Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt
:: Weblog

dinsdag 20 september 2016

“Solidariteit is de tederheid der volkeren”

Categorie: Algemeen om 11.43 uur

manifiestaklein20of-1

Twee dagen Manifiesta, het feest van de solidariteit, georganiseerd door de Belgische PVDA. Duizenden mensen, en het eerste wat me opviel, toen ik door Maggy die er de schuld aan had dat ik was uitgenodigd voor een paar lezingen en discussies mee werd getroond, was hoe gemengd het publiek was. Ik zag veel krasse knarren (voor de Belgen: zo noemen we vitale ouderen) en ook veel jongeren, en ik zag ook diversiteit: zwart en wit, hoofddoeken.
(meer…)

woensdag 8 juni 2016

De Barbaren slaan terug

Categorie: Algemeen om 12.54 uur

Santiago(6of 1)

Ik had hem al eerder ontmoet, en gehoord – tijdens de cursus Critical Muslim Theology die ik volgde in Granada, vorig jaar (hier). Santiago Slabodsky, Argentijnse jood, schrijver van Decolonial Judaism. Triumphal Failures of Barbaric Thinking. Een heel inspirerende en controversiële denker (in de positieve zin van het woord) die heel wat heilige huisjes omschopt en bekende vooronderstellingen onderuithaalt, en het dus ook gewend is om weerstanden op te roepen. Speciaal bij andere joden.
(meer…)

donderdag 2 juni 2016

Pinokkio en het Beroofde Land

Categorie: Algemeen om 11.45 uur

Nadiaklein(16of 1)

Nadia Benaissa was een van de vier mensen van Stichting Kifaia die deze mei Gaza bezochten. Dit is het verhaal dat ze schreef. Het werd eerder gepubliceerd op Wij Blijven Hier, op 28 mei 2016. Er zijn nieuwe foto’s toegevoegd.
(meer…)

woensdag 25 mei 2016

Marxisme festival 2016 – de ontmoetingsplaats voor links

Categorie: Algemeen om 10.05 uur

Marxkl(16of 1)

Het was weer een hele goede ervaring om op het Marxisme Festival te zijn. Het is een jaarlijks trefpunt voor activisten en linksen, een plek om weer inspiratie op te doen, belangrijke discussies te volgen en te voeren, en veel fijne mensen tegen te komen, bekende en nieuwe.
(meer…)

maandag 23 mei 2016

Feminismedebat in Antwerpen

Categorie: Algemeen om 8.44 uur

Knack
(meer…)

zondag 22 mei 2016

Terug uit Gaza, mei 2016 (5)

Categorie: Algemeen om 9.45 uur

Gaza(35of 1)

Van de kilometers aan puin die we zagen in september 2015, toen we vlak na de laatste oorlog tegen Gaza daar waren, is bijna niets meer te zien. Die zijn grotendeels opgeruimd. We zien nieuwe gebouwen, een door Indonesië gedoneerd ziekenhuis, een nieuwe school, de moskeeën staan weer. Maar duizenden families zijn nog steeds dakloos, soms onzichtbaar omdat ze ingetrokken zijn bij familie, soms zichtbaar in de vele noodonderkomens tussen de nog bestaande huizenblokken in. Soms hebben mensen met losse stenen, lappen plastic en stukken golfplaat in hun kapotte huizen een soort van onderdak gemaakt. Vaak zijn het noodwoninkjes, bestaande uit containers die zijn neergezet, door hen ‘caravans’ genoemd. Die zijn ijskoud in de winter en bloedheet in de zomer. Het is er al behoorlijk heet als wij er zijn, en dus zit overdag niemand in zo’n container want je komt er gebraden uit.
(meer…)

zaterdag 21 mei 2016

Terug uit Gaza, mei 2016 (4)

Categorie: Algemeen om 8.16 uur

Mahmoud(7of 1)

We spreken met Mahmoud Daher, van de World Health Organization. De WHO is een onderafdeling van de VN, en we bezoeken hem dus in het glanzende VN-paleis, waar we eerst door de security moeten. De VN is een belangrijke factor in Gaza. De UNRWA is de VN-poot die destijds is ingesteld om de vluchtelingen in Gaza bij te staan met humanitaire hulp: driekwart van de bevolking van Gaza bestaat uit vluchtelingen en nazaten.
(meer…)

vrijdag 20 mei 2016

Terug uit Gaza, mei 2016 (3)

Categorie: Algemeen om 8.16 uur

Samira(3of 1)

In een van de open klinieken van de PMRS, vlakbij de grens, bij een Bedoeïenendorp, spreken we met een vrouw, Samira Abu Namous, die er van alles is: ze is maatschappelijk werkster, leidt de receptie, de apotheek, geeft er voorlichtingscursussen, vooral aan vrouwen. Een levendige, goedlachse vrouw, die graag met ons praat. Nu blijkt het een voordeel dat we als Kifaia-ploeg deze keer alleen met vrouwen zijn – dat was niet speciaal de bedoeling – en dat we van de PMRS ook een vrouw meehebben, Maha. We komen op de vrouwenissues, ook de meer pijnlijke onderwerpen die in gemengd gezelschap moeilijk aan de orde komen.
(meer…)

donderdag 19 mei 2016

Terug uit Gaza, mei 2016 (2)

Categorie: Algemeen om 11.02 uur

Gaza16kl2(11of 1)

De PMRS heeft een mooi project: om kinderen die slechtziend zijn toch een kans te geven om op school mee te komen, worden de schoolboeken uitvergroot. We bezoeken een school voor jongens tussen de 16 en 18. Daar zitten ze net eindexamen te doen, dus we willen ze zeker niet lang storen, maar daar zit een jongen met een borrelglaasjesbril zijn eindexamen te doen op voor hem vergrote papieren.
(meer…)

woensdag 18 mei 2016

Terug naar Gaza, mei 2016 (1)

Categorie: Algemeen om 11.41 uur

Gaza16kl(1of 1)

Gaza is een plaats van tegenstellingen. Ik merkte het opnieuw, toen we na anderhalf jaar afwezigheid weer in Gaza waren, aan de reacties van Nadia Benaissa, ons nieuwe bestuurslid, die voor het eerst mee was. De eerste dag de verbazing. We werden van de grens naar het kantoor gebracht van de PMRS, de Palestinian Medical Relief Society, in Remal. De rijkste en relatief minst getroffen wijk in Gaza, waar alle NGO’s, ministeries en banken zijn, plus de paar supermarkten waar je alles kunt kopen. Als je geld hebt, uiteraard. We werden uitgenodigd bij de families van Maha en Aed, die een van die fantastische Palestijnse maaltijden voor ons klaar hadden staan. Waar waren de problemen eigenlijk?
(meer…)

Volgende pagina »

71 queries. 0,606 seconds. Powered by WordPress

Creative Commons Licentie