Partijcongressen

programma-1-of-1.jpg

Wat kan ik ’s nachts, als ik droom, toch lopen dolen. Liep ik toch weer in een gebouw vol mensen, ik geloof dat het een universiteit moest zijn maar het zag er meer uit als het Centraal Station, op zoek naar de zaal waar ik een lezing moest geven. Of mijn tas is zoek. Of ik zit in de verkeerde trein. Of ik zit in de goede trein maar weet niet meer waar ik heen moet en waar ik uit moet stappen. In mijn wakende leven gebeurt dat nooit – ik weet altijd waar ik heen ga, ik ben dwangmatig op tijd, ik kijk voor ik op reis ga altijd even op 2929, en als mijn koffer zoek is komt de luchtvaartmaatschappij die de dag erna thuis bezorgen. Ik weet niet wie dat is, ’s nachts, ik ben dat niet. Maar interessant is het wel: zo kom je nog eens ergens.

Kranten. Column van Ronald Giphart. Die is als toeschouwer bij het partijcongres van GroenLinks geweest en vond ze daar vooral erg vertederend. Vanuit alle waaihoeken van de partij kwamen er 428 wijzigingsvoorstellen voor het verkiezingsprogramma, en ter vergelijk: bij de SP zijn dat er een stuk of 6, schrijft ie. Nou dacht ik niet, Giph. Ik heb hier een fikse nota liggen met 395 wijzigingsvoorstellen, en als de commissie niet stevig met al die afdelingen die zich suf hebben vergaderd in de afgelopen tijd had overlegd om er voor te zorgen dat op elkaar lijkende voorstellen in elkaar geschoven zouden worden en waar mogelijk gezamenlijk ingediend dan waren het er nog heel veel meer. Want GroenLinks mag dan een vertederend volk zijn, volgens Giph, SPers zijn aartseigenwijs, volgens mij, en die gaan zich niet het vuur uit de sloffen lopen voor een verkiezingsprogramma waar ze zelf geen stem in hebben gehad.

Een flink aantal amendementen hoeft niet in stemming worden gebracht, omdat de programmacommissie ze al heeft overgenomen. Onder andere is het punt over Palestina/Israel flink verbeterd en aangescherpt, met mijn volledige zegen. Om er voor te zorgen dat het geen vertederende chaos wordt gelden er zaterdag, als wij ons congres hebben, heel strakke spelregels. Individuele leden kunnen amendementen indienen maar alleen als ze 50 steunbetuigingen van leden hebben verzameld. De spreektijd is teruggebracht tot 2 minuten. Dan redden we het net, op één dag. Er zijn amendementen bij die werkelijk gaan over een verschil van mening, maar vaak is het een kwestie dat een afdeling een punt gedetailleerder benoemd wil hebben, en het is altijd de vraag of je dat in een verkiezingsprogramma moet doen. Punten die er voor mij uitspringen: de inburgering in het buitenland, waarvan een aantal leden zich afvraagt of je daar achter moet staan. De congrescommissie heeft al voorgesteld – als reactie op de afdelingen die de inburgering in het buitenland af willen schaffen om de effectiviteit van het inburgeringsexamen te onderzoeken en de regeling zo nodig aan te passen. Ook het een en ander over het kraakverbod. En over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat er meer gedaan moet worden voor de rechten van personen met een handicap is al overgenomen door de commissie en hoeft niet meer in stemming.

Clara Legêne maakt zich op haar weblog ook druk over de dreigende deportatie van Palestijnen op de Westoever. (Hier)

De consequenties hiervan zijn enorm en onmenselijk. En al in volle gang. En aangezien Israël als bezetter de controle heeft over het Palestijnse bevolkingsregister is verzet onmogelijk.

Kan dit allemaal zomaar? Doet dan niemand iets? Ja, het congres van GroenLinks nam gisteren een actuele motie aan, waarin de Tweede Kamerfractie wordt opgedragen de regering aan te spreken op de recente militaire verordeningen. Dus dat zullen ze doen.

De PvdA houdt komende zondag congres. We hebben met de PvdA-werkgroep Doorbreek de Stilte een amendement voorbereid waarin alle tot nog toe door de PvdA aangenomen moties, programma’s en afgetimmerde voornemens inzake het Midden-Oosten op een rij zijn gezet. Want dat overzicht kun je op de landelijke PvdA-site nog nergens vinden. Hier.

Helemaal mee eens, op één punt na. Harry van Bommel heeft namens de SP ook al van zich laten horen.

15-04-2010 • SP-Kamerlid Harry van Bommel is ernstig verontrust over een militaire verordening die het Israëlische leger toestaat mensen van de Westelijke Jordaanoever te verwijderen. Van Bommel eiste vandaag opheldering van minister Verhagen over de inhoud en gevolgen van die verordening en kreeg daarvoor steun van de commissie Buitenlandse Zaken: “Deze stap van Israël is in strijd met het internationaal recht en daarom dient ook de Nederlandse regering tot dat oordeel te komen. Ik roep minister Verhagen op deze maatregel te veroordelen” aldus Van Bommel.

Kijk bij mijn stukje over het deportatiebeleid, bij de reacties: hier.

De link naar Doorbreek de Stilte: hier

12 gedachten over “Partijcongressen

  1. (2) Aj. Ja, ik ook, eigenlijk, bij 9292. Maar ja, Claar, je kent me al, creatief maar slordig. Vonden ze bij mijn uitgeverij ook. We zijn nog steeds bezig aan de punten en komma’s en hoofdletters op verkeerde plaatsen of juist niet en jaartal vergeten of omgedraaid, etnische zuivering in 1984, kwam van Orwell, jawel, in mijn boek. Dacht ik nog dat ik het zo netjes in had geleverd. Nou viel tegen. Viel hunnie ook tegen.
    Er moet dringend eens iemand mijn stukjes op mijn weblog komen corrigeren (grapje).

  2. Is het partijcongres van a.s. zaterdag in zijn geheel te bekijken op de SP site (live-streaming) of krijgen we een samenvatting?

  3. Ik zou het niet weten, want aangezien ik er zelf bij ben en als ik er niet bij was me niks zo erg lijkt als een hele dag een partijcongres waar je niet bij bent op de tv te volgen heb ik daar geen idee van. Maar als ik het weet geef ik het door.

  4. O ja, Rob? Ik heb begrepen dat het heel rustig is op Schiphol, en dat het personeel er gezellig zit duimen te draaien, terwijl de overgebleven gestrande reizigers een dutje doen op veldbedden.

  5. Het congres zal live te zien zijn op http://www.sp.nl. Zelf ben ik best teleurgesteld dat sommige afdelingen die praktisch exact hetzelfde voorstellen de voorstellen toch niet hebben samengevoegd, dan hadden de punten waar er een inhoudelijk meningsverschil is wat meer aandacht gekregen. Maar goed, een congres is altijd afrondend…

  6. Dank je Joey – tja die afdelingen die toch precies hun eigen voorstel in stemming willen zien, zei ik niet iets over stronteigenwijs?

  7. Tja, zelf heb ik me (mede) schuldig gemaakt aan drie inhoudelijke wijzigingsvoorstellen, waarvan twee betreffende integratie, dus maar liefst ruim 0,75 %! 🙂

  8. Ik weet niet hoe het bij jullie zat, maar bij ons (PvdA) ontbrak door de vervroegde verkiezingen domweg de tijd amendementen met elkaar af te stemmen. Wij waren al blij dat we ze met onszelf konden afstemmen. En dus zijn het er veel meer dan gebruikelijk.

    Dan heeft zo”n PVV het maar gemakkelijk. Geen leden, geen congres, nul inspraak. En halverwege de rit verander je gewoon je programma, als dat beter uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *