Nog een muur

egypt-wall.jpg
(foto Electronic Intifada)

In Ha’aretz stond het bericht dat Egypte met de hulp van de VS bezig was om de muur tussen de Gazastrook en Egypte ook nog te voorzien van een ondergrondse stalen muur die de tunnelsmokkel onmogelijk zou moeten maken. Egypte heeft het tot nu toe ontkend.

Het excuus is natuurlijk de wapensmokkel. Die vindt plaats, uiteraard. Het zou heel vreemd zijn als Gaza, dat voortdurend wordt aangevallen en volgens het internationaal recht het recht heeft zich te verdedigen dat niet deed – alleen aanvallen op burgers, zoals door de raketten die niet bestuurbaar zijn, is niet toegestaan. Maar de tunnels hebben nog veel meer betekenis: sinds Israel jaren geleden draconische maatregelen heeft genomen om er voor te zorgen dat alleen een minimum aan voedsel en noodzakelijke goederen als medicijnen de grens over mogen – net genoeg om niet dood te gaan van de honger, maar wel grote gezondheidsproblemen veroorzakend voor de bevolking (een groot deel van de mensen heeft bloedarmoede) is er een tunneleconomie ontstaan waardoor ook zaken als goedkope Egyptische kleding, schoenen, sigaretten, snoep, auto-onderdelen en zelfs levende geiten Gaza binnen kunnen komen.

amstelpal-6-of-1.jpg
(Hasan Abu Nimah)

En de vraag gaat worden wat er nu weer met de Gazaanse bevolking moet gebeuren wanneer het zou lukken om ook die mogelijkheid af te snijden. Zie een artikel van Hasan Abu Nimah, die onlangs in Nederland was. (english) Hier. Over zijn bezoek aan Nederland, hier.

Een citaat:

The excuses for Gaza may be rockets or tunnels, but in fact the tightening of the Gaza siege is part of a total effort by Israel to besiege the entire Palestinian population in the occupied territories. For more than 40 years, Palestinians in the occupied West Bank have been living under a tightening siege. First, their freedom to move in and out of the occupied territory has been severely curtailed and later — especially during the years of the so-called “peace process” — the occupier imposed internal barriers that have made it virtually impossible to pass from one town to the other without encountering one of the hundreds of roadblocks and checkpoints that have rendered the West Bank a series of ghettos surrounded by expanding settlements. Finally there is the illegal apartheid wall — which brave, heroic Palestinians recently breached in several places demonstrating that no amount of concrete and steel can suppress the human desire for liberation.

children-play-in-the-rubb-001.jpg
(foto Guardian)

Een jaar na de aanval op Gaza zijn alle doden geteld, de gehandicapten geregistreerd – met de wederopbouw is maar mondjesmaat begonnen want bouwmateriaal wordt nog steeds vrijwel niet toegelaten. Er zijn mensen die de winter – die daar kort maar heel koud is kan ik uit ervaring vertellen – in een tent door moeten brengen, zonder stromend water, met primitieve verwarming of geen, met een nood-WC die door vele families moet worden gedeeld. De VN zorgt er voor dat kinderen op school wat te eten krijgen, omdat ze anders van de honger niet kunnen leren. Uiteraard is het merendeel van de kinderen getraumatiseerd: ze hebben zusjes en broertjes dood zien gaan, ze weten dat ze ook thuis niet veilig zijn, en ze weten dat hun ouders hen niet kunnen beschermen, Zie een artikel uit de Guardian, Childhood in ruins, (english) hier.

Er is een begrijpelijke toename van geweld in het gezin, kinderen komen in opstand tegen de ouders die hun gezag hebben verloren, ouders klagen over onhandelbare kinderen. Er is te weinig voor ze te doen. Als het weer straks weer beter is is er alleen de zee, maar daar komt dankzij het gebrek aan brandstof waarop de pompen van de riolering moeten draaien de vuiligheid zo in uit.

John Ging, het hoofd van de UNRWA (de VN organisatie die al sinds jaar en dag Gaza in leven houdt) die we tijdens de aanval op Gaza furieus hebben gezien, toen zelfs tonnen voedsel en noodhulp met fosforbommen in brand werden gestoken, en ook de scholen van de VN waar mensen naar toe werden gevlucht werden beschoten, is er van overtuigd dat Israël bezig is zijn eigen vijanden te creëren.

“Without hope, we are moving fast towards more aggressive children, more fanatics. If the siege ended you would see positive changes among children. They [Israel] are creating their enemies. They are pushing a new generation of children to believe in violence as a way of solving their difficulties. They are creating their own enemies of the future.”

In September 2007 Israel declared Gaza a “hostile entity”. “I said at that time, and I continue to say it, that’s a self-fulfilling prophecy,” says Ging. “You designate it as a hostile entity, you treat it as a hostile entity and in fact what happens is you generate hostility. And that’s precisely what we have been witnessing here at the grassroots level for the last two and a half years under this illegal siege . . . We have more extremism in Gaza every single day.”

Overigens zijn ook hulpverleners en euro-parlementariërs de afgelopen week wederom niet in Gaza toegelaten.

En voor de doorzetters: OCHA (onderdeel van de VN) heeft een rapport gepubliceerd over de gevolgen van de blokkade voor Gaza, in de afgelopen twee jaar. (english) Hier

6 gedachten over “Nog een muur

 1. Vraagje: Waarom annexeert Egypte de Gaza-strook niet?

  Dan kan Egypte goede sier maken bij de andere Arabische landen, en de mensen in Gaza zijn er dan natuurlijk ook beter aan toe. Immers, Israel kijkt wel twee keer uit voor ze weer eens een aanval op dat stukje land plegen en de Palestijnen hebben weer makkelijk toegang tot medische hulp.

  Maar het zal wel te simpel gedacht zijn.

 2. Leuk idee, Jack. Maar wel geheel en al afkomstig uit sprookjesland.

  In de eerste plaats hebben de Palestijnen de onhebbelijke gewoonte om te hechten aan hun recht op zelfbeschikking, dus de tijd dat de grote mogendheden onder elkaar beslisten wie wat mocht annexeren is geheel voorbij. Verder zijn ze helemaal niet van plan om zich definitief af te splitsen van de andere Palestijnen op de Westoever.

  Ten tweede kijkt Egypte wel uit, die hebben helemaal geen zin in anderhalf miljoen boze en half verhongerde Palestijnen in hun land. Ze hebben bovendien al flink wat moeilijkheden met hun eigen moslim broederschap, dus om Hamas zitten ze ook al niet te springen.

  Ten derde is Egypte helemaal niet in staat om zo’n beslissing te nemen, mochten ze dat al willen, want ze zijn afhankelijk van het vredesverdrag met Israel, en ze hebben geen zin in oorlog, en ze zijn bovendien ook vergaand afhankelijk van de VS en ook die vinden het geen goed idee.

  Kortom, Jack, behalve jij vindt helemaal niemand dat een optie, dus ik vrees dat je er alleen voorstaat.

 3. Merci. Ik kan nog wel meer leuke, maar onuitvoerbare ideeën noemen, maar volgens mij is dat niet het onderwerp hierzo. Dus als er eens een half-serieus blogje komt over nobele ideeën die de wereldvrede dichterbij zouden brengen, als we maar geen rekening houden met de mening van de complete wereldbevolking, dan ben ik wel weer van de partij.

  Maar plaats dit maar niet. Dat leidt alleen maar af van de ellende in Gaza.

 4. Ik heb het toch maar geplaatst. Lijkt me een leuk idee, Jack, een blogje waar we afspreken dat we wilde ideeen mogen ontwikkelen om de wereldvrede dichterbij te brengen zonder ook maar ergens mee rekening te houden. Wie weet komt daar per ongeluk nog eens wat leuks uit.

  Ach, en die ellende in Gaza blijft nog wel even, Jack.

 5. een hele klus om daar doorheen te komen maar het kan wel met een boor toletje slijpschijf met een brander is niet zo gezond onderin , palestijnen zijn heel vindingrijk ik heb enorme bewondering voor de manier waarop zij zich weten te redden en wit heet op de westerse wereld vooral onze regering die dit maar laat gebeuren
  p.vink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *