Oog voor vrouwen

aaaaalesbo-17.jpg

‘Beste mannen, lieve dames’ zei Joke Swiebel bij de opening van de tentoonstelling van Marjan Bakkers foto’s: Oog voor vrouwen, Eye 4 women, Nederlandse subcultuur van de jaren tachtig en negentig. Waarop onze burgemeester Job Cohen zijn openingsspeech begon met lieve heren, lieve dames. Daar werd op gelachen: zo die zat. Want waren de paar mannen in het uitgebreide damesgezelschap niet lief dan, inclusief Cohen die vond dat de lesbische subcultuur helemaal bij Amsterdam hoort en daarom de aanwezigheid van de burgemeester volstrekt verdiende? Hartstikke lief.

aaaaalesbo-11.jpg
(Marjan Bakker)

aaaaalesbo-10.jpg
(Hans van Velzen)

swieb-1.jpg
(Joke Swiebel)

aaaaalesbo-15.jpg
(Job Cohen)

aaaaalesbo-21.jpg

aaaaalesbo-22.jpg

aaaaalesbo-20.jpg

aaaaalesbo-19.jpg

aaaaalesbo-18.jpg

aaaaalesbo-23.jpg

aaaaalesbo-24.jpg

Iedereen trots, Marjan Bakker, het grote gezelschap aan potten, dozen, lesbo’s, hunnie van de damesliefde. De meesten inderdaad enigszins op leeftijd, nog vitaal maar ook van vroeger, trots ook de directeur van de OBA, dat prachtige nieuwe gebouw vlak bij het Centraal Station in Amsterdam, Hans van Velzen, trots de mensen van Ihlia, het Homodok, dat in het OBA gehuisvest is.

aaaaalesbo-2.jpg

aaaaalesbo-3.jpg

aaaaalesbo-4.jpg

aaaaalesbo-5.jpg

aaaaalesbo-6.jpg

aaaaalesbo-7.jpg

aaaaalesbo-16.jpg

aaaaalesbo-13.jpg

aaaaalesbo-12.jpg

aaaaalesbo-9.jpg

aaaaalesbo-8.jpg

aaaaalesbo-27.jpg

aaaaalesbo-28.jpg

aaaaalesbo-26.jpgaaaaalesbo-29.jpg

Natuurlijk was het een grote reunie, al een tijdje niet meer meegemaakt, tjonge wat kwam ik veel vrouwen tegen die ik kende. Algemene stemming: dat waren toch mooie tijden, een openheid die we nu missen. En dan rondlopen, heb jij jezelf al gezien? Waar? Daar! Ik kwam mezelf twee keer tegen tussen de foto’s, mijn jongere versie uit de jaren tachtig. Fantastisch dat Marjan Bakker, die haar 65ste verjaardag vierde, zoveel foto’s heeft gemaakt, en daar een flink deel van aan het Ihlia archief heeft geschonken. Een tijdsdocument van een tijd die was. En Rita, en Fiet, Maaike, Marjan, Marjo, een mooie foto van Ingrid en Riek die niet meer leeft, Ingrid en Madelien – ook in het echt – en Egge, Joke, José, de andere fotografe van vrouwen, Gon, ach wie niet.

(Ik moest opeens denken aan Khadija Arib, diezelfde middag in de Mozes en Aaronkerk bij de bijeenkomst om 40 jaar Marokkaanse migratie te vieren – een ander stuk Nederlandse geschiedenis. Op haar boek staat een foto van haar als meisje met haar familie. Staat er in het boek vermeld dat de foto afkomstig is uit haar ‘privé archief’. Archief? zei ze. We hadden maar één foto.)

aaaaalesbo-30.jpg

aaaaalesbo-31.jpg

aaaaalesbo-32.jpg

aaaaalesbo-33.jpg

aaaaalesbo-36.jpg

aaaaalesbo-35.jpg

aaaaalesbo-34.jpg

website Ihlia, hier
website Eye 4 women, hier
website OBA, hier

2 gedachten over “Oog voor vrouwen

  1. Lieve Anja,
    Wat een mooi verslag heb je gemaakt van de opening.
    Ik ben er heel blij mee. Zulke mooie foto’s en leuke verhaaltjes.
    Ik zal je weblog doorsturen naar vriendinnen die op de foto staan.
    Is het mogelijk om foto’s te bestellen bij je?
    Dag, hartelijke groet van Marian Bakker

  2. Leuk, Marian, het was je ook van harte gegund, nu al die jaren fotograferen bij elkaar zijn gebracht en te zien was wat voor een prachtig tijdsdocument je hebt gemaakt.
    Je staat er zelf ook mooi op, vind je niet? En ik ben wel tevreden over die foto van jou met Cohen, technisch niet scherp maar mooi een beetje verlegen en een beetje lief.
    Ik druk zelf niet af, maar wie wil kan mij zeggen welke foto’s ik op een wat grotere resolutie door zal mailen. Jij ook naturlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *