De leugens over Shalit

prisoners.jpg
(Al vele jaren protesteren Palestijnen tegen de opsluiting van hun familieleden. Ik maakte tien haar geleden al zulke foto’s. Deze is recent)

Het is bijna rond, Shalit gaat worden vrijgelaten, hoorden we onlangs op het RTL4 nieuws. Dus niet.

Het gaat niet door, want Hamas heeft zijn eisen weer opgeschroefd, zegt Olmert. Ook niet.

Gideon Levy zet de zaken op een rijtje, hier, in Haaretz. Shalit is belangrijk maar ook weer niet zo belangrijk, zegt hij. En er wordt weer fors gelogen. Dat begon al meteen. Op 2 juni 2006, een week nadat soldaat Shalit door Hamas gevangen genomen was, zei Olmert in de vergadering van het kabinet: we gaan niet met Hamas onderhandelen over de vrijlating van gevangenen. Om vervolgens, daar geheel mee in strijd, te beweren dat hij alles zou doen om Shalit vrij te krijgen. Twee leugens in één adem.

Zoals Uri Blau al in Haaretz meldde (hier): de vrijlating van Shalit had niet zo’n prioriteit als Olmert beweerde. Wat Israel wel deed was een vergeldingsactie, in de vorm van “Operatie zommerregen”, waarbij twintig Palestijnse parlementsleden en acht ministers van hun bed werden gelicht en gevangen genomen als wisselgeld. En toen ze toch bezig waren werden er 394 burgers gedood. Kennelijk dachten ze, schrijft Levy, “baat het niet dan schaadt het niet”. In ieder geval baatte het niet.

Na deze operatie begonnen de onderhandelingen waarvan Olmert had gezegd dat hij die nooit zou voeren, onder leiding van Mahmoud Abbas en Egypte. Op 1 juli 2006 eiste Hamas de vrijlating van duizend gevangenen in ruil voor Shalit. (Er zitten zo’n elf duizend Palestijnen gevangen in Israel, waarvan een aanzienlijk deel zonder proces). Sindsdien is Hamas niet van deze eis afgeweken, er werd niet afgedongen, er werd geen korting verleend, Hamas deed niet aan uitverkoop. Dit was de eis en die bleef het.

Israel zegt dat Hamas zijn eisen heeft opgeschroefd. Vanwege de acties die er gevoerd werden om Shalit vrij te laten. De werkelijkheid is dat Hamas al in geen duizend dagen de oorspronkelijke eis heeft afgezwakt dan wel verhoogd.

Wie wel de eisen opschroefde was Israel. Nadat er eerst was afgesproken dat de grensposten van Gaza weer open zouden gaan als Hamas zich aan een staakt-het-vuren zou houden, wat ze deden, tot Israel een aanval deed waarbij zes Hamasmensen werden gedood, werd opeens de nieuwe eis gesteld dat de grensposten pas open zouden gaan wanneer Shalit zou worden vrijgelaten. Zie Blau.

De volgende leugen is dus dat er niet met Hamas werd onderhandeld. Israel doet niet anders, al laten ze dat formeel via Egypte lopen. Laat deze leugen maar schieten, zegt Levy, misschien komen ze er nog eens achter dat ze wel onderhandelen moeten met Hamas, en niet alleen over de vrijlating van Shalit.

Wij hebben alles gedaan wat we konden, maar we staan tegenover een meedogenloze, wrede, moordlustige tegenstander, die geen enkele menselijke emotie toont, zei Olmert, dinsdag, toen hij moest toegeven dat het niet was gelukt. Dat was dus de premier die net daarvoor een aanval was begonnen op de gekooide bevolking van Gaza, waarbij 1300 mensen stierven door het meedogenloze optreden van het Israelische leger, dus waar haalt Olmert de brutaliteit vandaan de tegenstander te beschuldigen van wreedheid en gebrek aan medelijden?

Ontbreekt het Hamas aan menselijke gevoelens? Nou, misschien, zegt Levy, maar Hamas vecht wel voor de vrijheid van hun eigen mensen, die op geen enkele andere manier een kans maken om uit de gevangenis te komen dan door deze deal. Daar is niets onmenselijks aan. En zelfs de mededelingen over de prijs die Israel bereid is te betalen voor Shalit is een leugen. Wie kan er beweren dat de vrijlating van 325 terroristen geen gevaar oplevert voor Israël, maar de vrijlating van 450 gevangenen wel? Zouden die 125 mannen, die in de gaten gehouden worden door de Shin Beth echt het verschil maken?

Uit alle studies van de veiligheidsdiensten is bekend dat er bijna geen voormalige gevangenen zijn, zeker niet als ze langdurig hebben gezeten, die bij terugkomst weer overgaan tot terroristische activiteiten. Maar de woordvoerders die dat kunnen weten houden een ander verhaal. Kennelijk, zegt Levy, wil Israel Shalit wel terughebben, maar zo belangrijk vinden ze dat kennelijk ook niet, dat ze daarvoor een paar honderd meer van de vele duizenden Palestijnen vrij willen laten.

Ondertussen zint de Israelische regering op maatregelen om Hamas verder onder druk te zetten. Volgens het adagium ‘als geweld niet helpt gebruiken we meer geweld’, en ‘als Hamasleiders opsluiten niet helpt dan sluiten we er nog meer op’ zijn op de Westoever alle Hamasleiders die te vinden waren gearresteerd en opgesloten. (Klein bericht in NRC gisteren, hier meer.)Twintig Palestijnen waaronder weer een paar parlementariers. Verder overlegt een speciaal gevormde commissie wat ze nog meer kunnen doen om de opgesloten Palestijnen het leven nog zuurder te maken, dus nu willen ze hen radio en tv ontnemen. Martelen is tegenwoordig verboden, dat mag alleen nog zachtjes, dat is jammer.
En nu kijken of het helpt en of die watjes van Hamas door de knieën gaan.

6 gedachten over “De leugens over Shalit

  1. Ha Anja
    Prima stuk – alleen een akelige nul te veel in het aantal gedode Gazanen. 1300 (niet 13.000)
    Groet!

  2. Met het risico van een paradigma-tweetje: het lastige hiervan is dat alles omkeerbaar is: kennelijk vindt Hamas enkele honderden niet belangrijk genoeg om terug te krijgen in ruil voor 1 persoon, nee het moeten er duizend zijn. Een onsmakelijke koehandel in mijn ogen. Martelen was altijd al verboden, gelukkig ziet Israël er klaarblijkelijk grotendeels van af tegenwoordig. Wist ik overigens niet eens. Blijft over dat de gevangenen en Shalit gewoon vrij moeten komen.

  3. Misschien kun je de reële verhoudingen even in je hoofd houden, Sebastiaan, daar hebben de ’tweetjes’ wel vaker moeite mee. Israël is een bezettende macht die de Palestijnse gebieden bezet houdt. Regelmatig komen ze in die gebieden razzia’s houden waarbij Palestijnen worden opgepakt en vaak zonder enige vorm van proces worden opgesloten. Er zijn op dit moment 11.000 Palestijnen opgesloten, waaronder ook kinderen. Er zijn parlementariërs opgesloten en ministers. Daar tegenover staan de Palestijnen die één Israeli gevangen hebben, een soldaat. Aangezien de gehele wereld toekijkt en geen poot uitsteekt en niemand, ook jij niet, kunt vertellen wat de Palestijnen moeten doen om hun recht te krijgen gebruiken ze een van de weinige methoden die ze hebben: ze geven die soldaat pas terug wanneer Israël een flink gebaar maakt.
    Als jij een betere manier weet mag je het zeggen.

    Ja, het martelen is onder medisch toezicht gesteld toen bleek dat er te veel mensen bij dood gingen. Nadat, uiteraard, eerst jaren ontkend was dat er überhaupt gemarteld werd. Waarmee nog niet bepaald voldaan wordt aan de normen die gelden in westerse democratieën over hoe je gevangenen moet behandelen. Het is niet voor niets dat de Israëlische organisatie PCATI, tegen martelen en mishandelen, nog steeds actief is. Zie hun website, hier.

  4. Ook ik heb vaak gedacht “laat dat jochie toch naar huis gaan. Vanuit een persoonlijk iets is het natuurlijk vreselijk voor de ouders, en de jongen zelf. Maar als Israel echt, maar dan ook echt zich in had willen zetten voor de vrijlating van Gilad Shalit, had die jongen allang thuis kunnen zijn. Ik ken veel palestijnse families waarvan hun kinderen (15,16,17 jaar) zonen en dochters ,al ajren vast zitten in een Israelische gevangenis. Sebastian, ik ben vaak op bezoek geweest bij deze gevangenen, omdat de famlies niet konden, daar ze in westbank/Gaza wonen. Echt, schrijnende situaties. Zie hieronder het schrijnende verhaal van het 16 jarige meisje Su’ad Ghazal.Dit moet je echt lezen.
    http://www.1worldcommunication.org/freesu'adghazal.htm
    Hier twee websites van groepen die steun geven aan vrouwelijke politieke gevangenen

    http://www.aseerat.ps/en-main.php?id=3&cid=3

    Ga een googlen en zoek eens naar palestinian prisoners, of palestinian children in israeli prisons, ga eens naar addameer. org. Dan begrijp men misschien waarom Gilad Shalit zo belangrijk is. Maar ik heb echt met hem en zijn familie te doen,maar helaas is hij een pion geworden in een vies politiek spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *