Kan de coalitie nog een meerderheid krijgen?

Het gaat nu zo ingewikkeld worden dat een gewone burger met een gemiddeld vermogen tot rekenen het niet meer kan volgen. Maar op 23 mei moet duidelijk worden hoe de zetels echt verdeeld zijn, en dus of de coalitie een meerderheid krijgt, waar het duidelijk om gaat spannen.

Om te beginnen zijn er statenleden die bij elkaar niet genoeg stemmen hebben voor een zetel in de EK, zoals de Onafhankelijke Senaats Fractie, en die dus nog moeten besluiten waar hun stemmen heengaan. (Zie hier.) En vervolgens krijg je het geschuif met de restzetels. Dat is vooral een kwestie van veel rekenen.

Dat heeft ene RVDW gedaan op de website van Publiekrecht en Politiek. Vooral de kleine partijen zitten nu naarstig op bierviltjes sommetjes te maken en te bedenken waar hun belangen liggen. Bijvoorbeeld de 50+ partij die zegt niet rechts en niet links te zijn (wat meestal neerkomt op rechts) zou er wel eens belang bij kunnen hebben dat de coalitie net geen meerderheid heeft, want dan kan hun stem net doorslag geven bij elke wet die moet worden aangenomen, en in dat geval hebben ze een stevige positie om in een ruiltje in de achterkamers er wat voor henzelf uit te slepen, een mogelijkheid die ze niet hebben als de coalitie wel een meerderheid krijgt. Want dan zijn ze gewoon maar een minipartijtje met één stoel en één stem.

Zo geredeneerd, en met de sommetjes erbij, komt RVDW tot zijn conclusie: anders dan Maurice de Hond die denkt dat de coalitie nog wel op 38 zetels kan komen, voorspelt hij 36 zetels voor de coalitie, dat is met die ene meneer van de SGP, die allang in het complot zit natuurlijk, en die hun mini-positie ook best in willen zetten om er nog wat uit te slepen, samen toch nog steeds maar 37 zetels voor de coalitie.

Dat wil zeggen als iedereen zich gedraagt zoals de partij wil, en er niemand is die in de zenuwen een kiesbiljet fout invult, wat de Partij voor de Dieren nog op een zetel minder kwam te staan, de vorige keer, dan krijgt de coalitie waarschijnlijk géén meerderheid.

Mal systeem, dat wel.

Voor wie alle minutieuze overwegingen en cijfers wil nalezen en probeert te snappen hoe het werkt: hier.

Update: Friese CDA’ers zijn misschien niet zo van de partijdiscipline. Hier.

3 gedachten over “Kan de coalitie nog een meerderheid krijgen?

  1. “Bijvoorbeeld de 50+ partij die zegt niet rechts en niet links te zijn (wat meestal neerkomt op rechts)”

    Wat moet het leven toch heerlijk overzichtelijk zijn als je alles simpel kan reduceren tot twee hokjes: wie niet links is, is “dus” rechts.

  2. Zo is dat, schattebout. Net zo overzichtelijk als de geijkte reacties zoals de jouwe (meestal rechts).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *