Stemming allochtonen

Gisteren op de NMO een uitzending over het stemgedrag van allochtonen. Wel vaker kom je bij de moslimomroepen zaken tegen die bepaald niet alleen interessant zijn voor moslims. Bij een discussie, waar onder andere Ahmed Marcouch en Jean Tillie bij aanzaten, werden de resultaten bekend gemaakt van een klein onderzoek uitgevoerd door Motivaction.

Ik dacht het al, en het wordt bevestigd: er zijn nog minder allochtonen naar de stembus gegaan dan autochtonen. Allochtonen, in dit geval: Nederlanders met Turkse, Marokkaanse en Surinaamse achtergrond. Van hen, bij elkaar opgeteld, is 65% niet gaan stemmen. Van de Marokkaanse Nederlanders stemde 70% niet.

Wie wel stemde, stemde als voorheen voornamelijk links, met een opvallende verhoging voor D66.

Tabel 4, resultaten: Op welke politieke partij heeft u gestemd?

PvdA 37%
D66 18%
SP 12%
GroenLinks 9%
Wil niet zeggen 9%
CDA 4%
VVD 2%
PVV 1%

(Hier)

Het onderzoek geeft weinig uitsluitsel over waarom zoveel allochtone Nederlanders niet hebben gestemd: antwoorden zijn vaag, in de trant van ‘ik ben er niet aan toegekomen’ of ‘ik ben het vergeten’.
Maar wie vergeet te stemmen vindt het niet belangrijk, en daar is dan een reden voor. Kan zijn dat de EU minder leeft – dat geldt ook voor de autochtonen voor wie Europa ver weg is al leven ze er midden in. Maar het kan ook zijn dat de niet-stemmers er weinig fiducie in hadden dat het uit zou maken bij de kwestie die er onderdoor speelde: de opkomst van de PVV en wat links daar tegen kan en wil doen. Dat D66 zo’n schuiver naar boven maakte, terwijl die niet bepaald bekend staat als een allochtonenpartij, geeft een indicatie: Pechtold wordt gezien als iemand die zich luid en duidelijk opgesteld heeft tegenover Wilders, en ik denk dat dat gewaardeerd is.

Uit het onderzoekje halen we in ieder geval niet hoe tevreden of ontevreden de allochtone Nederlanders zijn over de respectievelijke linkse partijen, waar ze tot ieders verrassing in 2006 wel massaal op gestemd hebben. Ik vermoed dat er sprake is van teleurstelling, en niet waargemaakte verwachtingen. Mijn stelling blijft voorlopig dat links meer had kunnen doen om ook de allochtone stem te verdienen. Dat zal moeten gaan blijken bij de gemeenteraadsverkiezingen, en dan zullen we zien of mensen genoeg geschrokken zijn van de opkomst van de PVV om wel te gaan stemmen, en of ze inmiddels meer vertrouwen hebben dat de linkse partijen daar een adequaat antwoord op hebben.

Eén gedachte over “Stemming allochtonen

  1. Hoi Anja,

    Heb gister ook gekeken en miste iets.
    Namelijk dat het in Nederland nog steeds zo is dat als je bv. enkel de Marokkaanse nationaliteit bezit ongeacht hoelang je hier al woont of zelfs geboren bent, je alleen kunt stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dus zelfs al zou je willen dan is het niet mogelijk en sinds het beleid van Verdonk is het bijna onmogelijk geworden nog in aanmerking te komen voor een Nederlandse nationaliteit.

    Lieve groet,
    Amal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *