Doe mee, journalist voor de vrede

De trofee

Het ding dat ik in mijn huis heb staan, de prijs voor Journalist voor de vrede, gaat binnenkort naar iemand anders. Ik vond het erg leuk om uitverkoren te zijn, en ben inmiddels aan het ding gehecht, hoewel ik niet zo’n pacifist ben en ook geen journalist. Nu is het tijd voor de volgende prijsuitreiking, en daarbij mag eenieder, gemotiveerd, haar/zijn stem uitbrengen op degene in wiens/wier huis het ding mag komen te staan. Pardon, schrap wier, er staat geen vrouw op de lijst. Ik schijn de enige vrouw te zijn die die prijs verdiende, dankuwel. Dat maakt de eer natuurlijk alleen maar groter.
Dus hier komt: de oproep van het Humanistisch Vredesberaad. Vervolgens de genomineerden, waaronder voor de webloglezers een aantal bekenden. En bij die namen verwijs ik naar de plekken op dit weblog waar je ze kunt vinden.
Doe mee!

DOE MEE AAN DE VERKIEZING VAN DE JOURNALIST VOOR DE VREDE 2005

Sinds juni 2003 heeft het Humanistisch Vredesberaad de publieksprijs voor journalistiek ingesteld. Naast de instelling van deze prijs, besteedt zij ook veel aandacht aan het optreden van de Nederlandstalige media. Wetenschappelik onderzoek heeft uitgewezen dat onder andere: armoede, horizontale ongelijkheid, etnische conflicten, religieuze geschillen en een slecht bestuur aanjagers voor gewelddadige conflicten kunnen zijn. Voor goed bestuur is onafhankelijke hoogwaaardige informatie onontbeerlijk. Ook in de kosmopolitische wereld is goede informatie via onafhankelijke media van groot belang. Vaak werken goede onafhankelijke journalisten in onmogelijke situaties en kunnen soms door zijdelingse financiele en politieke belangen niet gehoord of gelezen worden. Een goede journalist verdient daarom waardering.

Ook jij kan meedoen aan deze verkiezing door het voordragen van kandidaten of je voorkeur kenbaar te maken.

De wisselprijs is vernoemd naar Han Achtienribbe, een humanistisch vredesactiviste die actief was tussen 1930 en 1999 en zal worden toegekend aan die journalist, publicist, columnist, programmamaker, cartonist of redactie die een wezenlijke (nederlandstalige)bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen van een cultuur voor vrede en geweldloosheid.

Elders op de website meer details. In 2003 is de wisselprijs voor het eerst uitgereikt aan de journalist Stan van Houcke. In 2004 is de prijs uitgereikt aan Anja Meulenbelt.

VOORDRACHT
Tot 1 juni 2005 kan je kandidaten voordragen voor dit jaar.
Voorstellen dienen te zijn voorzien van: naam, vakgebied van de kandidaat,
alsook een motivatie voor de kandidatuur. De voordracht(en) kunnen worden verzonden naar: info@humanistischvredesberaad.nl
of telefonisch doorgegeven op: 071-3013150.

Het Humanistisch Vredesberaad zal via haar website gemotiveerd haar keuze kenbaar maken. Jouw stem weegt mee!

UITREIKING Op 18 juni 2005 zal de prijs worden uitgereikt in Rotterdam. KANDIDATEN Tot nu toe zijn de volgende namen genoemd in willekeurige volgorde:

*Ramsey Nasr, schrijft essays en poezie is werkzaam als stadsdichter van Antwerpen. In het publieke debat neemt hij geen blad voor de mond.
* Geert Mak
* Henk Weltevreden, filosoof en publicist
* Henk Hofland
* Karel Glastra van Loon
* Mohammed Benzakour
* Kader Abdollah
* Anil Ramdas

Zie ook: trofee
En over de genomineerden:
Ramsey Nasr, hier en hier
Geert Mak, hier en hier en hier
Henk Weltevreden, hier en hier
Karel Glastra van Loon, hier
Mohammed Benzakour, hier en hier en hier
Anil Ramdas, hier en hier

Eén gedachte over “Doe mee, journalist voor de vrede

  1. te gek die prijs!
    Ik vind persoonlijk dat de prijs dit jaar naar dhr. benzakour moetgaan. Zijn inzet voor rechtvaardigheid, zijn bravoure, zijn recalcitrantie, zijn scherpzinnigheid, zijn schone stijl van schrijven, zijn afkeer van hypocrisie en onderdrukking–al die dingen (plus zijn marokkaans zijn natuurlijk!) maken hem de ideale kanidaat voor de vredesprijs!
    groets, miriam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *