Martijn van Dam, PvdA, steekt zijn nek uit

11wapenhandel-12.jpg
(Martijn van Dam)

Beloon Netanyahu niet met handelsvoordelen, schrijft PvdAer Martijn van Dam in de Volkskrant (hier)

Belangrijk dat hij als woordvoerder buitenland van de PvdA in de Tweede Kamer stelling durft te nemen tegen minister Verhagen, die nog steeds pleit voor het toekennen van extra handelsvoordelen voor Israel, zonder daar voorwaarden aan te verbinden – opnieuw laat Verhagen, zelfbenoemd held van de mensenrechten, zien dat sommige mensen meer rechten verdienen dan anderen.

Martijn van Dam is nu zelf in Gaza geweest. En ik weet dat het een cliché is – je moet er zijn geweest om er over te kunnen oordelen – dat niet altijd klopt, ik weet wel dat het op vrijwel iedereen die de moed heeft zelf in Gaza te gaan kijken, zeker nu na de oorlog, diepe indruk maakt hoe de Gazanen tussen de puinhopen, nog steeds verstoken van zelfs de meest primaire hulp om weer wat op te bouwen, en na de oorlog al weer bijna vergeten, proberen nog wat van hun leven te maken. In ieder geval kun je waarnemen wat Israel nog steeds ontkent: er is een massale verwoesting aangericht in gewone burgerwijken.

Een fragment:

Komende week bezoekt minister Verhagen Israël. Ik roep hem op om net als ik met eigen ogen in Gaza te gaan bekijken hoe bedrijventerreinen en woonwijken met bulldozers zijn platgewalst. Zelf sprak ik met een man die gewekt werd door een raket die in zijn flatgebouw insloeg bij een zwaar Israëlisch bombardement. Hij vluchtte zijn huis uit en zag binnen tien minuten het hele gebouw, met diverse buren er nog in, in puin veranderen.

Het zou goed zijn als minister Verhagen dezelfde VN-medewerkers spreekt, die ik heb gesproken.

Minister Verhagen werkt de aanpak van Obama tegenDie zullen hem vertellen dat zij geen enkele twijfel hebben dat het bombarderen van universiteiten, scholen en woningen geen enkel militair doel heeft gediend en dat het door Israël gebruikte geweld buitensporig was.
Laat de minister ook op de Westelijke Jordaanoever gaan kijken hoe Palestijnse families uit Oost-Jeruzalem worden verjaagd, hoe Palestijnen uren moeten reizen en moeten wachten bij nutteloze checkpoints en hoe het mensen in Hebron niet toegestaan is hun eigen voordeur te verlaten, omdat hun straat verboden is voor Palestijnen.

Nederland is bekend als vriend van Israël. We hebben ons terecht altijd hard gemaakt voor de veiligheid van de Israëlische bevolking. Als minister Verhagen bereid is met een open blik in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te gaan kijken, zal hij zien dat het huidige beleid niet in het belang van Israël is. Israël veroorzaakt bij gewone Palestijnen woede en frustratie die eerder tot haat en geweld zullen leiden dan tot vrede en vriendschap.

Daarom is stopzetting van de uitbreiding van nederzettingen ook zo belangrijk. Ik vraag hem dat over te brengen aan Israël.

Een reactie op het stuk van Martijn van Dam door Jaap Hamburger, (19-06-2009 13:51), van Een Ander Joods Geluid:

Heel goed dat Van Dam ook ‘de Israëlische vredesbeweging’ noemt, die haar hoop op nieuw Amerikaans beleid heeft gesteld. Er is in Israël een bonte verzameling van groeperingen en individuen, die snakt naar een uitweg uit de doodlopende steeg van 42 jaar bezetting en onderdrukking van de Palestijnen. Israël is meer, en de Israëlische samenleving is gevarieerder en kritischer over de eigen regering, dan haar verstokte verdedigers hier ten lande ons voorspiegelen. Die maken doorgaans weinig onderscheid tussen de Israëlische regering en de Israëlische samenleving, en verdedigen stelselmatig – en steeds hijgeriger- alleen het beleid van ‘de regering van de dag’, en de meest chauvinistische Israëlische ideeën en praktijken. Daarmee schaden zij op langere termijn de Israëlische belangen, vrede en integratie in de regio, in plaats van die te dienen. De organisatie waar ik deel van uitmaak, en die al in 2000 opgericht is uit zorg over de richting waarin de Israëlische politiek jegens de Palestijen zich bewoog, heeft weinig op met zulke ‘vrienden van Israël’.

En overigens realiseren ook de verstokte critici zich onvoldoende de bandbreedte van opvattingen in Israël, waar zij veel van hun gading zouden kunnen terugvinden, bij tal van organisaties en personen.

Heel goed ook dat Van Dam zich door niemand laat ringeloren, en praat met wie hij dat voor zijn oordeel nuttig acht, en dat ook advies ook aan anderen geeft. Dat kan in principe alleen maar bevordelijk zijn voor de onderbouwing en de degelijkheid van conclusies. Praten en luisteren, juist met en naar Hamas, om van die groepering uit eigen observatie kennis te nemen, is in een diplomatiek proces een noodzakelijk minimum. Het is niet meteen hetzelfde als onderhandelen en akkoorden sluiten. Ook een minister, ook minister Verhagen, moet zijn oordelen toetsen, om te voorkomen dat die in vooroordelen verkeren.

Heel goed tenslotte, dat Van Dam zijn waarnemingen, bevindingen en conclusies niet alleen ventileert in zijn eigen partij of in een Kamerdebat, maar dat hij die inbrengt in de publieke discussie. Zo hoort een volksvertegenwoordiger/buitenland- woordvoerder dat te doen, juist in een kwestie als deze die zoveel mensen bezig houdt.

Chapeau voor Martijn, die het volle daglicht zoekt.

Jaap Hamburger, vz. Een Ander Joods Geluid

14 gedachten over “Martijn van Dam, PvdA, steekt zijn nek uit

 1. Martijn van Dam: Goed zo jochie!!! Ik heb veel waardering voor je Volkskrant-artikel. Ik ben ook blij, dat dit geluid uit PvdA- hoek komt. Blijf Verhagen op z’n huid zitten.

  Jan.N

 2. Ja, misschien heb je wel gelijk Anja, maar ik heb ook aldoor gezegd dat ik comstructieve geluiden – van welke partij die ook komen – waardeer. Daar wil ik ook uiting aan geven. Soms maak ik me razend kwaad op b.v. de PvdA, dat weet je. Goeie dingen, die daar gebeuren moeten echter ook gewaardeerd en herkend worden. Maar ja, vooral na de “ideologische veren” van Wim Kok heb ik het nogal moeilijk met die partij.

  Prettige zondag hoor!

  Jan.N

 3. Jan, die uitspraak van Wim Kok was in 1995, in de Den Uijl-lezing. Nog los van het feit dat hij toen al direct anders is geïnterpreteerd dan Kok het bedoelde en meteen een eigen leven is gaan leiden: hoelang blijf jij je laten leiden door één uitspraak die veertien jaar geleden is gedaan door iemand die van groot belang is en is geweest voor de PvdA, maar inmiddels goeddeels van het PvdA-toneel is verdwenen? Kom op nou!

  Voor wie zich op de hoogte wil stellen van het Midden-Oostenstandpunt van de PvdA van vandaag: ga naar Recht in het Midden-Oosten en zie daar dat Martijn van Dam in zijn mening bepaald niet alleen staat. Lees bijvoorbeeld de drie M-O-moties die het PvdA-congres afgelopen maart bij acclamatie aannam en waarover geen krant het nodig vond te berichten. En lees de Midden-Oostenparagraaf in het PvdA-Europa-programma.

  Anja, we hebben je stuk geplaatst bij ‘opinies’.

 4. Clara, je hebt betreffende e.e.a. volkomen gelijk. Echter waar je niet gelijk in hebt is, dat ik me nu nog zou laten leiden door een uitspraak die veertien jaar geleden is gedaan. Er zijn heel wat zaken bij jouw partij geweest waar ik me heel kwaad over heb gemaakt. Ik heb dat al eerder gezegd en ik hoef dat m.i. niet te herhalen. Daarentegen ben ik oprecht erg blij met geluiden als die van Martijn van Dam, van jou en van ANDEREN UIT DE PVDA. Ook al zou het gaan over andere zaken dan alleen het M.O. Dat zal ik altijd uit blijven dragen.
  Al sinds mijn politieke bewustwording (1946) ben ik een rooie hond. Daarom ben ik thuis in de SP.

  Vriendelijke groet en prettige zondag verder,

  Jan.N

 5. ’t Begint er trouwens steeds meer op te lijken dat Dhr.Verhagen het alleen recht heeft wat betreft het buitenlandse beleid.
  Heeft die man trouwens ooit op een stembiljet gestaan?
  Wie en waar hebben ze deze man vandaan gevist?

  Het zou wijs van hem zijn om eens goed naar de volksvertegenwoordiging te luisteren en met name deze keer naar
  Martijn van Dam.
  Geweldig van jullie Martijn en Jaap, pak die Verhagen maar eens flink aan!!!
  Er zou al heel wat gewonnen zijn als deze man leert luisteren of zou hij doof zijn?

  Groet,
  Gerrie

 6. Er zit zeker beweging in de PvdA en Doorbreek de stilte wint steeds meer terrein. Mooi werk, Cara en anderen! Ik hoop dat PvdA bewindslieden dit ook gestand doen in het kabinet, want Verhagen is een harde noot om te kraken. ‘Beyond repair’, zegt een Palestijnse kennis van mij.

  Of niet: Ik zag een mooie spotprent van Collignon in de Volkskrant dit weekend die ik online net heb teruggevonden: Verhagen in een deuropening die collecteert voor Palestina. Een kalender aan de muur zegt dat het 2015 is. De vrouw die hem open deed roept naar een andere persoon in een andere kamer of ze nog wat over hebben voro Palestina, want er staat weer zo’n ex-CDA minister aan de deur.

  Ik weet niet of de Palestijnse vlag op de collectebus expres op zijn kop is gezet. Kan me voorstellen dat Verhagen niet weet hoe hij staan moet.

 7. Hier staat’ie, Christine.

  Jan, je zegt: “Echter waar je niet gelijk in hebt is, dat ik me nu nog zou laten leiden door een uitspraak die veertien jaar geleden is gedaan.

  Maar waarom noem je dan zelf die ideologische veren? Waarom vind je het nodig elke keer als je vindt dat de PvdA zowaar iets goed doet in jouw ogen, er meteen bij te zeggen dat je het eigenlijk helemaal niks vindt, de PvdA?

  Ik heb het hier ook al vaker gezegd: op vele punten kunnen SP en PvdA zonder moeite schouder aan schouder op de barricade. Zouden we ook veel vaker moeten doen, als het aan mij lag. Maar stel nou dat ik daar per ongeluk naast jou kom te staan, zou je het dan ook nodig vinden om me om de minuut te vertellen dat je eigenlijk sinds 1995 heel erg kwaad bent op de PvdA? En denk je dat dat iets toevoegt aan het doel waarvoor we daar allebei staan? En dat ik dan veel zin heb om naast jou te blijven staan?

  Is Anja’s weblog niet ook een soort barricade?

 8. Dank Clara, ik heb hem gefacebooked.
  In Rotterdam staan SP en PvdA samen op de barricaden voor Gaza. dat we het op andere punten gruwelijk oneens kunnen zijn, maakt dan even niet uit.

 9. hiero.

  verhagen2-19.jpg

  met veel gepruts via slepen naar mijn desk en dan via lightroom om hem op maat te krijgen naar mijn folder afbeeldingen voor weblog, en dan eerst dit berichtje schrijven en neerzetten en dan de afbeelding eerst downloaden en de formule kopieren en weer terug naar bewerken en dan alle handelingen plegen om een afbeelding er op te krijgen; gelukt.

  jan, je vroeg het eens aan mij of jij afbeeldingen in de reacties kon zetten, alleen via mij als ik een jpg bestand krijg.

 10. Clara. Het twijfelachtige gevoel dat ik so wie so naar de sociaal democraten heb – zowel nationaal als internationaal – is het gevolg van tientallen jaren de politiek volgen en veel lezen. Ik kan het met de beste wil van de wereld niet van me afzetten. Je zult het wel niet met me eens zijn, maar laten we dan maar gezamenlijk onze schouders zetten onder de dingen waar we het met elkaar wel over eens zijn (b.v. Gaza). Nogmaals, dat doe ik van harte.

  Anja’s weblog een soort barricade? Wat bedoel je daar mee? Ik begrijp het niet goed. Sorry!!

  Jan.N

 11. Anja’s weblog een soort barricade? Wat bedoel je daar mee? Ik begrijp het niet goed. Sorry!!

  Nou gewoon, een protestbarricade tegen de middeleeuwse toestanden in de bezette gebieden. Een barricade waar jij en ik wel eens naast elkaar staan, met hetzelfde doel. En waar jij telkens de verschillen tussen mijn en jouw partij wilt laten zien. Nu ook weer in je reactie. En dat ik daar een beetje moe van word.

 12. Clara (13) Ik wil je niet moe maken en nog minder kwetsen. Het gaat me kennelijk niet best af om je zonder narigheid duidelijk te maken hoe ik e.e.a. voel. Dat spijt me oprecht. Ik zal er ook verder over nadenken.
  Bedankt voor de uitleg inzake de “barricade”. Het is overigens vaker gebeurd, dat mensen met verschillende achtergronden naast elkaar op de barricade gingen tegen het heersende onrecht.

  Vriendelijke groet Jan.N

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *