Na de verkiezingen: zoeken naar antwoorden (4)

Volendam

Alle journalisten naar Volendam, dus. Want daar was de grootste Wilders aanhang te vinden, althans, die hadden gestemd. En in Volendam hebben ze nauwelijks allochtonen. Hoe kun je dan bang zijn voor allochtonen? Nou daar zorgt Wilders wel voor, dus.

Maar er is meer. Volendam is een nog erg afgesloten gemeenschap, de grap luidt dat het buitenland voor de Volendammers bij Edam begint. Ik heb dat nog wel meegemaakt, een echte Volendamse bruiloft, vele jaren geleden, zo’n bruiloft waar bijna geen buitenlui komen. Volgens de Volendamse traditie tien jaar na de huwelijkssluiting, als het stel geld genoeg heeft om iedereen een daverend feest aan te bieden. Dat was aan regels gebonden. Je kwam ’s middags aan, de deuren werden gesloten, iedereen kreeg een broodjesmaaltijd om een bodem te leggen, waarna de kruiken jenever langs werden gebracht en iedereen nog voor het glas half leeg was bijgeschonken werd. Plaatselijke fanfare, cabaret, speeches, mensen op de tafel, de polonaise met veel gezang, en dan die in de nacht, als iedereen stabernakel was een maaltijd met aardappelen en gestoofde paling, en dan pas gingen de deuren weer open en mocht iedereen naar huis. Het was een echtpaar dat bestond uit een Volendamse en een Edammer. Een gemengd huwelijk, zeg maar. Een wonder dat het hield, met mensen van zulke verschillende culturen.

Je hoeft dus niet in een buurt of stadsdeel te zitten met veel allochtonen om er bang voor te zijn, het zijn juist de relatief blanke wijken waar de schrik er in zit: straks zitten ‘ze’ hier ook!

Veel onvrede in Volendam, maar die gaat niet over allochtonen. Vissers die zich geringeloord voelen door alle strenge regels waar ze zich aan moeten houden als het zo door gaat is de hele visserij kapot. En ook hebben veel Volendammers genoeg van de regels, als je bijvoorbeeld een bouwvergunning aan moet vragen. Zo ligt de nieuwbouw van een gehele wijk stil omdat er ergens een zeldzame kikker is gevonden, en de woningen worden almaar duurder – waar moeten de jongeren straks naar toe? En volgens de Volendammers, lezen we in het Parool van 6 juni, gaat de PVV daar wat aan doen. Tegen de zakkenvullers van Den Haag en die roversbende in Brussel.

Verder hopen ze in Volendam dat Wilders de toestroom asielzoekers tegen gaat houden. ‘Het is goed dat hij het moslimprobleem aankaart” zegt een Volendammer in NRC-Handelsblad (6 juni) want in Edam zitten ze al, de Marokkanen. Niet dat ze in Edam zo massaal op Wilders hebben gestemd – 19,55% tegen 34,7% in Volendam. Kennelijk helpen echte Marokkanen nogal tegen de angst voor Marokkanen.

Een islamitische jongen uit Edam gaat trouwens graag uit in Volendam. Nooit enig probleem. Aardige mensen.

In Oss, altijd een SP bolwerk en woonplaats van Jan Marijnissen – daar is het begonnen – is de SP er op achteruit gegaan. En heeft de PVV gewonnen. Ja, Marijnissen was ook wel leuk, zegt een vrouw, maar die is nu uit beeld. En de rest zijn allemaal slappelingen. behalve Wilders die in de voetsporen treedt van Fortuyn, en die adoreerde ze. Dus dan maar PVV in plaats van SP deze keer.

Een voormalig bouwvakker: ‘Ik stem niet. Politici zijn allemaal ratten die bij de verkiezingen tvoorschijn komen uit de riolen en daarna op hun kont gaan zitten en het geld opstrijken. Ik heb hard gewerkt, maar ze hebben mij de straat opgegooid. En daar heeft geen partij wat aangedaan. Ook de SP niet.”

En nog een: ‘Wij hebben nooit op de SP gestemd. Het waren al die allochtonen die Marijnissen steunden. Ik ben metselaar geweest. Maar mijn rug is kapot, dankzij Balkenende. Denk je dat ik nog eens ga stemmen?’

In Doesburg, waar Agnes Kant woont, heeft de SP trouwens gewonnen.

We kunnen altijd nog emigreren naar Wageningen, want daar woont het laagste percentage Wildersstemmers. Alle journalisten nu naar Wageningen, om wat interessante uitspraken van mensen waarom die niet op de PVV hebben gestemd.

10 gedachten over “Na de verkiezingen: zoeken naar antwoorden (4)

  1. Het vervelende is dat we er noot achter gaan komen wat kiezers nu bij Wilders te zoeken hebben. Immers, als het op antipathie berust tegen al het denkbare dan zijn we snel uitgepraat. Antipathie is onberedeneerd en laat zich daarom niet met argumenten raden. Dat men nooit in Den Haag is geweest of ooit een Marokkaan van dichtbij heeft gezien maakt dit niet anders. Het is in die zin dan ook volstrekt overbodig naar de ‘argumenten’ van de kiezers op Wilders te luisteren. Die hebben ze niet omdat hun onberedeneerde antipathie dat verhinderd.

  2. Natuurlijk kun je wel meer te weten komen over de motieven die mensen hebben om op Wilders te stemmen, Menno. Er is ook onderzoek gedaan, om maar een voorbeeld te noemen, naar de motieven die sommmige moslimjongeren hebben om te radicaliseren – dat is niet moeilijker dan onderzoek naar wat voor mensen met wat voor motieven er op Wilders stemmen. Maar het is waar dat je niet veel opschiet als je naar argumenten luistert.

  3. Nu ben ik bang dat die motieven geen nieuw licht op de zaak zullen werpen. Want wat gaan die worden? Dat rijtje kunnen we zonder onderzoek bij benadering wel invullen. Daarom begrijp ik de verzuchting uit het stukje van Bastiaan wel. Tegen antipathie helpen geen argumenten, dat zal over moeten waaien. Ook in de analyse van Leo zie ik terug dat hij zich sterk maakt om juist nu duidelijk te maken dat het er op aan komt minderheden te steunen tegen de druk van rechts. In mijn beleving is dat ook een krachtig begrip wat men met succes tegenover antipathie kan stellen.

  4. Voor een weldenkend mens kan, en is er geen enkel motief om op crypto-racist Wilders te stemmen. Probeer maar eens met een PVV-idioot een discussie te voeren. De laatste keer eindigde dat, voor mij, in geweld. Gelukkig, ben ik sterk genoeg, om klappen te weerstaan, en zelf klappen uit te delen. Maar wat is dit land een triest landje geworden. Nu komt dus het latente xenofobe rechtse geluid naar boven. Nederland heeft altijd geflirt met links, maar is ten alle tijde rechts en xenofoob geweest. Zo werden, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, alle allochtonen op mijn basisschool, zonder geen één uitzondering, naar de LEAO gestuurd. Want buitenlanders zijn dom.
    Waarom iemand op Wilders stemt? Bi-polaire stoornis, denk ik.

  5. Als tegengif tegen al die paranoïde ellende een leuke mop die me werd toegestuurd:

    De oude Mustafa leeft al meer dan 40 jaar in New York.Hij wil graag in zijn tuin aardappelen planten, maar hij is alleen en oud en zijn zoon leeft in Irak.
    Hij schrijft een e-mail aan zijn zoon:

    ‘Lieve Ahmed.
    Ik ben erg verdrietig omdat ik in mijn tuin geen aardappelen kan
    planten.Ik weet zeker dat jij me had geholpen de tuin om te spitten, als je hier was geweest.
    Ik hou van je.
    Je Vader’

    De zoon schrijft meteen terug:
    ‘Lieve Vader.
    Raak alsjeblieft niets in de tuin aan!Ik heb daar namelijk ‘het spul’ verstopt.
    Ik hou ook van jou.
    Ahmed’

    Nog geen 2 uur later staan de US Army, de Mariniers, de FBI en de CIA voor het huis van de oude man.Ze spitten de tuin spade voor spade om, zoeken iedere millimeter af,maar vinden niks.
    Teleurgesteld gaan ze weer weg.

    Dezelfde avond nog krijgt de oude man een e-mail van zijn zoon:
    ‘Lieve Vader, hoogstwaarschijnlijk is de tuin nu helemaal omgespit en kan je aardappelen planten. Meer kon ik op deze afstand niet voor je doen.
    Ik hou van je.
    Ahmed’

  6. (4) Zo kun je er over denken, Ki, ze zijn allemaal gek en dat was het dan. Voor mij zijn het er absoluut te veel om ze als gek weg te zetten, dus ik wil meer weten, wat mensen bezielt om op een politicus te stemmen waarvan ze als ze even nadenken kunnen weten dat ze daar geen bal aan hebben.

    (3) Ook ben ik het niet met Menno eens om gewoon niks te doen en het maar over te laten waaien. Natuurlijk moeten we minderheden steunen tegen de druk van rechts, absoluut. Maar ik wil meer weten over wat er met mensen is die op Wilders stemmen.

    Ik zal, om duidelijk te maken wat ik bedoel, een heel ander verhaal vertellen. Ik ben jarenlang actief geweest in de opvang voor mishandelde vrouwen, ook omdat ik daar zelf ervaring mee had. We zetten opvanghuizen op, we voerden acties, uiteindelijk werd er ook onderzoek gedaan naar hoe groot het probleem was, en werd de wet veranderd. Tot het mij duidelijk werd dat je tot het einde der dagen bezig kon zijn met het opvangen van mishandelde vrouwen als je niet iets deed aan de daders. Want had je een vrouw in veiligheid, sloeg hij de volgende bont en blauw.

    Ik was niet de enige die dat dacht, en uiteindelijk is er door veel werken met daders en onderzoek duidelijk geworden dat er een klein groepje mannen was waar nooit meer wat mee te beginnen zou zijn, omdat die echt kapot waren, maar dat de meeste mannen sloegen uit onmacht en onvermogen, en met de juiste mix van hulp en druk in staat waren om daar mee op te houden. Het had zich dus geloond om ons te verdiepen in wat er met ze was. Dat zou nooit gelukt zijn als onze afschuw en afkeuring sterker zou zijn geweest dan onze echte nieuwsgierigheid: waarom doet zo’n man dat, waarom maakt hij in feite kapot wat hem het dierbaarst is?

    Dus dit was duidelijk: de eerste solidariteit was met de slachtoffers, maar de volgende stap was om iets aan de daders te doen. Nu ook: mijn eerste zorg is dat migranten weten dat ik naast ze sta, en dat we de wet gebruiken, de volgende is dat ik weten wil wat mensen bezielt.

    Nou, zoiets. Ik wil dus weten waarom er mensen zijn die zo kwaad en ontmoedigd zijn dat ze nergens meer vertrouwen in hebben en dan op zo’n charlatan stemmen. Om maar een idee te geven. Of waarom ze bang zijn voor moslims terwijl je met tien vingers uit kunt rekenen dat ze nooit een meerderheid zullen krijgen, en als je er maar drie een beetje persoonlijk kent weet je ook dat die niet bezig zijn om van Nederland een islamitische staat te maken. Ik wil begrijpen welke mensen op de PVV stemmen en waarom. De beweegredenen onder de zogenaamde argumenten die ze geven, want daar zijn we het snel over eens, die deugen voor geen meter.

    En wie het verder niet interesseert die doet gewoon maar niet mee.

  7. Als we het zuiver pragmatisch beschouwen was het stemmen op Wilders in Europees verband vanuit de haalbaarheid van zijn standpunten weinig levensvatbaar. Met 4 zetels kom je niet in de buurt van het spreekwoordelijke pakje boter om er in deuk in te slaan of, en dat is aannemelijker, er een catastrofale puinhoop van te maken. Het was dus redelijk veilig en de kiezer op Wilders hoefde zich ook geen zorgen te maken dat Nederland (zoals Bastiaan dat terecht voorstelde) tot rampgebied verklaard zou moeten worden als hij aan de macht zou komen. Bij nationale verkiezingen liggen de kaarten beduidend anders.

    Gestel dat onvrede – een proteststem – de bovenliggende factor was voor de Europese verkiezingen, dan kan het tij dus evengoed nog keren, omdat men dan niet meer weg komt met in feite laf stemgedrag. En dat is iets waar praktisch iets aan te doen is en wat ik naast mijn gezonde nieuwsgierigheid samen laat gaan.

  8. U bent niet de enige die naar antwoorden zoekt, bijna overal in de media kom je deze vraag tegen.
    Naar mijn idee vergeet iedereen een paar punten die zeer tot de winst van Wilders hebben bijgedragen.
    Allereerst natuurlijk de enorme media aandacht voor alles wat Wilders doet en zegt, van wie was ook al weer de uitspraak “het maakt niet uit wat ze over je schrijven als ze je naam maar goed spellen” gratis reclame dus, om ook deze media aandacht te krijgen zul je dus ook dit soort dingen moeten doen, kijk bv maar naar het woord flapdrol van Jan, krijgt in de media beduidend meer aandacht dan welk standpunt van de Sp dan ook.

    Verder valt het mij op dat het percentage Wilders stemmen beduidend lager is in gebieden waar de opkomst relatief hoog was, betekent misschien dat hij zijn aanhang beter gemotiveerd heeft om ter stembus te gaan, misschien is het net als op de vele fora waar het lijkt of de aanhang van Wilders de absolute meerderheid heeft, oorzaak? misschien heeft zijn aanhang meer vrije tijd of heeft de aanhang van andere partijen wel iets anders te doen dan welk artikel dan ook te voorzien van eeuwig dezelfde soort commentaren.

  9. @Ki Che Mundi,

    Daarom wind ik mij zo op over het hypocriete integratie debat.
    Al kon je als kind nog zo goed leren en zat je bij de beste van de klas, dan nog kreeg je een ‘goedbedoelde’ beroepsopleiding als advies.
    Aangezien ouders respect hadden voor le Professeur, die de waarheid in pacht had, werd daarmassaal dociel gevolg aan gegeven.
    De eerste generatie werd afgeraden te leren omdat mondige arbeiders wel eens eisen konden gaan stellen, de 2e generatie werd bewust laag opgeleid gehouden. De latere generaties luisteren niet meer naar de ‘goedbedoelde adviezen’ en trekken eindelijk hun plan en met succes. Nu die groep een bedreiging vormt voor de autochtonen wordt werkelijk alles in het werk gesteld om ze te ontmoedigen.

    Toen mijn dochtertje onlangs ter controle voor haar gebroken been naar het ziekenhuis moest,vroeg ze aan de behandeld(vrouwelijke) arts hoe lang een artsenstudie duurde,haar antwoord was :’lang,heel lang, maar waar wij dringend behoefte aan hebben zijn verpleegkundigen ‘Als jongetje wilde mijn broer graag dierenarts worden,alle zieke en aangereden dieren werden mee naar huis genomen ,alle natuurboeken en natuurprogramma’s werden gretig gelezen en gevolgd. Deze wens werd heel deskundig de grond in geboord omdat hij van een arts te horen kreeg; ‘dat duurt lang, heel lang en het is heel moeilijk.’ Mijn broer was zwaar teleurgesteld en heeft zijn hoop daar en direct opgegeven Er is nog maar weinig verandert, dat moge duidelijk zijn.

    Ik heb mijn bedrijf(een erkend leerbedrijf) altijd opengesteld als stageplaats voor meisjes (vreemd genoeg waren het allemaal autochtonen)en zelfs aan ontspoorde meisjes in de hoop dat een stage kon bijdragen aan een omslag en hopelijk ietwat enthousiasme kon aanwakkeren om weer plaats te nemen in de schoolbanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *