Laten we maart niet prijzen voor het mei is

Even bijkomen hoor.
Jemig.

Toen de coalitie op 35 stond maar vast de fles knalli opengemaakt met mijn vriendinnen, dat uur van geluk kon ons niet meer worden ontnomen, en die knalli was zo op en die neemt ook niemand ons meer af.

Toen zachtjes in de depressie gezakt toen de coalitie weer steeg naar 37, 38, nee toch, verdomme.

En om drie uur ’s nachts toen ik groggy van te laat op in bed kroop – normaal sta ik om half zes op – was het weer 37, en weten we dus eigenlijk nog niks tot de officiële verkiezingen in mei. Behalve dat een meerderheid voor de coalitie niet vanzelfsprekend is, alhamdullilah.

Ik had de SP met de geweldige beurt die Emile heeft gemaakt wel 9 zetels gegund, dan had Nanneke erin gezeten, en nu wordt het wachten of ze toch misschien. Dat is niet leuk, als je zo moet zitten wachten of je vier jaar voor de zaak gaat werken of niet.

Beetje mee blij met de PvdA, en voor Job Cohen, dat ze op 14 blijven zitten, na een diep dal.

Wat verbaasd over GroenLinks, want in mijn omgeving met veel GL’ers, heeft bijna iedereen wat anders gestemd, vanwege Kunduz, vanwege dat geflirt met het liberalisme, en vergeten dat ze nog steeds niet alleen Groen maar ook Links heten, en vanwege die malle etikettenplakkerij tegen de SP als zijnde conservatief. Ik zei al, in de Eerste Kamer kan ik altijd heel goed met de GroenLinksers. En mijn vrienden zie ik ervoor aan dat ze zo weer terugkeren naar de boezem van GroenLinks als die weer Links is – ik vind het dus wel interessant waar de stemmen voor GL aan te danken zijn. Dat Sap het aardig doet? Plaatselijke ervaringen? Hoe dan ook, voor het linkse blok als geheel is het niet slecht.

Beste nieuws: dat de PVV niet is gegroeid maar geslonken. Als ik me niet vergis hebben ze hun piek gehad. Kan het zijn dat ze het in Limburg geweldig doen, mogen ze Limburg helemaal hebben. Limburg voor de PVV en de rest van Nederland weer gewoon voor de mensen.

Begon dat vrouwtje van de PVV (sorry hoor, ik word van die lui zo seksistisch als de pest) te zemelen over Marokkaanse jongens in Zandvoort en vandaar – o wat ben ik dan blij dat ik straks niet in de Eerste Kamer beleefd hoef te zijn tegen die lui. Ik zou het liefst zeggen, jullie een hand geven? Sorry, is tegen mijn geloof.

En dan Rutte. Wat zegt die man alsof die foute retoriek van de PVV ook nog besmettelijk is? “We gaan Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders”. O ja? En van wie is Nederland dan nu? En wie zijn die Nederlanders aan wie u mijn land terug gaat geven? En hoe gaat ie dat doen?

Nou, we komen er nog op terug, de kranten gaan nu vol staan met prognoses, analyses, terugblikken en wat het allemaal gaat betekenen, maar we weten het pas echt in mei.

En iedereen die het vuur uit zijn sloffen heeft gelopen en geen pannenspons meer kan zien mag even uitbuiken. En ik doe vandaag helemaal niks meer.

8 gedachten over “Laten we maart niet prijzen voor het mei is

  1. Quote:”Begon dat vrouwtje van de PVV (sorry hoor, ik word van die lui zo seksistisch als de pest) te zemelen over Marokkaanse jongens in Zandvoort” Nou Anja ik had een veel ergere reactie waar ik zelf een beetje van schrok, want zo wil ik helemaal niet zijn maar ik had het liefst der hooghartige neus over der hoofd heen getrokken. Ik vond het zo’n niet ter zake doende opmerking. Maar het was volgens mij nog even gebruik maken van een tv momentje BAH!

  2. Citaat:
    “Beste nieuws: dat de PVV niet is gegroeid maar geslonken. Als ik me niet vergis hebben ze hun piek gehad.”

    Helaas net zo voorbarig als de hoera-stemming bij de PvdA, Anja. Een belangrijke factor is immers dat de opkomst bij de PS-verkiezingen lager is (zij het dit keer relatief wel vrij hoog) dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. PVV-stemmers zijn wat opkomst betreft minder partijtrouw dan b.v. de traditioneel-christelijken. (En de SGP heeft haar huidige twee zetels in de Eerste Kamer dan ook juist aan dit verschijnsel te danken; nu de algemene opkomst hoger was, verloor de SGP dit voordeel weer).
    Met andere woorden: de PVV kan nog voor veel onaangename verrassingen zorgen.

    En je hebt Limburg toch niet al opgegeven als “Limbabwe”? 🙂

    Tja, en dan die Fleur Agema over die Marokkaanse jongens aan het strand. Straks beweert ze nog dat de PVV in Limburg niet de absolute meerderheid heeft behaald vanwege gebrek aan een strand….. 🙂

  3. Ik wist niet wat ik hoorde toen Rutte dat zei. Ze gaan die Wilders allemaal napraten. Hij doet net alsof we bezet zijn. Maar door wie dan? Wat een aanfluiting, dit is onze minister president! Ik vond het ook al zo grievend hoe hij zich uitliet over vluchtelingen uit Libie. Hij toonde geen enkele compasie. Als ze hier maar niet binnen komen, dat was het enige dat teldevoor hem.

  4. Als de media nu eens slechts 8-15% van haar politieke berichtgeving zou besteden aan de PVV en haar tirenlantijnen dan krijg je misschien ook weer een nuchter beeld van Nederland ipv dat men doet alsof Nederland op het punt van de afgrond staat dankzij de PVV.Ook geeft het aan dat er geen groter electoraat is in Nederland voor conservatief xenofoob rechts als in de ons omringende Europese landen. Denk aan een Vlaams Belang of Front National een BNP in het VK.En laten we wel zijn de PVV is ook een stuk milder dan de partijen die ik genoemd heb.Enig perspectief is belangrijk.En Limburg bashen is ook niet juist. 75% van de Limburgers stemde tenslotte niet op de PVV.

  5. (4) Nee, dat kan niet, Geert. Voorkeursstemmen zijn democratisch wanneer het de burgers zijn die kiezen, en die laten weten dat ze een andere keuze hebben dan de partij die de kandidatenlijst en de volgorde heeft vastgesteld. Maar met de vreemde hink-stap sprong waarmee de eerstekamerleden worden gekozen, namelijk niet door de burgers maar door de statenleden, krijg je dat je met een paar vriendjes in de staten iemand in de Eerste Kamer zou kunnen kiezen. En dus iemand die hoger staat van de lijst kan mieteren.

    Dat hebben we bij de vorige ronde meegemaakt, toen iemand er voor had gezorgd dat drie mensen uit zijn eigen provincie even op hem zouden stemmen terwijl hij heel laag op de kandidatenlijst stond, met het gevolg dat de SP een zetel kwijtraakte en degene die op die zetel terecht zou zijn gekomen er niet meer inkwam.

    De kandidatenlijst voor de Eerste Kamer wordt door een sollicitatiecommissie samengesteld, en daar is een goede reden voor: dat je een beetje evenwichtige samenstelling krijgt want in de EK komt het voor een flink deel neer op deskundigheid. Dus niet per ongeluk drie juristen of helemaal geen in de ploeg. Maar iemand voor de zorg, iemand voor sociaal, iemand voor milieu, iemand voor de economie enz. Die lijst wordt vervolgens goedgekeurd op een partijraad, waarin alle leden van de SP zijn vertegenwoordigd, en nog tegenkandidaten kunnen worden voorgesteld. Dat gebeurt niet zo vaak, want iedereen kan zien dat er zorgvuldig is gewerkt om die lijst samen te stellen, en je kunt het wel een erebaantje noemen, maar je moet vooral heel hard werken om je door al die in vreselijke taal gestelde dossiers heen te werken en je moet ontzettend tegen je verlies kunnen. En dat terwijl bijna niemand weet wat de Eerste Kamer doet (al zal dat nu wel wat veranderen) en er geen journalist komt kijken – voor het geval dat het je ego is die je drijft om senator te worden.

    Kortom: wij vinden het veel democratischer dat de partijleden open en bloot het laatste woord hebben – bij gebrek aan directe verkiezingen door de burgers – dan dat iemand met behulp van een paar vriendjes in de staten iemand anders er uit kan biggen om er zelf in te komen. Vandaar: wij doen bij de EK niet aan voorkeursstemmen. Al vind ik dat heel jammer voor Nanneke.

  6. Ik ben ontzettend benieuwd naar hoeveel mensen er op jou gestemd hebben. Ik kan het helaas nergens vinden. Aangezien ik campagne voor je heb gevoerd ben ik hier natuurlijk erg nieuwsgierig naar.

    Groetjes Jacqueline

  7. Iets van 800 of 900 voorkeurstemmen, Jacqueline, waarmee ik van plaats 27 omhoog schoof naar 14. Eervol maar gelukkig niet zo hoog dat ik had moeten zeggen dat ik het niet deed. Dus dank je wel, voor de aardigheid ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *