Echt eten

Ik kan niet beweren dat ik hoor bij de voorhoede van mensen die zich bezighouden met betere voeding, veel andere mensen waren daar al jaren mee bezig voordat ik het licht begon te zien, maar zo te zien lig ik nu wel vol in de trend. Gisteren in NRC een column van Margroet Oostveen naar aanleiding van een interview met Quirijn Bolle, die de supermarktketen Marqt opzette, waar je weer ‘echt’ eten kunt kopen. Dat wil zeggen: streekproducten, duurzame vis, niet getreiterd vlees, heerlijk ter plekke gebakken brood. Het is wel aardig aan de prijs allemaal, meer geschikt voor de voedselbewuste elite. Als ik mezelf weer eens wil trakteren kom ik er graag. Maar de volgende stap zou natuurlijk moeten zijn dat goed voedsel ook betaalbaar en bereikbaar is voor mensen met een kleinere beurs.

Marqt is opgericht met het boek van Moss in het achterhoofd, dat gaat over hoe we gepaaid worden met fabrieksvoedsel dat vaak nauwelijks de titel ‘voedsel’ verdient. (Boek heet ‘Salt super Fat: How the Food Giants Hookes Us’ – ik heb het nog niet gelezen maar dat komt wel.) Met andere woorden: hoe verleiden de voedselgiganten ons en vooral de kinderen ertoe om meer geld uit te geven aan spullen die stijf staan van suiker, vet, zout en smaakmakers, en die vrijwel geen voedingswaarde meer hebben maar wel verslavend zijn en dik maken, dan aan eten met werkelijke voedingswaarde. Frisdranken vol met suiker als dagelijkse gewoonte, Danoontjes en Yogidrink die gezond lijken omdat er yoghurt in zit en veel mensen nog steeds denken dat het dan gezond is en er echte aardbeien in zitten terwijl het vooral suiker is, een muur aan chips in de supermarkten, soep uit een pak – kijk eens naar het vet en het suikergehalte. Kijk eens naar die gezond lijkende koekjes met veel vezels: hoeveel vet, hoeveel suiker. Energierepen en energiedrankjes, reken er maar op, energie = suiker. Ontbijtkoek – zo gezond want bijna geen vet. Suiker. Gezonde tussendoortjes – ja omdat er ook anderhalve noot in zit. Vergeet ook de kant en klare vruchtensappen maar, zelfs als erop staat dat er geen suiker is toegevoegd. Kijk gewoon even naar het suikerpercentage. En dan hebben we het nog niet over al de E-nummers, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen om het er lekkerder uit te laten zien.

Ik ‘loop’ nu bij de Planteneter (hier) en doe cursus. Drie regels:

– Eet steeds meer groente en fruit, peulvruchten, granen en graanproducten en kleine hoeveelheden noten en zaden.
– Eet steeds minder dierlijke producten zoals vlees en vis, kaas, melk en melkproducten en eieren.
– Eet zoveel mogelijk je voedsel zoals de natuur het ons geeft: onbewerkt of slechts minimaal bewerkt.

Ook als je (nog) niet bereid bent om vlees en zuivel op te geven is er al een boel te winnen als je de laatste regel meer toe gaat passen: zo min mogelijk fabrieksvoedsel. Zoveel mogelijk zelf maken – gewoon weer soep gaan koken in plaats van een pak omkiepen. Ik maak tegenwoordig lekkere ijsthee – als ik een pot thee zet blijft er vaak wat over, ik doe dat in een fles, wat agavesiroop erbij, citroensap, en als ik er zin in heb bruisend mineraalwater erbij. Doet absoluut niet onder voor gekochte frisdranken, is goedkoper en absoluut gezonder. En als je het in de ijskast hebt staan maak je het jezelf makkelijk om niet naar wat anders te grijpen.

En zo is er zoveel dat je gewoon zelf kunt maken. In de tijd dat de tomaten rijp en goedkoop zijn een pan heerlijke eigen tomatensaus koken, en in porties invriezen. In plaats van ketchup of potjes pastasaus. Ja, dat kost meer tijd, en voor mensen die van hun werk komen en het een klus vinden om in de keuken te gaan staan is het een beetje uitzoeken hoe je dat kunt doen. Maar het zou echt helpen, voor de gezondheid maar ook om het monopolie van de voedselgiganten te doorbreken. Want wat die voedselgiganten allemaal uitspoken kun je hier lezen.