale gemeenschap miljarden in de nieuwe Palestijnse staat gestoken. Ondanks al dat ontwikkelingsgeld is het alleen maar slechter gegaan met de Palestijnen.
Al die miljarden die nu weer aan de Palestijnen zijn beloofd, hebben geen zin zolang Israël een twee-staten-oplossing blijft tegenhouden. Met Netanyahu als nieuwe premier komt daar geen verandering in.

Meer druk
Nederland is van oudsher tegen het uitoefenen van druk op Israël. Robert Serry, de speciaal VN-gezant voor het vredesproces in Midden-Oosten is het daar niet mee eens. In Zembla zegt hij: “Er moet soms wel eens wat meer druk op Israël komen. Als partijen de wil niet tonen om er uit te komen zou de internationale gemeenschap misschien wat meer verantwoordelijkheid moeten nemen. We zouden als internationale gemeenschap wat minder vrijblijvend moeten zijn.”

Volgens de Israëlische econoom Shir Hever is de hulp aan de Palestijnen wel heel goed voor de Israëlische economie. “Die profiteert juist van de bezetting. Het grootste deel van de hulpgoederen zoals voedsel, tenten en medicijnen voor de Palestijnen wordt gekocht en geproduceerd in Israël en vervoerd met Israëlische transportbedrijven. Bijkomend voordeel voor de Israëlische staatskas is dat al het geld dat wordt gedoneerd, van Israël eerst omgewisseld moet worden in Israëlische shekels. Zo heeft Israël haar handelstekort weten op te lossen. Van dat geld financiert Israël de bezetting en de volgende aanval op de Palestijnen.”

Schandalige vergissing
Niet de verwoestingen maar de grensblokkades zijn er de belangrijkste oorzaak van dat de economie van Gaza zo goed als vernietigd is en dat negentig procent van de Palestijnen moet bedelen om voedselhulp. UNRWA-directeur John Ging: “De grensblokkades zijn een schandalige vergissing, en ieder land dat niet actief meewerkt aan het beëindigen daarvan is medeschuldig aan de mensenrechtenschending die daardoor plaatsvindt”. “Gaza wordt vaak vergeleken met een gevangenis. Maar Gaza is erger, in een gevangenis krijg je tenminste drie keer per dag een maaltijd.”

Samenstelling en regie: Kees Schaap
Research: Simone Tangelder
Eindredactie: Kees Driehuis

25 gedachten over “Zembla over Gaza

 1. Ja helaas. Want je gewoon houden aan internationaal recht, mensenrechten, verdragen en dergelijke, wat Israël aantoonbaar niet doet, zou niet speciaal een zaak van links horen te zijn. Maar is dat in de politieke realiteit wel.

 2. Rechtsere omroep?

  Een mooi voorbeeld van wat er dan gebeurt zagen we bij het ludieke schoenengooien op 22 februari, toen de Israelische woordvoerder van het leger, Ron Edelheit, een lezing in Amsterdam kwam geven.
  Een vijftigtal demonstranten schreeuwden leuzen als “Geen oorlogsmisdadigers in Amsterdam”.
  De joodse organisaties hadden het over ernstige bedreigingen en haatmails.
  Maar:
  “Het College Hotel in Amsterdam, waar de lezing zou plaatshebben, annuleerde de bijeenkomst. Volgens de joodse organisaties gebeurde dit na dreigementen en haatmails van ‘anti-Israëlgroeperingen’, volgens de politie was er geen sprake van ernstige bedreigingen.” (Elsevier)

  Verder bleef het in de Nederlandse pers redelijk to the point.
  Dezelfde Edelheit deed zijn verhaal ook aan Ha’aretz en daar klonk het: “Today it’s shoes, tomorrow knives and then guns.”

  YNet news ging nog een stapje verder:
  “There was a protest of some 50 people outside the hotel screaming, ‘Gas the Jews’.”

  Misschien dat we ook hier juist mensen als Balkenende, Verhagen en Remkes nodig hebben om een omslag te forceren.
  Nog niet zo lang geleden zou Amsterdam bovenaan staan als het ging de strijd tegen Apartheid. Nu komt er geen Nederlandse stad voor in de lijst.
  http://newyork.apartheidweek.org/

 3. Wat bij mij nog het meest ongelooflijk overkwam was de houding van Wim Kok. Wat bezielde die? Was dit voor of na het Sgrebenytsa debacle? Ik begrijp er niks van. Gaat de PvdA dan nu eindelijk hun houding bijstellen? ’tZou hoog tijd worden.

 4. Een Palestijn in de documentaire vraagt wie nu eigenlijk Israel de les kan lezen?
  En toen kwam bij mij de vraag op hoe machtig Israel nu eigenlijk is?
  Veel mensen gaan er eigenlijk standaard vanuit dat Washington de sleutel heeft om Israel tot andere gedachten te bewegen.
  Dat Israel niet zelfstandig kan handdelen zonder eerst goedkeuring te krijgen vanuit de VS.
  Maar het is wel een kernmacht met een meer geavanceerd leger dan wat voor NATO staat dan ook buiten de VS zelf.
  Het heeft duidelijk niet genoeg grondstoffen om geisoleerd te handelen, maar dat had Nazi Duitsland ook niet, die gingen het dus ook gewoon halen.

 5. Steun voor de Palestijnen? Ja, daar hangt het label “links stokpaardje” aan. Dat is heel jammer.
  De Palestijnse tragedie overstijgt het hebben van een progressief of conservatief wereldbeeld. En het hebben van één van de twee wereldbeelden sluit à priori steun aan de ander uit.
  Het is spijtig dat rechts niet wil zien dat Palestijnse vrouwen en kinderen niet rechts of links lijden. Ze LIJDEN!!! En ze hebben dat niet aan zichzelf te wijten.

 6. In NRC:

  Bouw Israël ondermijnt kans akkoord

  Jeruzalem, 9 maart. Israël ondermijnt de mogelijkheid van een Palestijnse hoofdstad in Oost-Jeruzalem en een duurzame twee-statenoplossing door in en rond het stadsdeel in verhoogd tempo woningen voor joden te bouwen en Palestijnse huizen te slopen.

  Dat staat in een vertrouwelijk rapport van diplomaten van de Europese Unie dat zaterdag door het Israël Comité tegen het Verwoesten van Huizen in Jeruzalem werd publiek gemaakt. Een EU-diplomaat bevestigde de echtheid van het uit december stammende rapport.

  Uit het rapport:
  “The daily creation of “facts on the ground” in the city undermines the credibility of the Palestinian Authority and weakens popular support for the Israeli-Palestinian peace talks.”

  “Settlement building in and around East Jerusalem continues at a rapid pace, contrary to Israel’s obligations under international law and the Roadmap, which were reaffirmed at Annapolis.”

  “According to the Israeli “centre of life” policy, Palestinian blue ID holders found living or working outside East Jerusalem, for example in Ramallah, would lose their ID (and so their Jerusalem residency rights). ”

  Lees het hele artikel:
  http://www.nrc.nl/buitenland/article2174872.ece/Bouw_Israel_ondermijnt_kans_akkoord_

  Het EU-rapport:
  http://euobserver.com/24/27736

  Hopelijk zal Verhagen dan toch eindelijk eens iets komen uitleggen. Dit rapport kan hij toch niet negeren.

 7. Sjuul.
  Hoezo houding van Wim Kok? De enige keer dat die in beeld was, was toen hij als premier een mede door Nederland gefinancierd project hielp openen. Dat zou elke premier op dat moment hebben gedaan, ook als’ie per ongeluk van de SP was geweest. Dus wat bezielt jou, wil ik als PvdA’er vragen. Ik ben het echt spuugzat, telkens opnieuw die kortzichtige partijpolitieke reflexen. Een PvdA’er in beeld! OE! Pakken die hap!

  En wat betreft je vraag of de PvdA dan nu eindelijk hun houding gaat bijstellen: je kunt je natuurlijk ook eerst even op de hoogte stellen van activiteiten inzake het Midden-Oosten bij zowel de Tweede Kamerfractie als de leden van de PvdA. Je kunt zelfs als niet PvdA’er je erbij aansluiten en daarmee de intenties van de PvdA onderstrepen. Ik heb jouw naam er nog niet bij zien staan.

  Ik word hier echt heel kwaad van. Wat we nodig hebben is mensen die bereid zijn over de grenzen van hun eigen partij te kijken en samen te werken op dossiers die we delen.

  Nog een fijne dag verder.

 8. Vergeet je niet Clara dat de PvdA regeringspartij is ?
  En dus aangekeken wordt op het kabinetsbeleid.
  Hoe moet ik rijmen dat Koenders de mond gesnoerd wordt door Verhagen ?
  Ik ben overigens lid van geen enkele politieke partij.
  Maar ik weet wel op wie ik wel of niet stem.

 9. Anja.Ik zie regelmatig op TV reclame in de trant van Visit Israel.
  Wordt het niet tijd dat we Israelische producten gaan boycotten ?
  De Palestijnen zijn ook geen lieverdjes maar van Gaza een soort getto van Warschau te maken is onmenselijk.

 10. Clara (8) Ik denk dat je je vergist. Zojuist heb ik, juist vanwege je reactie, via uitzending gemist de Zembla uitzending nog eens bekeken.
  Inderdaad verscheen Kok eerst om de bouwwerkzaamheden te openen.
  Echter +/- in de elfde minuut van het filmpje werd er gezegd dat Koenders wenste dat Israel het gebombardeerde havenproject zou terug betalen maar Kok zei dat daar geen sprake van zou zijn.
  Hier liet Kok een goede gelegenheid om Israel op de vingers te tikken, liggen. Wat voor Israel wel prettig was natuurlijk. Als anderen toch betalen waarom zouden ze dan niet gewoon door gaan?
  Je ziet nu wat er weer gebeurd is in Gaza en wie draait er voor de kosten op??
  Groet Gerrie

 11. Lieve Anja,

  Ik had helaas Zembla gister/zondagavond gemist, maar heb hem alsnog vanavond gezien via ‘Uitzending gemist’.
  Veel wist ik al, maar ik werd er niet alleen weer intens verdrietig van, maar ook zo ontzettend misselijk .. dat we, Nederland / de EU met de hulp aan Gaza zo direct de Israëlische economie hebben gesteund en ook de bezetting zelf !

  Morgenochtend, dinsdag 10 maart van 10.25u tot 11.05u op Nederland 2 wordt deze Zembla herhaald.

  Wil je iedereen die het nog niet gezien heeft alsnog oproepen om te kijken ? Om zonodig vanavond de video- of harddisk-recorder te programmeren ?

  Om oogkleppen over ‘ons’ Israël af te kunnen gooien.
  En te kunnen ZIEN.

 12. Engelbert (7) Ter bevestiging van je schrijven over Oost- Jerusalem, hier een gedeelte van een brief die ik kort geleden ontving :

  Another issue is the 1500 families have been asked to move out of their homes in Silwan to enable the Jews to erect a park. They have been offered another piece of land within the Jerusalem boundaries in return and have been urged to accept the deal, otherwise, they will be kicked out by force.
  The Jews claimed that Silwan should be all Jewish.

  Dear Gerrie,To all my friends I do give the following advice: try not to discuss political issues on the phone, as I feel our
  Telephones are being censored.

  Love,
  Betty Majaj

 13. Ik was inderdaad te snel met roepen dat Kok alleen maar lintjes knipte. En ik weet ook heel goed dat de PvdA regeringspartij is. Dat maakt het nou juist zo moeilijk. En dat maakt het voor anderen juist zo gemakkelijk om dan maar af te geven op de PvdA.

  Terwijl de hulp van iedereen zo hard nodig is en er geen tijd is voor partijpolitiek. Besteed de tijd die je nu kwijt bent aan afgeven op de PvdA gewoon aan het steunen van de tegenkrachten in de PvdA. Daar hebben we ten minste wat aan, de rest weten we nou wel.

  Binnen de PvdA zijn steeds meer mensen dag en nacht bezig het rotsblok van paradigma 1 en 2 van zijn plek te sjorren en te laten zien hoeveel gruwelijk onrecht daaronder ligt. Dat zijn niet alleen leden, ook steeds meer prominenten.

  Op het congres aanstaand weekeinde dient ‘Doorbreek de stilte’ drie moties in. Morgenochtend staan ze ook op onze site. Ga naar de site, lees ze en denk alsjeblieft met ons mee. Hier.

 14. Gelukkig is er ook wat goed nieuws…

  Het konvooi van de actiegroep “Viva-Palestine” heeft Gaza bereikt en dat ging -zoals verwacht- niet zonder problemen maar men is er!

  Voor de Palestijnen een teken dat er toch nog mensen zijn -waaronder de door mij hoog gewaardeerde politicus George Galloway- die zich om hen bekommeren…

  Hier: –> http://vivapalestina.org/

  Groot respect voor deze mensen…!!

 15. Het was een uitstekende uitzending! Ik heb me inderdaad wel verbaasd, dat Nederland dit uitzend. Wel is het zo, dat het weer op knullige tijden wordt uitgezonden.

 16. Beste Clara Legêne.
  Ben van geen enkele partij, maar wel altijd tegen onbegrijpelijke acties of het gebrek eraan die onlogisch, absurd, en mensen, in dit geval de Palesteinen veel schade aandoet. Wat ik zag was dat deze Wim Kok als premier even later na de feestelijke opening van het door ons land gefinancieerde project, ik dacht een haven, of was het het anjerproject, of een luchthaven? Daarna verzuimt de vernietiging ervan door Israel NIET te veroordelen en stappen te zetten in de VN of zo, en flegmatisch de palesteinse economie de rug toekeert. Ik hou het allemaal niet zo bij, maar ben wel belangstellend als nederlander. Vraag me nog steeds af of deze affaire na of voor die van Srebrenica was. Als je boos wordt ga dan je boosheid in je partij demonstreren maar niet tegen mij alsjeblieft. Maar Gerrie legt het je allemaal beter uit dan ik. Ik vind het in ieder geval heel goed dat een programma als Zembla mij op de hoogte houdt (althans een poging waagt in zo’n korte docu) van de werkelijkheid, zonder aanziens des persoons en/of partij. Alles ter verbetering van de positie van de Palesteinse economie, die onrechtmatig gesloopt wordt.
  Met vr. gr. Sjuul.

 17. Als je boos wordt ga dan je boosheid in je partij demonstreren maar niet tegen mij alsjeblieft.

  Jammer dat het je volledig is ontgaan waarom ik boos werd, Sjuul. Ik nodig je van harte uit met mij jouw boosheid in mijn partij te demonstreren. Dat kan hier.

 18. Dag Clara,

  Het spijt me, maar wat Wim Kok betreft ben ik het met Sjuul eens.
  Ik begrijp, dat dit voor jou niet makkelijk is. Je wilt je partij trouw blijven en dat is in principe goed. Ik zou ook graag zien, dat PvdA en SP samen konden gaan, maar met deze “Wim Kok kwestie” en andere voorafgaande zaken, zie ik dat niet zitten. Er zijn al zoveel kwesties geweest waarvan ik me afvroeg,
  moet ik hier nu vertrouwen in hebben?
  Ik wil niet basjen, maar zoals ik voel, voel ik en zoals ik denk, denk ik. Daarmee wil ik zeggen, dat ik alle, naar mijn mening, constructieve voorstellen , VAN WELKE KANT OOK, zal steunen. Overigens, zo je het nog niet zou weten, ben ik wel lid van een partij n.l. de SP. En verder heb ik zo af en toe behoorlijke kritiek op mijn eigen partij. Ik denk dat dat overal zo is, in vriendschappen, in gezinnen, ja zelfs in de liefde.
  Tenslotte heb ik grote waardering voor jouw standpunt en handelen wat betreft de GAZA-kwestie. Ik vind het fijn, dat Anja en jij hierin samen zo optrekken. Jullie zijn twee sterke vrouwen!

  Vriendelijke groet,

  Jan

 19. Beste Clara,
  Heel veel succes komend weekend met de moties. Doorbreek de Stilte verdient vanzelfsprekend ons aller steun.
  Ruben, SP-lid

 20. Jan, dank voor je aardige woorden, maar het gaat me niet om partijtrouw, het gaat me even niet om wat Kok jaren geleden naliet, wat ik Sjuul probeer te zeggen is dat Gaza er vandaag geen bal mee opschiet als mensen in Nederland vastlopen in partijpolitiek hokjesgedoe. Maar kennelijk zeg ik iets heel ingewikkelds.

  En bovendien moet ik dat ook helemaal niet tegen jou zeggen, want jij hebt ons PvdA-initiatief al mede-ondersteund en dus allang begrepen wat ik bedoel. Net als Gerrie. Bedankt daarvoor!

 21. Kunnen we doen. We laten ze gewoon creperen, daar in Gaza. Dan zijn we medeplichtig aan een nog grotere massamoord. Kan jou misschien niet schelen, mij wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *